Microsoft : Οι ευκαιρίες από την επένδυση – μαμούθ – Το χρονικό της συμφωνίας
Ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια της Ελλάδας για την ψηφιακή μετάβαση φέρνει η επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft.
Ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια της Ελλάδας για την ψηφιακή μετάβαση φέρνει η επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft. Μία επένδυση που αφορά τη δημιουργία ενός συμπλέγματος από τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην περιφέρεια Αττικής.
Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα αναβαθμίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία, τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση.
Η επένδυση της Microsoft θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, 100.000 ήδη εργαζόμενοι θα μπουν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης, ενώ με το «ελληνικό» cloud προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας με οικονομικό όφελος που μπορεί να ξεπερνά σε βάθος χρόνου το 1 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα είναι μόλις η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Microsoft έχει δημιουργήσει ή πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ένα data center region, όπως αποκαλεί τα συμπλέγματα κέντρων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών μέσω του αποκαλούμενου cloud computing, το οποίο και αποτελεί την κυρίαρχη τάση όσον αφορά στις πληροφοριακές υποδομές τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, απαντήσεις στα «γιατί;» του νέου επενδυτικού πρότζεκτ της Microsoft στην Αττική – του μεγαλύτερου στην Ελλάδα στα 28 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας στη χώρα – δίνουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Μπραντ Σμιθ και ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.
Διαβάστε επίσης: Microsoft – Αυτές είναι οι επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα
«Η επένδυση αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη» είναι το μήνυμα του προέδρου της Microsoft μέσω των «ΝΕΩΝ». Και όπως προσθέτει ο ίδιος, απαντώντας στο γιατί η Microsoft αποφάσισε να βάλει στα πλάνα της την Αττική σε μια δύσκολη συγκυρία, «δείχνει» ουσιαστικά στις «μυστικές» διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με την ελληνική πλευρά. «Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ίδια η κυβέρνηση, με τον πρωτοποριακό της τρόπο σκέψης, την τόλμη και την επιμονή της» λέει ο Σμιθ, ο οποίος αναχωρώντας χθες από την Ελλάδα απηύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα «ευχαριστώ» για την ευκαιρία, όπως έγραψε, «να συνεισφέρουμε στην επιτυχία της Ελλάδας».
Ο CEO της εταιρείας αναφέρει πως «καταφέραμε να δείξουμε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς» και προσθέτει ότι «βασιστήκαμε στο γεγονός ότι η αγορά του cloud στην Ελλάδα μεγαλώνει, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να μετασχηματιστούν ψηφιακά, να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνει η μετάβασή τους στο cloud». Και αν η Ελλάδα εμφανίζεται συχνά στις τελευταίες θέσεις στους ψηφιακούς δείκτες, κατά τον Μιχαλόπουλο, «η δική μας εμπειρία από την αγορά δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και πολλές κάνουν τολμηρά βήματα. Δεν είναι τυχαίο που πάνω από το 60% των πωλήσεών μας είναι στο cloud, ποσοστό πολύ υψηλό ακόμα και για χώρες της Δυτικής Ευρώπης».
Τα οφέλη
Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των Data Centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισ. ευρώ και το ίδιο ποσό αναφέρεται αντίστοιχα ως εκτίμηση και για την Ελλάδα.
Ως εκ τούτου η διακηρυγμένη αυτή επένδυση δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα μας. Κι αυτό διότι η επένδυση αυτή, όχι μόνον είναι η μεγαλύτερη από αμερικανικής πλευράς, αλλά αναμένεται να αποτελέσει «κράχτη» και για άλλες επενδύσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και όχι απαραίτητα αμερικανικών εταιρειών.
Το βίντεο της παρουσίασης
Το χρονικό της συμφωνίας
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft για τη συγκεκριμένη επένδυση κράτησαν εννέα μήνες.
Οι πρώτες επαφές, ως γνωστόν έγιναν στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.
Ωστόσο χρειάστηκαν πολλές διαπραγματεύσεις προτού φτάσουμε στις χθεσινές ανακοινώσεις. Κατ’ αρχάς έπρεπε να πεισθεί η Microsoft να αλλάξει το σχεδιασμό δημιουργίας των data centers στη χώρα μας.
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Microsoft, ο τεχνολογικός κολοσσός δεν είχε συμπεριλάβει στον αρχικό σχεδιασμό του την Ελλάδα για τη κατασκευή και λειτουργία Data Centers. Μάλιστα εκτιμάται ότι το αρχικό σχέδιο ήταν η επένδυση να γίνει σε κάποια άλλη βαλκανική χώρα μέλος της ΕΕ.
Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Microsoft, κάτι παραπάνω σε επενδύσεις, προτείνοντας συγκεκριμένα την κατασκευή Data Centers. «Και ήταν πειστικός», σημείωσε ο κ. Σμιθ ο οποίος στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και η επένδυση δρομολογήθηκε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις