Κοροναϊός : Δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα λένε οι ειδικοί – Πιο αναγκαίες από ποτέ οι μάσκες παντού
Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα, καθώς κλείνει ο κύκλος των 15 ημερών από τότε που ελήφθησαν τα τελευταία μέτρα.
Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα, καθώς κλείνει ο κύκλος των 15 ημερών από τότε που ελήφθησαν τα τελευταία μέτρα.
Ειδικότερα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα εκτιμήσουν την κατάσταση προκειμένου να αποφασίσουν αν είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.
Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως η καθολική χρήση μάσκας είναι πιο αναγκαία από ποτέ ώστε να αλλάξει η δυναμική της επιδημίας, πριν έρθει ο δύσκολος χειμώνας για τον οποίο όλοι μιλούν.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι οι «σιωπηλοί» ή ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας. Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.
Από την άλλη πλευρά, θετικό θεωρείται το γεγονός πως οι δείκτες της επιδημίας δεν κινούνται αυξητικά αλλά παραμένουν σταθεροί, γεγονός που δείχνει πως η πορεία της νόσου μπορεί να ανακοπεί.
Ανησυχία για τα γηροκομεία
Ωστόσο μεγάλη παραμένει η ανησυχία των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες. Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.
Στην Καρδίτσα και τα Ιωάννινα βρίσκονται νέες εστίες κοροναϊού, που εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας των περιοχών.
Στην Καρδίτσα, τα τεστ από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έδωσαν θετικά οκτώ δείγματα, τα οποία αφορούν εργαζομένους.
Στα Ιωάννινα, στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών», σήμανε χτες συναγερμός καθώς βρέθηκε θετική στον ιό μια υπάλληλος, η οποία εργάζεται και σε δεύτερο γηροκομείο της περιοχής.
Δύο μέτρα για να περιορίσουμε τον ιό
Οι ειδικοί έχουν θέσει στο τραπέζι δύο σενάρια, με τα οποία,ελπίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού και να μειώσουν την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας.
Τα δύο μέτρα που εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 το βράδυ, αντί για τα μεσάνυχτα.
Λαζανάς : Δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα – Μάσκα παντού
Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού, απηύθυνε για μια ακόμη φορά ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων ο Μάριος Λαζανάς, σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού που μπορούν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.
Εξήγησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συναυλίες, σε πλατείες, καφενεία ή λαθραίες συγκεντρώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να είναι εστία υπερμετάδοσης.
Διερωτήθηκε πως τελικά μπορεί να πειστεί ο κόσμος και είπε πως πραγματικά βρίσκεται σε αδιέξοδο σχετικά με αυτό.
Τόνισε ότι χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Επίσης πρότεινε αύξηση του αριθμού των τεστ σε περιοχές επιβαρυμένες με κατοίκους μη Έλληνες σε κακές συνθήκες και με πολλά άτομα, όπου είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ίος.
Όλοι πιστεύω θέλουμε να αφήσουμε τελευταίο το μέτρο του εγκλεισμού, τόνισε ο κ. Λαζανάς και πρόσθεσε ότι το θέμα του lockdown δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή. Όλοι πρόσθεσε, προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ισχύουν τώρα.
Ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, συγκεκριμένα στην Αττική καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.
Στόχος σύμφωνα με τον κ. Λαζανά είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, 10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αλλά να μηδενιστούν αποκλείεται.
Προειδοποίησε ότι έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο δεν θα φύγει εύκολα ο κοροναϊός και δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και το 2021, εκτός αν ο ιός αδρανοποιηθεί μόνος του όπως έχει γίνει και με άλλους ιούς στο παρελθόν.
Παναγιωτακόπουλος: Δεν αποκλείεται το κλείσιμο της εστίασης – Από τι θα εξαρτηθεί
«Εφόσον ο κοροναϊός έχει διασπορά στην κοινωνία, μοιραία και νομοτελειακά θα εμφανιστεί και στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων» είπε σχετικά με τα αλλεπάλληλα κρούσματα σε γηροκομεία τα οποία καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» εξέφρασε την ανησυχία του διότι όπως τόνισε αν εισχωρήσει εκεί ο ιός και εμφιλοχωρήσει, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά για τους φιλοξενούμενους.
«Απαιτείται εγρήγορση από την ιδιοκτησία των δομών, από το προσωπικό και τους γιατρούς αλλά και από εμάς για να ιχνηλατήσουμε και να προστατέψουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας που ζουν εκεί» είπε.
Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σημείωσε πως δεν εξασφαλίζουν το απόλυτο , μειώνουν όμως όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα να παρουσιαστεί κρούσμα σε δομή φιλοξενίας. Συνεπώς πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.
Παράλληλα συνέστησε στο προσωπικό να είναι ακόμη πιο σχολαστικό από τον μέσο πολίτη, αποφεύγοντας συγχρωτισμούς και επαφές που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό.
Ως προς τους ελέγχους στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στο περιοδικό πρόγραμμα ελέγχων του ΕΟΔΥ, και υπογράμμισε πως δεν είναι εφικτό να πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ καθημερινά τεστ σε όλο το προσωπικό των περίπου 300 δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Σχετικά με τις περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στον Αγ. Παντελεήμονα, τόνισε πως οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ διενεργούν rapid test. Σε κάθε περιοχή διενεργούνται περίπου πάνω από 500 τεστ κάθε μέρα, αναλόγως βεβαίως και της προσέλευσης του κόσμου.
Σχετικά με την ενημέρωση μεταναστών και προσφύγων, τόνισε ότι οι περισσότεροι είναι κάτοχοι smart phones, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μην έχουν έστω μια αδρή εικόνα.
Αναφορικά με το Δρομοκαϊτειο, όπου βρέθηκαν δύο θετικοί τρόφιμοι, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα, λόγω ειδικών συνθηκών, να ενταχθεί το Δρομοκαϊτειο στο πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Δεν αποκλείει τέλος το κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ, ωστόσο, όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τρεις νεκροί σε λίγες ώρες – Στα 412 τα θύματα
Τους 412 έφτασαν στην Ελλάδα οι νεκροί από κοροναϊό καθώς ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Πρόκειται για έναν 68χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «251 ΓΝΑ» με υποκείμενα νοσήματα και έναν 95χρονο, ο οποίος επίσης είχε υποκείμενα νοσήματα και κατέληξε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο».
Το βράδυ της Κυριακής είχε χάσει τη μάχη για τη ζωή ένας 84χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκαν 229 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19842, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
3049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8083 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
82 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (30.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις