Κοροναϊός: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Αυξάνονται τα κρούσματα, γεμίζουν τα νοσοκομεία
Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.
Άκρως ανησυχητικά μηνύματα από την πορεία της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και στην Ελλάδα, η οποία, όπως αποδεικνύεται, συνδέεται με τη μεταδοτικότητα, κατά συνέπεια και με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα, ο κοροναϊός δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του συστήματος υγείας, καθώς μόνο χθες σε Ευαγγελισμό και Αττικόν έγιναν 40 εισαγωγές, ενώ η πληρότητα σε εντατικές μονάδες για Covid-19 αγγίζει το 67%.
Στην Αττική βρίσκεται εδώ και εβδομάδες το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, προκαλώντας ισχυρές δονήσεις στο σύστημα υγείας. Καθημερινά γίνονται τουλάχιστον 70 εισαγωγές με τους 3 στους 4 ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία των Αθηνών.
Περισσότεροι από 718 ασθενείς νοσηλεύονται, με 87 να βρίσκονται διασωληνωμένοι και άλλοι 122 σε σοβαρή κατάσταση.
Στην Αττική, από τα 126 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα 82 είναι ήδη κατειλημμένα, ποσοστό 67%. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν Ευαγγελισμός και Σωτηρία.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των εξελίξεων της πανδημίας στην Ελλάδα, ανέλυσε τα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές χώρες και την εξάπλωση της Covid-19, καταλήγοντας στην Ελλάδα και στο τι περιμένει ο ίδιος και το επιστημονικό επιτελείο που συμβουλεύει την κυβέρνηση, για τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία.
Αναφορικά με την Αττική, η οποία βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα είπε πως εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα. Πράγματι, το λεκανοπέδιο συγκεντρώνει τα 213 από τα 399 κρούσματα, πάνω από τα μισά δηλαδή.
Μαγιορκίνης: Έρχεται δύσκολος χειμώνας
«Αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών, η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Τον τελευταίο περίπου μήνα, οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400 τις περισσότερες ημέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου.
Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει κυμαίνεται γύρω από τους 5 ανά ημέρα, έχοντας αυξήσει ωστόσο τη συχνότητα των ημερών που βλέπουμε πάνω από 5 θανάτους ανά ημέρα.
Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.
Όπως έχουμε πει, αναμέναμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία να είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.
Η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας.
Για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας. Ωστόσο, μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων. Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε.
Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια. Βάζουμε τη μάσκα διότι δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε άμα είμαστε μολυσμένοι. Η συντριπτική πλειοψηφία που κόλλησε τον ιό σε άλλους δεν το γνώριζε, γιατί όταν έκανε συμπτώματα ήταν ήδη αργά».
«Όπλο» σε έλλειψη η ρεμδεσιβίρη
Στην έλλειψη του φαρμάκου remdesivir, που χρησιμοποιείται μόνο σε νοσοκομεία με σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 στους ασθενείς, αναφέρθηκαν στην τακτική συνέντευξη τύπου για τον κοροναϊό, το απόγευμα της Τρίτης, 06.10.2020, στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Υγειινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, στο φάρμακο ρεμδεσιβίρη παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι η χώρα μας παραλαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες, οι οποίες καθορίζονται από ειδικό ευρωπαϊκό μηχανισμό για όλα τα κράτη – μέλη.
Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοζαμάνης, ανέφερε:
“Η προμήθεια της ρεμδεσιβίρης γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρώπης χωρίς κόστος για τη χώρα μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες οι οποίες έρχονται στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ποσότητες δεν υπάρχει θέμα έλλειψης και έρχονται ακόμα περισσότερες ποσότητες και συνεχίζεται το πρόγραμμα για την προμήθεια αυτού του προϊόντος. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα προϊόν σε αυξημένη ζήτηση”, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία είπε ότι σήμερα παρέλαβε η Ελλάδα 144 φιαλίδια ρεμδεσιβίρης για νοσοκομειακή χρήση και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται ακόμη περισσότερα. Συμπλήρωσε δε, ότι σε συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, θα εξασφαλιστεί το απόθεμα που θα χρειαστεί η χώρα, εφόσον οι ανάγκες θα αυξηθούν.
Στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία, αναφέρθηκε συμπληρωματικά ο καθηγητής Μαγιορκίνης. Όπως είπε, οι δύο εγκεκριμένες θεραπείες που χορηγούνται σήμερα και στους Έλληνες ασθενείς με κοροναϊό, είναι η δεξαμεθαζόνη και η ρεμδεσιβίρη.
Συγγενής με την τελευταία “πολλά υποσχόμενη θεραπεία”, όπως χαρακτήρισε τη νέα πειραματική θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία χορηγήθηκε και στον πρόεδρο Τραμπ, είναι στην Ελλάδα η θεραπεία με τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
“Οι κλινικοί γιατροί γνωρίζουν πότε και σε ποιο σημείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κάθε μια από αυτές τις θεραπείες” υπογράμμισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η ρεμδεσιβίρη θα πρέπει να χορηγείται, όταν οι γιατροί έχουν ένδειξη ότι ο ασθενής χειροτερεύει και κινδυνεύει να διασωληνωθεί. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να χορηγείται ευρέως η θεραπεία, καθώς υπάρχει “παγκόσμια έλλειψη”, συμπλήρωσε.
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς