Χρυσή Αυγή : Η πολύκροτη δίκη μέσα από 10 συγκλονιστικά στιγμιότυπα
Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα για να αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη πως έπρεπε να καθίσουν στο εδώλιο οι δολοφόνοι του και να έρθουν στο φως και οι άλλες ρατσιστικές επιθέσεις και δολοφονίες των εγκληματιών.
- Κόκκινος συναγερμός στη Βαρκελώνη για τις πλημμύρες - Εκλεισε το αεροδρόμιο, ακινητοποιήθηκαν τα τρένα
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Rich List 2024: Χάρι Στάιλς & Ντούα Λίπα οι πιο πλούσιοι καλλιτέχνες κάτω των 30
- Τι θα έλεγε σήμερα ο Τζορτζ Όργουελ εάν παρατηρούσε τον Τραμπ
Μια από τις μεγαλύτερες δίκες μετά την μεταπολίτευση φτάνει στο τέλος της. Στις 7 Οκτωβρίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να εκδώσει μετά από 5,5 χρόνια την απόφαση του για την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα για να αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη πως έπρεπε να βρεθούν στο εδώλιο οι δολοφόνοι του, ξετυλίγοντας με τα χρόνια τις ρατσιστικές επιθέσεις και δολοφονίες των εγκληματιών.
Τα «ορφανά του Αδόλφου» εκλήθησαν να απολογηθούν για τις επιθέσεις και δολοφονίες μεταναστών αλλά και αριστερών/ αντιφασιστών.
Ορισμένοι εμφανίστηκαν αμετανόητοι, άλλοι ανήξεροι, ενώ κάποιοι εν όψει της τιμωρίας δεν άντεξαν ξεσπώντας σε κλάματα, αποποιούμενοι τα πάντα.
Στις 20 Απριλίου του 2015 ξεκίνησε μια μακρά δίκη και μαζί της ένας καθημερινός αγώνας κατά του φασισμού.
Χρειάστηκαν 452 συνεδριάσεις, να εξεταστούν 216 μάρτυρες, 438 έγγραφα, 10 δικηγόροι πολιτικής αγωγής και 50 συνήγοροι υπεράσπισης για να ολοκληρωθεί η δίκη.
Παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα.
Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Η ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής επιλέγει να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους της και να μην εμφανίζεται στο δικαστήριο. Από τους 69 κατηγορούμενους μόνο 44 είναι παρόντες, 24 απουσιάζουν και ένας, όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων, έχει αποβιώσει.
20 Απριλίου 2015 – Η Δίκη
2 Οκτωβρίου 2015
Τον Οκτώβρη του 2015 οι γονείς του Παύλου, καταθέτουν για τη δολοφονία του γιού τους.
«Στις 17 του μήνα είδα τελευταία φορά το παιδί μου. Μου είπε ότι θα πήγαινε να δει την μπάλα, από τις ελάχιστες φορές που δεν θα την έβλεπε με τον πατέρα του και θα πήγαινε με τους φίλους του. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό. Στις 2 το βράδυ χτύπησε το τηλέφωνο της κόρης μου, καταλάβαμε ότι έγινε κάτι κακό. Μπήκε στο σπίτι ο πατέρας του κάτωχρος. Τον ρωτάω τι συμβαίνει, για ποιόν θα μου πεις. Μου είπε ότι δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, ο Παύλος χτύπησε και είναι στο νοσοκομείο. Κατάλαβα τι έχει γίνει. Ρώτησα: Αυτό ήταν; Πάει το παιδί μας;» ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε την συγκλονιστική κατάθεση της.
«Ρουπακιά, για να με θυμάσαι»
Στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, η διαδικασία εξελίχθηκε επεισοδιακά, με τη Μάγδα Φύσσα να ξεσπά κατά του δολοφόνου.
«Δεν θα φύγω από αυτήν τη ζωή, αν δεν τον κρεμάσω, το απόβρασμα της κοινωνίας», αναφώνησε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
«Αυτό για να με θυμάσαι», του είπε αποχωρώντας από την αίθουσα του δικαστηρίου πετώντας ένα μπουκάλι νερό κατά του χρυσαυγίτη.
«Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;»
«Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;» ήταν η χυδαία φράση με την οποία επιτέθηκαν φραστικά κατά της Μάγδας Φύσσα υποστηρικτές των χρυσαυγιτών που βρέθηκαν στην δικαστική αίθουσα στις 14 Φεβρουαρίου του 2017.
Στην αίθουσα του Εφετείου προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια με αντιφασίστες και φασίστες να πιάνονται στα χέρια, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας.
Η οικογένεια Φύσσα κατέφυγε στη δικαιοσύνη ασκώντας μήνυση, με το δικαστήριο να επιβάλει στον κατηγορούμενο επτά μήνες ποινή με τριετή αναστολή.
Επίθεση χρυσαυγιτών κατά της πολιτικής αγωγής
Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου του 2017 μία δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, η Ευγενία Κουνιάκη και μια πολίτης έγιναν στόχος φασιστών, μερικά μέτρα μακριά από την είσοδο του Μεγάρου του Εφετείου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι χρυσαυγίτες, πέταξαν τρικάκια, φώναξαν συνθήματα, και χτύπησαν στο πρόσωπο τη δικηγόρο.
«Κατέβηκα από το τρόλεϊ και αμέσως βλέπω ομάδα 10-15 ατόμων να πηδούν τα αμάξια στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και να κυνηγούν κάποιον στο τρόλεϊ, βρίζοντας. Φτάνουν μπροστά μου για να μπουν μέσα στο τρόλεϊ. Εμείς φωνάζαμε ‘σταματήστε’ και στον οδηγό να κλείσει τις πόρτες. Ένας με χτύπησε με φόρα στο πρόσωπο. Περάσαμε απέναντι φωνάζοντας την αστυνομία να τους συλλάβει, υπήρχαν ΜΑΤ, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Μόνο δύο αστυνομικοί μάς είπαν να πλύνουμε το πρόσωπο και να ηρεμήσουμε» δηλώνει η ίδια, φεύγοντας από τη ΓΑΔΑ.
«Μια απλή ανθρωποκτονία…»
Ψυχρός, προκλητικός και αμετανόητος ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, απολογήθηκε στις 18 Ιουλίου 2019.
Στην αρχή μάλιστα ο Ρουπακιάς προκάλεσε ακόμη περισσότερο τους πάντες λέγοντας ότι ήταν μια… απλή ανθρωποκτονία για να ανασκευάσει αργότερα και να μιλήσει για τραγική ανθρωποκτονία.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς κατά την απολογία του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει. Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω. Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία…».
Ο Φύρερ
Στις 6 Νοεμβρίου 2019 ο «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αρνούμενος τα πάντα.
Ψυχρός, κυνικός, αμετανόητος και σε μέγιστο βαθμό προκλητικός για πολλοστή φορά επιχείρησε να αποκρούσει όλες τις κατηγορίες που αποδίδονται στον ίδιο και τη Χρυσή Αυγή.
Από τα τάγματα εφόδου και τις εμπρηστικές ομιλίες ναζιστικού περιεχομένου μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το… ελληνικό χρώμα που έδωσε στο ναζιστικό χαιρετισμό.
Η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού φαίνεται κυρίως κατά την έξοδό του, καθώς μετά την αποχώρηση του χρυσαυγίτες χειροκροτούν και φωνάζουν «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή». Ο φωτογραφικός φακός “συλλαμβάνει” ορισμένους εξ αυτών να χαιρετούν ναζιστικά προς τους αλληλέγγυους, ενώ αποχωρούν συνοδεία αστυνομικής δύναμης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις