Επίδομα θέρμανσης : Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους – Τι ποσά θα καταβληθούν
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να το δώσει μέχρι το τέλος του χρόνου
- Αναστάτωση στο ΕΣΥ με τις πρωινές εφημερίες και στο βάθος… «ράντζα»
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Ματ Λε Μπλανκ: Ο θρήνος για τον Μάθιου Πέρι, η «εξαφάνιση» και η αλλαγή επαγγελματικής καριέρας
- Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στα Καλάβρυτα
Επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ για την χειμερινή περίοδο 2020-21 σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού η καταβολή του θα γίνει εντός του 2020 «προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να καταβληθεί στις αρχές του 2021».
Η καταβολή επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας των νοικοκυριών με κάθε τρόπο ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία και λιγότερο με το κόστος αγοράς πετρελαίου.
Σύμφωνα με τις παραδοχές που ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού το 2021 η μέση τιμή του Brent υπολογίζεται στα 43,1 δολάρια το βαρέλι έναντι 41,8 δολαρίων φέτος, τιμές οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τα επίπεδα προ πανδημίας (68 δολάρια στις αρχές του 2020 με χαμηλό κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Απριλίου).
Με τα περισσότερα νοικοκυριά να έχουν γεμίσει τις δεξαμενές πετρελαίου από τον περασμένο Μάιο όταν είχε παραταθεί η περίοδος διάθεσής του με το μειωμένο ΕΦΚ και η τιμή του είχε βρεθεί σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο επίδομα θέρμανσης.
Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με ένα επίδομα θέρμανσης ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.
Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.
Οι γεωγραφικές ζώνες
Οι Γεωργαφικές ζώνες προσδιορίζονται ώς εξής:
ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις