«Οι φασίστες στη φυλακή» – Τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής ζητούν τιμωρία
Αντιφασιστικές οργανώσεις, κινήματα της Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι αναμένεται να δώσουν βροντερό παρών έξω από το Εφετείο φωνάζοντας για μία ακόμη φορά για όσους εμπλέκονται στις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής ότι δεν είναι αθώοι
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι – Οι φασίστες στη φυλακή» χιλιάδες άνθρωποι αλλά και θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης η οποία δρούσε ανεξέλεγκτα για πολλά χρόνια, περιμένουν την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο θα τοποθετηθεί την Τετάρτη για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Τα πρωτοπαλίκαρα του Νίκου Μιχαλολιάκου δρούσαν για πάνω από μία δεκαετία με μία σειρά δολοφονικών επιθέσεων αλλά και πογκρόμ κατά προσφύγων.
Οι επιθέσεις στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, οι άνανδρες επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών, κατά των αιγύπτιων ψαράδων και βεβαίως, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είναι μερικές μόνο από τις στιγμές της πρόσφατης ιστορίας που κατατάσσουν στα μάτια του ελληνικού λαού όλους όσους ενεπλάκησαν σε αυτές ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης η οποία δρούσε με σχέδιο.
Αντιφασιστικές οργανώσεις, κινήματα της Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι αναμένεται να δώσουν βροντερό παρών έξω από το Εφετείο φωνάζοντας για μία ακόμη φορά για όσους εμπλέκονται στις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής ότι δεν είναι αθώοι και ότι πρέπει να καταλήξουν στη φυλακή.
Η απόδοση δικαιοσύνης μπορεί να αφορά πρωτίστως τα θύματα της βίας και του μίσους αλλά ταυτόχρονα αφορά και κάθε μέλος της κοινωνίας η οποία τα προηγούμενα χρόνια έδωσε τον δικό της αγώνα για να ξεμπροστιάσει τη δράση των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Κοινό μήνυμα από τα πολιτικά κόμματα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής, είναι μία από τις ελάχιστες στιγμές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας που έχει ενώσει όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΕΦΣΥΝ του Σαββάτου πολιτικοί αρχηγό απ΄ όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου με άρθρο τους έστειλαν τα δικά τους μηνύματα ενόψει της αυριανής απόφασης, ζητώντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.
Η δολοφονία Φύσσα
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 δεκάδες μηνύματα σε social media άρχισαν να διακινούν τις πρώτες πληροφορίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «οι φασίστες μαχαίρωσαν ένα παλικάρι στο Κερατσίνι».
Στην περιοχή επικρατούσε αναβρασμός όταν μία ομάδα ανθρώπων, κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια και μαυροντυμένοι, καταγράφηκε -και από αστυνομικούς – να κυκλώνουν την καφετέρια «κοράλλι». Λίγο πριν, ένα κομβόϊ μηχανών και αυτοκινήτων μελών της Χρυσής Αυγής ξεκινούσε από τα γραφεία της Τοπικής της Νίκαιας προς την καφετέρια, ειδοποιημένοι από ένα ομαδικό sms: «Όλοι τώρα στην Τοπική».
Το κατά την δικογραφία, τάγμα εφόδου κυνήγησε τον μουσικό της hip hop ώσπου τον εγκλώβισε. Η εμφάνιση του στελέχους της Τοπικής Γιώργου Ρουπακιά με ένα μαχαίρι στο χέρι ήταν το τέλος του Παύλου Φύσσα. Δύο μαχαιριές κατάστηθα και μία στο πόδι. Λίγο πριν ξεψυχήσει ο Φύσσας υπέδειξε τον δράστη που μόλις είχε πετάξει το μαχαίρι.
Η εισαγγελική πρόταση και οι σφοδρές αντιδράσεις
Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στις 18 Δεκεμβρίου 2019 έκρινε πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση συμμετεχόντων με διακριτούς ρόλους, είναι «μεμονωμένα περιστατικά» μελών και μη του κόμματος για διάφορους λόγους: «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός των επιθέσεων».
Για τη δολοφονία Φύσσα η κ. Οικονόμου ζήτησε ενοχή μόνον του Γιώργου Ρουπακιά ζητώντας απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του για συνέργεια στην πράξη. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική, αν υπήρχε σχέδιο θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοι του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».
Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων ζήτησε ενοχή των πέντε κατηγορουμένων κατά επιεικέστερη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη: «Αν ήθελαν να σκοτώσουν θα το έκαναν, δεν θα σταματούσαν».
Για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτησε μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματικού βαθμού επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη «Αν ήθελαν να σκοτώσουν θα χτυπούσαν στο κεφάλι των θυμάτων. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, ήθελαν να πλήξουν το συνδικάτο στην Ζώνη Περάματος».
Ζήτησε επίσης ενοχή για πλημμεληματική οπλοκατοχή -από κακουργηματική συνδεόμενη με την εγκληματική οργάνωση- των Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιώργου Γερμενή και Γιάννη Λαγού.
Η εισαγγελική κρίση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με βασικές αιτιάσεις νομικών και καθηγητών Δικαίου ότι η κ. Οικονόμου αγνόησε ουσιαστικά δεδομένα της υπόθεσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις