Ελλάδα – Τουρκία…επικοινωνία
Τα σχέδια πτήσεων και οι αναχαιτίσεις
Μία ακόμα απευθείας τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα πρόκειται να εγκατασταθεί μέσω νατοϊκών διαύλων ως ένας μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων. Αλλο ένα δηλαδή «κόκκινο τηλέφωνο», (ονομάστηκε έτσι κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου όταν η Μόσχα ήθελε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με την Ουάσιγκτον για την αποφυγή πυρηνικού επεισοδίου) που δεν λειτούργησε όμως ποτέ. Οι Τούρκοι ωστόσο κατά καιρούς είχαν μια επιμονή με… τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά εκ του πονηρού. Αντί δηλαδή να καταθέτουν σχέδια πτήσεως προτιμούσαν τα… τηλεφωνήματα. Για παράδειγμα…
Όταν εισέρχονταν παρανόμως στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέτουν, ως όφειλαν, σχέδια πτήσεως, είχαν κάποτε προτείνει να παίρνουν… τηλέφωνο τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας και να ειδοποιούν πότε θα εισέρχονταν στο FIR. Αστεία πράγματα δηλαδή. Ή κάποια στιγμή στη δεκαετία του ’90 πρότειναν (άκουσον- άκουσον) να συμφωνήσουν με την Αθήνα αποστάσεις προσέγγισης των αεροσκαφών στον αέρα και αποστάσεις προσέγγισης των πλοίων στη θάλασσα για αποφυγή ατυχημάτων.
Πρότειναν, δηλαδή, όταν ένα τουρκικό αεροσκάφος παραβίαζε τον εθνικό εναέριο χώρο τα ελληνικά μαχητικά απλώς να τον πλησίαζαν από μια… απόσταση, να το αναγνώριζαν από… απόσταση και να αποχωρούσαν. Χωρίς να υπάρχουν αναχαιτίσεις. Ακόμα γελούν στα επιτελεία με αυτές τις προτάσεις. Ωστόσο κάθε μέτρο για αποτροπή συγκρούσεων είναι αποδεκτό και χρήσιμο. Ακόμα και η εγκατάσταση απευθείας τηλεφωνικών γραμμών.
Ο Πίτερ Σέλερς και το κόκκινο τηλέφωνο
Αλλά για να τελειώνουμε με το μύθο (γιατί περί μύθου πρόκειται) του κόκκινου τηλεφώνου, λέγεται πως είναι δημιούργημα του… Χόλιγουντ, σε ταινίες όπως το Dr Strangelove (γνωστό στην Ελλάδα ως «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα») του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς. Επιπλέον υπάρχουν και τούτα τα στοιχεία που αφορούν τις απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες Αθηνών και Άγκυρας. Δεν έγιναν βέβαια με κανένα κόκκινο τηλέφωνο, αλλά με τα κινητά των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, όταν υπήρχαν επακουμβήσεις πολεμικών πλοίων, όπως αυτή που συνέβη στις 17 Ιανουαρίου του 2018 ανάμεσα στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» με τουρκική ακταιωρό, κοντά στα Ίμια, ή στις 13 Φεβρουαρίου 2018 όταν σκάφος του Λιμενικού εμβολίζεται στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό.
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις