Μόσιαλος : Γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από κοροναϊό
Για τον ρόλο του ιϊκού φορτίου στη σοβαρότητα του κοροναϊού, αλλά και για τη σημασία των μέτρων προφύλαξης από τον φονικό ιό μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος
- Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
Για τον ρόλο του ιϊκού φορτίου στη σοβαρότητα του κοροναϊού, αλλά και για τη σημασία των μέτρων προφύλαξης από τον φονικό ιό μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.
Σε νέα ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μόσιαλος απαντά στο ερώτημα αναφορικά με το γιατί κάποιοι νοσούν πιο σοβαρά από άλλους από τον κοροναϊό.
Αναλυτικά η ανάρτηση
Μερικοί φίλοι με ρώτησαν για το συσχετισμό μεταξύ του ιικού φορτίου του κοροναϊού και της λοίμωξης. Ή έχεις λοίμωξη ή δεν έχεις. Χαριτολογώντας μάλιστα κάποιοι σχολίασαν πως δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει ‘ολίγον έγκυος’.
Ας δούμε λίγο αυτό το σημείο. Λοίμωξη θα έχουν όλοι αν κολλήσουν, όπως λέμε, τον ιό. Αλλά, το ‘πόσο βαριά έχουμε κολλήσει’, δηλαδή αν το ιικό φορτίο που φέρουμε στον οργανισμό μας είναι χαμηλό, τότε είναι πολύ πιο πιθανό η λοίμωξη να είναι ηπιότερη. Δηλαδή να μη χρειαστεί να μπει κάποιος στο νοσοκομείο για νοσηλεία.
Αν είναι μεγάλο, τότε ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί, και δυστυχώς ορισμένοι από τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν θα χρειαστούν αναπνευστική στήριξη, και από αυτούς κάποιοι θα διασωληνωθούν.
Ας το πάμε και ένα βήμα παραπέρα: πως μειώνεται το ιικό φορτίο;
Αν κρατάμε -γενικά- αποστάσεις από άλλους ανθρώπους που πιθανώς να έχουν κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικοί, τότε περιορίζεται η ποσότητα του ιού στον οποίο θα μπορούσαμε ένα εκτεθούμε. Αυτό ισχύει και για τους φορείς και για τους ασθενείς.
Η ποσότητα του ιού που μπορεί να μας κάνει να κολλήσουμε τον ιό, περιορίζεται επίσης αν φοράμε μάσκες, και εάν σε κλειστούς χώρους έχουμε συνεχή ροή φρέσκου αέρα.
Επιπλέον, αν πλένουμε τα χέρια μας συχνά τότε πάλι περιορίζουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε. Γιατί, όπως λέμε, ο ιός μπορεί να ‘καθίσει’ πάνω στις επιφάνειες, και ακουμπώντας αντικείμενα που έχουν ακουμπήσει άλλοι πιθανώς να μολυνθούμε.
Βέβαια η έκβαση της νόσου δεν εξαρτάται μόνο από το ιικό φορτίο, αλλά και από τα γενετικά χαρακτηριστικά μας, τα υποκείμενα νοσήματα και άλλους παράγοντες.
Αλλά, ο περιορισμός του ιικού φορτίου είναι ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του ιού.
Επομένως, ας τα ξαναπούμε.
- Κρατάμε αποστάσεις
- Φοράμε μάσκα
- Πλένουμε τα χέρια μας συχνά
- Έχουμε καλό εξαερισμό σε κλειστούς χώρους
Ξέρω ότι γίνομαι βαρετός με το να επαναλαμβάνω συνέχεια αυτές τις απλές οδηγίες.
Αλλά αυτά είναι τα όπλα που έχουμε τώρα. Βαρετά αλλά πολύ αποτελεσματικά.
Η Νέα Ζηλανδία, η Κορέα, και το Βιετνάμ είναι πολύ βαρετές χώρες γιατί τα εφάρμοσαν συστηματικά και έχουν σχεδόν εξαλείψει την πανδημία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις