Τα μηνύματα Στόλτενμπεργκ : Απομακρύνθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ από το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ;
Η ανακούφιση για την συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας για τις διερευνητικές επαφές. Οι ανεδαφικές εκτιμήσεις περί αλληλεγγύης, το κλείσιμο του ματιού στην Τουρκία, ο ρόλος της Ρωσίας και η αντιμετώπισή του. Πως συνδέονται η επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας, το γερμανικό βέτο σε κυρώσεις και το ταξίδι του γ.γ. του ΝΑΤΟ σε Άγκυρα και Αθήνα
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Την επιρροή του για να δρομολογηθούν επί του πρακτέου οι διερευνητικές επαφές και ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας ασκεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος όπως έδειξε και στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει απομακρυνθεί και πάρα πολύ από τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων» και το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στον οποίο έχει επιδοθεί όλο αυτό το διάστημα.
Ανακούφιση για τις διερευνητικές
Ο κ. Στόλτενμπεργκ προς αυτή την κατεύθυνση εστίασε στη στο μηχανισμό αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκε σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες», ενώ έδειξε και ανακουφισμένος που Αθήνα και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών.
«Μέσω εποικοδομητικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει δημιουργηθεί μια ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Από εκεί και πέρα ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν τσιγκουνεύτηκε εκφράσεις όπως ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», ενώ εξέφρασε και εκτιμήσεις όπως για παράδειγμα «η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλο», τις οποίες ωστόσο εκτιμήσεις η τουρκική προκλητικότητα τους προηγούμενους μήνες ιδιαίτερα τις διαψεύδει στην πράξη.
Οι υποκείμενες διαφορές
Ο κ. Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο των μηνυμάτων που στέλνει είναι και η ύπαρξη πνεύματος αλληλεγγύης με βάση το διεθνές δίκαιο. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ορισμένοι συνδέουν τα μηνύματα που στέλνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ με τα αντίστοιχα μηνύματα που έστειλε ο Μάικ Πομπέο κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Ελλάδα και δεν είναι άλλα από μια έμμεση τουλάχιστον κάλυψη στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια κλπ.
Ουσιαστικά δηλαδή σε ένα βαθμό ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να εικάσει κανείς βάσιμα ότι κλείνει το μάτι στην ατζέντα και το πλαίσιο διαλόγου που θέτει η Τουρκία, αν αναλογιστεί κανείς ότι χτες στην Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».
Η παρουσία της Ρωσίας και το ΝΑΤΟ
Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι υπάρχει ευθυγράμμιση των στοχεύσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς ένα από τα βασικά μηνύματά του ήταν ότι για το ΝΑΤΟ το μείζον θέμα είναι η αντιμετώπιση της παρουσίας της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα ξοδεύει πάνω από 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για τα επίμαχα ζητήματα τα οποία έθιξε και ο κ. Μητσοτάκης, όπως την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και τη διασάλευση της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Στόλτενμπεργκ ήταν πολύ πιο «στρογγυλός» ή και απέφυγε να αναφερθεί σε αυτά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της απόκτησης των S-400 από την Τουρκία σε μια περιοχή όπου αποτελεί «ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ» και πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι διμερές θέμα με την Ελλάδα αλλά αφορά όλο το ΝΑΤΟ.
Παζάρι με την Τουρκία
Θα μπορούσε κανείς τις αιχμές Στόλτενμπεργκ για τη Ρωσία να τις ερμηνεύσει και ως ένα μήνυμα προς την Τουρκία ωστόσο θα μπορούσε και να υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ και οι δυτικοί σύμμαχοι είναι διατεθειμένοι να παζαρέψουν και να ικανοποιήσουν την Τουρκία σε ότι αφορά τις αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο για να μην επιτρέψουν περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Πούτιν και Ερντογάν.
Πομπέο, Μέρκελ και Στόλτενμπεργκ
Υπογραμμίζεται δε ότι το γερμανικό βέτο σε οποιαδήποτε σκέψη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία προέκυψε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς η Άγκελα Μέρκελ επικαλέστηκε τη δημιουργία του μηχανισμού του ΝΑΤΟ για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να προχωρήσουν οι διμερείς συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συνέπεσαν χρονικά, η επίσκεψη Πομπέο, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Άγκυρα και Αθήνα.
Προς ώρας πάντως η Άγκυρα φαίνεται να κωλυσιεργεί τις διερευνητικές επαφές και να μην είναι διατεθειμένη να δώσει ακόμα ημερομηνία έναρξής του, όπως δηλώνουν ευθέως τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις