Προσφυγικό : Φόβοι για δηλητηρίαση από μόλυβδο στη νέα δομή του Καρά Τεπέ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «κάτοικοι» της νέας δομής, η οποία έχει στηθεί σε πεδίο βολής, έχουν βρει περιβλήματα και θραύσματα από σφαίρες καθώς και άλλες μορφές πυρομαχικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά μήκος του καμπ.
Το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ, μετά την καταστροφή της Μόριας, να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο δηλητηρίασης από μόλυβδο, αποκαλύπτει σε σημερινό του δημοσίευμα το Al Jazeera.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «κάτοικοι» της νέας δομής, η οποία έχει στηθεί σε πεδίο βολής, έχουν βρει περιβλήματα και θραύσματα από σφαίρες καθώς και άλλες μορφές πυρομαχικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά μήκος του καμπ.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι οι αρχές προσπάθησαν να καθαρίσουν τα υπολείμματα με ανιχνευτές μετάλλων, όμως αυτό έγινε μετά τη μετακίνηση των προσφύγων στο χώρο.
«Πριν από λίγες μέρες, βρήκα τρεις σφαίρες δίπλα στη σκηνή μου», είπε ένας 25χρονος Αφγανός πρόσφυγας στο Al Jazeera.
Τοξικολόγοι έχουν προειδοποιήσει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το συγκεκριμένο σημείο μπορεί να ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των προσφύγων ακόμα κι αν οι σφαίρες αφαιρέθηκαν, λόγω αόρατων καταλοίπων.
«Δεν είναι μόνο οι ίδιες οι σφαίρες, αλλά τα θραύσματα σκόνης που κάθονται στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Alastair Hay, καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο Ινστιτούτο Γενετικής, Υγείας και Θεραπευτικής Leeds.
Ο Hay ζήτησε να πραγματοποιηθούν αμέσως έρευνες στο σημείο και να πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος στα παιδιά τα οποία ζουν στο καμπ.
Αναμφισβήτητη η επιβλαβής επίδραση του μόλυβδου
«Είναι γνωστό πως τα πεδία βολής έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μολύβδου», είπε. «Ο μόλυβδος εξαφανίζεται πολύ αργά, έτσι τα σημεία αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα για δεκαετίες, ακόμη περισσότερο, ενώ η επιβλαβής επίδραση του μολύβδου είναι αναμφισβήτητη».
Σε ενήλικες, η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη, όπως νεφρική βλάβη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αποβολή. Σε παιδιά, ο μόλυβδος προσβάλλει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να προκαλέσει σπασμούς, κώμα ακόμα και θάνατο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Στέλλα Νάνου, η ελληνίδα εκπρόσωπος για την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), η οποία υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στο Kara Tepe, ανησυχούσε για τις συνθήκες.
«Η ασφάλεια του σημείου, σε σχέση τόσο με τη θέση του κοντά στη θάλασσα όσο και με τη χρήση του ως παλιό πεδίο βολής, υπήρξε ζήτημα ανησυχίας για την Ύπατη Αρμοστεία, καθώς και για άλλες οργανώσεις, οι οποίες έθεσαν τις ανησυχίες τους στο αρμόδιο Υπουργείο της Μετανάστευσης και του Ασύλου», αναφέρει η κα Νάνου στο Al Jazeera.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αυτή τη στιγμή διαμένουν στη δομή 8.630 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού γυναικών και παιδιών, που ζουν στο καμπ το οποίο «χτίστηκε» σε λιγότερο από μια βδομάδα.
- Βρετανία: Παιδόφιλος μαχαιρώνει μαθήτρια στη μέση του δρόμου – Σοκαριστικό βίντεο
- Νέο καμπανάκι για ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη – Τι προτείνουν τα συνδικάτα
- Ολυμπιακός – Γαλατάσαραϊ 0-3: Πάλεψαν όσο μπορούσαν αλλά…
- Γάζα: Μια συμφωνία εκεχειρίας είναι «πολύ κοντά», υποστηρίζει ο Άντονι Μπλίνκεν
- Χάρι και Μέγκαν: Πέντε χρόνια μετά την έξοδο τους, τι έχασαν και τι κέρδισαν;
- Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Αποτροπιασμό» δηλώνουν οι δικηγόροι της μητέρας της Κυριακής Γρίβα