Υπήρξε και γι’ αυτό χάθηκε
Τιµήθηκε µε το Νοµπέλ Λογοτεχνίας 2018. Ακτιβίστρια των Οικολόγων, αντεθνικίστρια, µε προσήλωση στον Καρλ Γιουνγκ, η Πολωνή Ολγα Τόκαρτσουκ δηµιουργεί τη δική της µυθολογία για να εξηγήσει τη ζωή
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Οι σχέσεις είναι δύσκολες. Το ξέρει πολύ καλά η βελγίδα ψυχοθεραπεύτρια Εστερ Περέλ. Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε µια ειδική σειρά podcast µε τίτλο «Ζευγάρια στην καραντίνα». Εκανε θεραπεία µε ζευγάρια στην Ιταλία, το Βέλγιο και τη Νέα Υόρκη, µε ακροατές απ’ όλο τον κόσµο. «Εάν θέλουµε να κοιτάξουµε τις προκλήσεις της επικοινωνίας, της σεξουαλικότητας, τις συγκρούσεις στις σχέσεις αυτή είναι η σωστή στιγµή», λέει. «Στην καραντίνα ζητάµε πολλά από ένα άτοµο. Γι’ αυτό χρειάζονται όρια και πρόγραµµα. Δηµιουργούν τάξη σε έναν χαοτικό κόσµο».
Στην αρχή έδωσε τη µάχη για να δικαιολογήσει την επιλογή του να πάρει µέρος σε σόου. Τώρα επέλεξε ένα άλλο µετερίζι: ένα παιχνίδι γνώσεων. Ο Αλέξης Γεωργούλης πάει µε το ρεύµα του καιρού. Το ίδιο ρεύµα που τον µετέφερε στην Ευρωβουλή. Αλλοι ευρωβουλευτές που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, ιδιαίτερα σε µια εποχή µε τόσο µεγάλες απαιτήσεις, θα πρέπει να πάρουν µαθήµατα για τις ευκαιρίες που ο έλληνας συνάδελφός τους δεν αφήνει ανεκµετάλλευτες. Joker, αλήθεια.
Ηταν µια αργεντίνικη ταινία του 1962. «Dar la cara», λεγόταν, «Αντιµετώπισέ το». Οι τρεις νεαροί πρωταγωνιστές τελείωναν τη στρατιωτική τους θητεία και έπρεπε να αντιµετωπίσουν τη ζωή. Ενα µωρό στην ταινία λεγόταν Μαφάλντα. Από εκεί εµπνεύστηκε ο Quino, την πρωταγωνίστρια στα σκίτσα του. Η Μαφάλντα προσπαθεί να αποφύγει να φάει τη σούπα που διαρκώς µαγειρεύει η µητέρα της αλλά ταυτόχρονα ρωτά: τι είναι ο πόλεµος, η πείνα, η ανεργία και πώς αντιµετωπίζονται. Ο Quino έφυγε χωρίς να απαντήσει στα ερωτήµατά της.
O 38χρονος Μπράιαν Τσέσκι πιστεύει ότι οι ιδέες γεννιούνται από ανάγκες. Είναι πρόεδρος της εταιρείας που άλλαξε το DNA των πόλεων σε κάθε γωνιά του κόσµου: της Airbnb. Η πανδηµία άλλαξε τα πάντα, όµως εκείνος και πάλι µπροστά σε µια κρίση βλέπει µια νέα ευκαιρία. Σήµερα όλοι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του για να διορθώσει την τεράστια ζηµιά του 2020. «Το καλύτερο για µια εταιρεία είναι να τη θέλει η κοινωνία», λέει. «Οι ταξιδιώτες πια θα αρχίσουν να αποφεύγουν τις µεγάλες πόλεις».
Από προσβολές πήγαμε καλά, από ουσία χάλια. Το χειρότερο ντιμπέιτ όλων των εποχών στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των απογοητευμένων ψηφοφόρων. Την ώρα της συζήτησης οι Αμερικανοί αναζήτησαν διαδικτυακά λέξεις που αναφέρονταν: λευκοί ρατσιστές, antifa, ευερέθιστος, φασισμός, συστημικό, συντονιστής, μετοχικό κεφάλαιο, νταής. Μόνο μια ατάκα θα μας θυμίζει αυτή την εφιαλτική βραδιά: Θα το βουλώσεις, βρε άνθρωπε;
Τιµήθηκε µε το Νοµπέλ Λογοτεχνίας 2018. Ακτιβίστρια των Οικολόγων, αντεθνικίστρια, µε προσήλωση στον Καρλ Γιουνγκ, η Πολωνή Ολγα Τόκαρτσουκ δηµιουργεί τη δική της µυθολογία για να εξηγήσει τη ζωή. Με την πανδηµία σταµάτησε να ταξιδεύει και µπόρεσε να φροντίσει το άρρωστο σκυλί της. «Ο κορωνοϊός είναι πάνω απ’ όλα ένα µάθηµα ταπεινότητας µπροστά στη φύση, µπροστά σε ανώτερες δυνάµεις. Ξεχάσαµε το Μemento Μori. Τώρα βλέπουµε και πάλι τον κόσµο ως µυστήριο και αναζητούµε το νόηµα της ύπαρξης. Τελικά, αυτή µπορεί να είναι µια ενδιαφέρουσα εποχή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις