Τραμπ : Επικίνδυνο το πρόωρο εξιτήριο – Γιατί οι επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου
Η Washington Post, σε κεντρικό δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή προβληματίζει γιατρούς και επιστήμονες, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι πρέπουσα ούτε για την υγεία του Τραμπ ούτε για την ασφάλεια των ανθρώπων που τον προσεγγίζουν
Την έκπληξή τους εκφράζουν γιατροί και επιστήμονες στις ΗΠΑ σχετικά με την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας από το στρατιωτικό νοσοκομείο που νοσηλεύεται για τρίτη ημέρα έχοντας διαγνωστεί με κοροναϊό.
Κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ενημέρωσης, την Κυριακή, σχετικά με την πορεία της υγείας και τη θεραπεία του αμερικανού προέδρου, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Sean Conley και η ομάδα του αναφέρθηκαν δύο φορές στον προγραμματισμό να πάρει εξιτήριο ο Τραμπ την επόμενη μέρα (σ.σ. Δευτέρα) «αν συνεχίσει να φαίνεται και να αισθάνεται όπως και σήμερα».
Σήμερα, δε, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοους, δήλωσε πως η απόφαση για ενδεχόμενη έξοδο του Ντόναλντ Τραμπ από το νοσοκομείο θα ληφθεί «αργότερα εντός της ημέρας», με τον Τραμπ λίγη ώρα αργότερα να επιβεβαιώνει πως θα πάρει εξιτήριο τις επόμενες ώρες.
Κάθετα αντίθετοι οι γιατροί
Η Washington Post, σε κεντρικό δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή προβληματίζει γιατρούς και επιστήμονες, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι πρέπουσα ούτε για την υγεία του Τραμπ ούτε για την ασφάλεια των ανθρώπων που τον προσεγγίζουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδικοί στο θέμα της πανδημίας κρούουν καμπανάκι ότι ο Τραμπ διανύει επικίνδυνη περίοδο ευπάθειας.
Μάλιστα, υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν οι θεράποντες ιατροί να κάνουν λόγο για «ήπια συμπτώματα», την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να λαμβάνει επιθετικό συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής.
Η αίσθηση μου είναι ότι μας αποκαλύπτουν μόνο ό,τι είναι θετικό και περιορίζουν ό,τι δεν είναι καλό» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα η Ροσέλ Βαλένσκι από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Ο Ρόμπερτ Ουάτζερ, πρόεδρος της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σημείωσε ότι εάν κάποιος ασθενής είχε τα συμπτώματα και τη θεραπεία του Τραμπ και επιθυμούσε να βγει από το νοσοκομείο μόλις τρεις μέρες από την είσοδό του, θα έπρεπε να υπογράψει ότι το πράττει απέναντι στις εντολές των γιατρών, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος.
«Για κάποιον που χρειάστηκε να του χορηγηθεί ρεμβεσιβίρη και δεξαμεθαζόνη, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο ενδεχόμενο που ο ασθενής θα ήταν εντάξει να πάρει εξιτήριο, ακόμα κι αν διαθέτει την ιατρική επάρκεια και ικανότητα του Λευκού Οίκου» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής ιατρικής, στοιχηματίζει πως «η ιδέα του εξιτηρίου είναι του ιδίου του προέδρου και όχι των ιατρών του», όντας αντίθετος σε ενδεχόμενο εξιτήριο του Τραμπ.
Οι ασθενείς με Covid-19 είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι για μια περίοδο μιας εβδομάδας έως 10 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Μερικοί ασθενείς που φαίνονται σχετικά υγιείς, ξαφνικά επιδεινώνονται είτε λόγω του ίδιου του ιού είτε λόγω υπερβολικής ανοσοαπόκρισης που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκή σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.
«Οι ασθενείς μπορούν να πάνε καλά, αλλά η κατάστασή τους μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα» δήλωσε ο Αμες Αντάλια από το Πανεπιστήμιο του Τζον Χόπκινς, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες.
Οι κίνδυνοι από τη θεραπεία
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Washington Post, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι ενδεχομένως ο πρώτος ασθενής με Covid-19, ο οποίος λαμβάνει ασυνήθιστο συνδυασμό τριών ισχυρών θεραπειών.
Η Βαλένσκι από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης τόνισε ότι, όταν εξετάστηκε κλινικώς η δεξαμεθαζόνη, ουδείς από τους ασθενείς έλαβε το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον Τραμπ.
Αρκετοί γιατροί εξέφρασαν ανησυχία ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πώς αυτές οι θεραπείες ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, ειδικά όταν έχουν χορηγηθεί σε έναν 74χρονο υπέρβαρο άνδρα, ο οποίος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Ο κατάλογος των θεραπειών που λαμβάνει ο Τραμπ περιλαμβάνει μια πενταήμερη αγωγή του αντιιικού remdesivir, μονοκλωνικά αντισώματα, μια πειραματική θεραπεία που βρίσκεται ακόμη σε κλινικές δοκιμές, και δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές που φέρεται να βοηθά ασθενείς σε προχωρημένη αναπνευστική δυσκολία. Ο αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει, επίσης, δύο συμπληρώματα (βιταμίνη D και ψευδάργυρο) και ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Όλοι οι επιστήμονες που μίλησαν στην Washington Post συγκλίνουν στην άποψη ότι πρόωρο εξιτήριο θα έθετε τον Τραμπ σε ενδεχόμενους κινδύνους που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο όλο το προσωπικό του Λευκού Οίκου σε περίπτωση που δεν λάμβανε μέτρα προστασίας. «Όταν πρόκειται για μολυσματικές ασθένειες όπως η Covid-19, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ένα μέρος για κάποιον που δεν είναι ασφαλές μόνο γι’ αυτόν αλλά και για τους υπόλοιπους ώστε να μην τους μολύνει».
«Ποια είναι τα μέτρα για τους ανθρώπους που θα πρέπει να φροντίσουν αυτόν τον ηλικιωμένο άνδρα που πιθανότατα δεν θα απομονωθεί και δεν θα φορέσει μάσκα;» διερωτώνται.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη