Σκηνικό εμφυλίου για τον Μανώλη Γλέζο
Εκπαιδευτικοί, πολιτικοί και πολίτες στο νησί σε πολιτικό debate: Να ονομαστεί το Γενικό Λύκειο της περιοχής «Μανώλης Γλέζος» ή όχι; n Το θέμα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση 10 βουλευτών και καλείται η υπουργός Παιδείας να πάρει μια απόφαση
Ο Μανώλης Γλέζος έχει αναγορευτεί διδάκτορας στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όμως, στην τοπική κοινότητα του ίδιου του νησιού του, η εικόνα παραδόξως αντιστράφηκε. Πολιτικός διχασμός γύρω από μια προσωπικότητα – σύμβολο όπως αυτή του Μανώλη Γλέζου έχει ξεσπάσει στη Νάξο, μετά την απόφαση του σχολικού συμβουλίου του Γενικού Λυκείου του για να μετονομαστεί σε «Λύκειο Μανώλης Γλέζος». Δεν θα ήταν παράλογο να σχολιάσει κανείς ότι το πολιτικό «φαρμάκι» και ο διχασμός που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία με την αναβίωση του ελληνικού «Ψυχρού Πολέμου» (και των αντανακλαστικών του Εμφυλίου) δείχνει σήμερα τις παρενέργειές του. Ενώ η περίοδος, η ελληνική κοινωνία και οι δυσκολίες που διέρχεται η χώρα απαιτούν πολιτική συναίνεση, στη Νάξο οι πολίτες τσακώνονται για το αν θα «χρωματίσει» πολιτικά ένα σχολείο το να πάρει το όνομα του Μανώλη Γλέζου…
Το θέμα έφτασε στη Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου και μοιάζει να δίνει τώρα μια αξιοσημείωτη ευκαιρία στην υπουργό Παιδείας να βελτιώσει το «τσαλακωμένο» προφίλ της, καθώς από το κτίριο του Αμαρουσίου πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση για το θέμα. Πληροφορίες βέβαια αναφέρουν ότι πρώην συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ Καθηγητών και με νευραλγική θέση σήμερα στην παιδεία κρατάει για πολύ καιρό το θέμα στο «συρτάρι» της αποφεύγοντας να το εντάξει στις προτεραιότητες της ηγεσίας του. Τα πράγματα ωστόσο επισπεύδει η κατάθεση στη Βουλή ερώτησης δέκα βουλευτών (μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη) που ζητούν απαντήσεις.
Το ιστορικό
Τι ακριβώς προηγήθηκε; Στις 10 του Μαΐου, ο τότε διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου Ματθαίος Χατζηπέτρος (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή) κατέθεσε μια πρόταση για να τιμήσει τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε περίοδο καραντίνας: τη μετονομασία του Γενικού Λυκείου του νησιού σε «Λύκειο Μανώλη Γλέζου» με βάση τη δυνατότητα που του έδινε σχετικό προεδρικό διάταγμα του 2008. Εστειλε μια δημόσια επιστολή για το θέμα και στις 29 του μήνα κάλεσε το σχολικό συμβούλιο για να συζητήσει. Είχαν προηγηθεί θετικές απαντήσεις από τοπικούς φορείς, τον έπαρχο Νάξου, την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, τον διευθυντή δευτεροβάθμια εκπαίδευσης Κυκλάδων, την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, την Ενωση Κυκλαδικού Τύπου, τον μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικο δι’ εκπροσώπου του κ.ά.
Το σχολικό συμβούλιο (καθηγητές, εκπρόσωποι γονέων και κηδεμόνων, μαθητών και εκπροσώπων σχετικών με την παιδεία του δήμου) δέχτηκε την πρότασή του με πλειοψηφία 29 υπέρ, 5 κατά, 1 ψήφο λευκή και 1 παρών. Μειοψήφησαν εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων που σχολίασαν ότι δεν θέλουν με μια τέτοια απόφαση να πολιτικοποιηθεί ο χώρος των σχολείων.
Ο τότε διευθυντής έθεσε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Εκεί, με τις ψήφους των εκπροσώπων των παρατάξεων της ΝΔ και του ΚΚΕ, η πρόταση καταψηφίστηκε καθώς κρίθηκε ότι θέτει πολιτικά ζητήματα στον σχολικό χώρο. Με ψήφους 14-11 και δύο εκπροσώπους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ να απουσιάζουν. Παρόντες σχολίασαν ότι για το Κομμουνιστικό Κόμμα το θέμα κρίθηκε αδιάφορο, καθώς ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος είχε διαχωρίσει τη θέση του από το κόμμα το 1968…
Τραγική ειρωνεία βέβαια αποτελεί ότι ο συναγωνιστής του Μανώλη Γλέζου και σύντροφος του όταν κατέβαζαν την σημαία των ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, ο Απόστολος Σάντας, έχει ήδη ένα σχολείο το οποίο έχει πάρει το όνομα του στην Καρυά Λευκάδας, από την οποία καταγόταν.
«Η κοινωνία μας χρειάζεται τέτοια πρότυπα που ηρωικά έχουν προσφέρει στο έθνος» λέει στα «ΝΕΑ» ο Χατζηπέτρος. «Δεν είναι πολιτικό το θέμα και ποτέ δεν τέθηκε πολιτικά, αλλά οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο το πολιτικοποίησαν όσο μπορούσαν».
Η δημοτική αρχή
Ο δήμαρχος της Νάξου Δημήτρης Λιανός αρχικά ήταν υπέρ της πρότασης να πάρει το σχολείο το όνομα του Μανώλη Γλέζου. Σήμερα όμως μοιάζει να κλίνει υπέρ της άποψης «ό,τι πει ο λαός». Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο ίδιος, η κοινωνία του νησιού έπρεπε να διαβουλευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν κατατεθεί η πρόταση. Βλέπει πίσω από την πρόταση αυτή «κομματικές σκοπιμότητες», ενώ κρίνει ότι ο τρόπος που το χειρίστηκαν οι εκπρόσωποι του σχολείου ήταν εσφαλμένος και οι αποφάσεις τους προσπάθησαν να επιβληθούν.
«Ο Μανώλης Γλέζος ήταν μια προσωπικότητα που πρέπει να την τιμούμε. Ωστόσο, είχε μια σαφή πολιτική ταυτότητα που δεν μπορούμε να τη διαγράψουμε» δηλώνει.
Ο Σύλλογος γονέων
Η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο νησί δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι πολιτικοποιείται ο χώρος των σχολείων και η ίδια διαφωνεί με όλες τις περιπτώσεις σχολείων που έχουν λάβει ονομασίες από πρόσωπα με συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα.
Την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή υπογράφουν από τον ΣΥΡΙΖΑοι Μερόπη Τζούφη, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Συρμαλένιος, από τη Νέα Δημοκρατία η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, από το ΚΙΝΑΛ η Χαρά Κεφαλίδου και οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Χάρης Καστανίδης, ενώ από τοΜέΡΑ25 οι Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης.
Για τα παραπάνω, ο πρώην διευθυντής του σχολείου με τα 13 χρόνια θητείας, αποφάσισε να γυρίσει στην Αθήνα. Απηύθυνε όμως ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία χαρακτηρίζει «ανέλπιστη, απαράδεκτη, μικρόψυχη, ανιστόρητη και ντροπιαστική» την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου.
Αντί επιλόγου: Το Γυμνάσιο Μονεμβασιάς και το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης έχουν το όνομα του Γιάννη Ρίτσου. Αποτελεί βέβαια τύχη το ότι δεν χρειάστηκε να γράψουμε και για αυτούς ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ…
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες Αστέρα και ΟΦΗ (pic)
- ΟΦΗ – Βόλος 4-0: «Καθάρισε» εύκολα τους Θεσσαλούς των 10 παικτών
- Γαλλία: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιους επέλεξε ο Μπαϊρού
- Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο
- 2024: Η χρονιά που το πολιτικό τοπίο μετατοπίστηκε δεξιά και ακροδεξιά
- Θεσσαλονίκη: Αγιοβασίληδες έκαναν αναρρίχηση και μοίρασαν δώρα σε μικρούς ασθενείς του ΑΧΕΠΑ