Γερμανός ΥΠΕΞ για Ναβάλνι : Δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας
Μια τόσο σοβαρή παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση, δήλωσε ο Χάικο Μάας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στη Ρωσία επιβάλλοντας κυρώσεις μετά τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι με έναν απαγορευμένο διεθνώς νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.
«Είμαι πεπεισμένος πως δε θα υπάρξει πλέον παράκαμψη των κυρώσεων» δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική πύλη t-online.
«Οι κυρώσεις πρέπει πάντα να είναι στοχευμένες και αναλογικές. Όμως, μια τόσο σοβαρή παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Σε αυτό είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Μάας.
«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την αντίδρασή τους και ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Αν το αποτέλεσμα γερμανικών, σουηδικών και γαλλικών εργαστηρίων επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση από την ΕΕ. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό» δήλωσε ο Μάας.
Η Γερμανία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της 27μελούς ΕΕ.
Ο Ναβάλνι ανέκαμψε από κώμα πολλών εβδομάδων, αφού ασθένησε ξαφνικά κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη χώρα του και μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Ρωσία στο Βερολίνο για θεραπεία.
Γερμανοί γιατροί λένε πως δηλητηριάστηκε με Novichok, ένα ρωσικό νευροτοξικό παράγοντα.
Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει εξηγήσεις από το Κρεμλίνο για την ασθένεια του Ναβάλνι.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει δει ακλόνητα στοιχεία πως ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε επίθεση εναντίον του.
Η υπόθεση Ναβάλνι έχει επιδεινώσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και σε ορισμένες Δυτικές χώρες.
Η Γερμανία έχει δεχτεί εκκλήσεις να σταματήσει τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει περισσότερο φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον Nord Stream 2, ο Μάας είπε πως τουλάχιστον 100 ευρωπαϊκές εταιρείες εμπλέκονται στο σχέδιο, οι μισές από αυτές στη Γερμανία.
«Άρα, πολλοί ευρωπαίοι εργάτες θα υποφέρουν από ένα πάγωμα της κατασκευής» είπε ο Μάας.
Επικεφαλής στον Nord Stream 2 είναι ο ρωσικός κρατικός κολοσσός αερίου Gazprom, με το 50% της χρηματοδότησης να παρέχουν οι γερμανικές Uniper και η μονάδα Wintershall της BASF, η αγγλοολλανδική εταιρεία Shell, η αυστριακή OMV και η γαλλική Engie.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις