Αυστρία : Ραγδαία μείωση των εσόδων από τον τουρισμό – Η μεγαλύτερη ζημιά στη Βιέννη
Τεράστια μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό παρουσίασε η Αυστρία το καλοκαίρι καθώς υπήρξε μείωση κατά 31,7%. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στη Βιέννη, ενώ οι μικρότερες στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο debate υποψηφίων προέδρων – Κάλεσμα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου – Στο ίδιο κάδρο αποστάτες – διαπλοκή
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
Μεγάλες ήταν οι ζημίες που υπέστη ο τουρισμός στην Αυστρία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020 να έχουν μειωθεί κατά 31,7%, στα 7,22 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμηση του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών που δημοσιεύτηκε σήμερα
Κατά τη φετινή θερινή περίοδο υπήρχαν 43,2% λιγότερες αφίξεις και 33% λιγότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019. Σε σύγκριση με τον Μάιο και τον Ιούνιο εφέτος που οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 73,7% και οι διανυκτερεύσεις κατά 70%, η πτώση στη διάρκεια της κύριας θερινής περιόδου ήταν σημαντικά χαμηλότερη και μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 23% και οι διανυκτερεύσεις κατά 14%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι.
Σε σύγκριση με το 2019, η στάθμιση των χωρών προέλευσης άλλαξε αισθητά και, ενώ την προηγούμενη χρονιά το 70,1% των διανυκτερεύσεων σε όλη την Αυστρία από το Μάιο έως τον Αύγουστο ήταν από διεθνείς επισκέπτες, το ποσοστό αυτό ήταν 10 μονάδες χαμηλότερο το 2020.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τουρισμού του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, τον οικονομολόγο Όλιβερ Φριτς, μία «σοβαρή πρόβλεψη» για την επόμενη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος 2020 έως Απρίλιος 2021) «δεν είναι δυνατή λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων», και σε ένα απόλυτο χειρότερο σενάριο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων θα μπορούσε να μειωθεί έως και 50% σε σύγκριση με τη χειμερινή περίοδο 2019/20.
Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, με μία σταθεροποίηση ή μείωση του αριθμού των μολύνσεων από κορονοϊό και την άρση όλων των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων, θα μπορούσε να επιτευχθεί το επίπεδο της χειμερινής περιόδου 2019/20, που είχε διακοπεί τον Μάρτιο.
«Προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων στην Αυστρία», αναφέρει ο Όλιβερ Φριτς, σημειώνοντας ότι επιπλέον, για τον χειμερινό τουρισμό στις ‘Αλπεις θα πρέπει να αναπτυχθούν αξιόπιστα σχέδια για την πρόληψη και για τη λήψη μέτρων κατά την πολύ πιθανή εμφάνιση περιπτώσεων λοίμωξης.
Που καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες
Σε σχέση με τις απώλειες εσόδων στον τουρισμό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, οι μεγαλύτερες καταγράφονται στη Βιέννη, συγκεκριμένα κατά 81,1%, και οι χαμηλότερες στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, κατά 13,7%, με τα ομόσπονδα κρατίδια που είχαν εγχώριους τουρίστες να έχουν υποστεί τις μικρότερες συνέπειες από την κρίση.
Λόγω της πανδημίας, οι Αυστριακοί ταξίδεψαν σαφώς πολύ πιο συχνά στη χώρα τους φέτος από ό, τι το 2019, και όπως αναφέρουν οι τρέχουσες εκτιμήσεις, σχετικά μικρή μείωση των εσόδων από τον τουρισμό είχαν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο τα κρατίδια της Στυρίας (μείον 17,4%) και Μπούργκενλαντ (μείον 18,4%).
Η πτώση των εσόδων στα κρατίδια Τιρόλο και Φόραρλμπεργκ ανήλθε σε „μόνον» περίπου το ένα τέταρτο, παρά την έντονη εξάρτηση τους από τουρίστες από ξένες χώρες προέλευσης (το ποσοστό τους στις διανυκτερεύσεις παραμένει στο 85,8% και 84,0% αντίστοιχα), αναφέρει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στην τρέχουσα ανάλυσή του.
Στα κρατίδια της Κάτω και της ‘Ανω Αυστρίας, ο αριθμός ξένων και εγχώριων επισκεπτών περιορίστηκε σημαντικά και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 39,2% και 31,3% αντίστοιχα, ενώ, στο Σάλτσμπουργκ κατέρρευσαν οι διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών αλλά εκείνες από εσωτερικούς επισκέπτες παρέμειναν σταθερές, ωστόσο το Σάλτσμπουργκ σημείωσε μείωση του τουριστικού εισοδήματος κατά περίπου ένα τρίτο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις