Ιταλία : Για απαγωγή μεταναστών κατηγορείται ο ακροδεξιός Σαλβίνι – Το δικαστήριο ζητά κατάθεση Κόντε
Ο πρώην υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας κατηγορείται για την κράτηση 116 μεταναστών το καλοκαίρι του 2019
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ο ακροδεξιός πολιτικός και πρώην υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, παρέστη ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο κατηγορούμενος για απαγωγή. Η υπόθεση αφορά περιστατικό του 2019, στο πλαίσιο του οποίου 116 μετανάστες εμποδίστηκαν από το να αποβιβαστούν από πλοίο του λιμενικού.
Οι εισαγγελείς της σικελικής πόλης Κατάνια, κατηγορούν τον ηγέτη της Λέγκας ότι καταχράστηκε την εξουσία του για να εμποδίσει ανθρώπους από το να αποβιβαστούν από το σκάφος Gregoretti της ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της πολιτικής «κλειστών λιμανιών» που είχε επιβάλει.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Ο 47χρονος κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου της Κατάνια και να διαδηλώσουν απέναντι σε αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως συνωμοσία εναντίον του. «Θα δηλώσω ένοχος που υπερασπίστηκα την Ιταλία και τους Ιταλούς», δήλωσε ο Σαλβίνι στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα.
Η Τζιόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του επίσης ακροδεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας», είχε υποσχεθεί να συμμετέχει στην συγκέντρωση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει επίσης βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με τα ιταλικά δικαστήρια, είχε δηλώσει ότι θα έστελνε εκπροσώπους από το κόμμα του, Forza Italia.
Προβλήματα για τον Σαλβίνι
Η τύχη του Σαλβίνι φαίνεται πως φθίνει από όταν απέσυρε τη Λέγκα από την οικουμενική κυβέρνηση που είχε δημιουργήσει με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) τον Αύγουστο του 2019, σε μια προσπάθεια να εξαργυρώσει τα υψηλά ποσοστά που έδιναν για το κόμμα του οι δημοσκοπήσεις και να εκλεγεί πρωθυπουργός. Οι συγκεντρώσεις του συχνά διακόπτονται από διαδηλώσεις, ενώ και οι πολίτες συχνά του επιτίθενται στους δρόμους.
Μέλη του ίδιου του του κόμματος έχουν αμφισβητήσει την κρίση του, ενώ παράλληλα έχει εμπλακεί σε μια σειρά από δικαστικές διαμάχες, οι περισσότερες εκ των οποίων συνδέονται με τη θητεία του ως υπουργός εσωτερικών.
Τα κλειστά λιμάνια του Σαλβίνι
Μια από τις πρώτες κινήσεις του Σαλβίνι μετά την εκλογή του τον Ιούνιο του 2018 ήταν να ανακηρύξει το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών για πλοία που εμπλέκονταν με τη διάσωση μεταναστών που είχαν διαφύγει από τη Λιβύη δια θαλάσσης. Το μέτρο ακολουθήθηκε από 25 αντιπαραθέσεις μεταξύ σωστικών συνεργείων και των ιταλικών αρχών, ορισμένες εκ των οποίων έγιναν αντικείμενο ποινικών ερευνών.
Η υπόθεση που θα φτάσει στο δικαστήριο το Σάββατο σχετίζεται με μια ομάδα μεταναστών που διασώθηκαν από τη Μεσόγειο σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις στις 25 Ιουνίου του 2019, αφού είχαν περάσει πέντε ημέρες στη θάλασσα. Μαζί τους είχαν και 15 ασυνόδευτα παιδιά.
Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο σκάφος Gregoretti στις 16 Ιουλίου, και στη συνέχεια κρατήθηκαν συνωστισμένοι στη λέμβο κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο – παρά το γεγονός ότι μεταξύ τους είχε υπάρξει έξαρση ψώρας, αλλά και ένα ύποπτο κρούσμα φυματίωσης.
Τα ασυνόδευτα παιδιά επιτράπηκε να αποβιβαστούν στις 29 Ιουλίου μετά από πιέσεις από το κέντρο νεότητας της Κατάνια. Οι υπόλοιποι μετανάστες κρατήθηκαν στο σκάφος μέχρι τις 31 Ιουλίου, όταν ο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με χώρες της ΕΕ για την υποδοχή τους.
Λίγους μήνες αργότερα, η εισαγγελία της Κατάνια ξεκίνησε έρευνα κατά του Σαλβίνι και τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς, η ιταλική γερουσία ενέκρινε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του.
Η ομάδα υπεράσπισής του επιμένει ότι η απόφαση της κράτησης των ανθρώπων στο πλοίο δεν ανήκε μόνο στον Σαλβίνι, αλλά λήφθηκε ομόφωνα από την τότε κυβέρνηση. Η προκαταρκτική ακρόαση θα κρίνει αν η υπόθεση ευσταθεί αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί η δίκη.
Υπέρ του Σαλβίνι οι εισαγγελείς
Η πρώτη προκαταρκτική ακρόαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε δικαστική αίθουσα της Κατάνια, και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έλειψαν οι αντιπαραθέσεις.
Οι εισαγγελείς της Κατάνια, γνωστοί για την διενέργεια ερευνών κατά σωστικών λέμβων υπό τον έλεγχο ανθρωπιστικών οργανώσεων, και οι οποίοι υποτίθεται ότι θα επιχειρηματολογούσαν εναντίον του Σαλβίνι στο πλαίσιο της δίκης, ζήτησαν από τον δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες. Όπως υποστήριξαν, η απόφαση για την απαγόρευση της αποβίβασης των μεταναστών ήταν πολιτική και είχε ως στόχο «την ανακατανομή των επιβαινόντων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Κλήθηκε να καταθέσει ο Κόντε
Όμως ο δικαστής Νούντσιο Σαρπιέτρο αποφάσισε ότι επιθυμεί διευκρινίσεις. Έτσι κάλεσε σε κατάθεση τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, τον υπουργό εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, και τον πρώην υπουργό υποδομών και μεταφορών, Ντανίλο Τονινέλι. Όλοι τους συμμετείχαν στην κυβέρνηση μαζί με τον Σαλβίνι, πριν εκείνος αποχωρήσει.
Η ομάδα υπεράσπισης του ακροδεξιού πολιτικού υποστηρίζει ότι η απόφαση κράτησης των ανθρώπων στο πλοίο δεν ανήκε μόνο στον Σαλβίνι, αλλά πάρθηκε συλλογικά από την κυβέρνηση. Ο δικαστής θα κρίνει, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής ακρόασης, αν η υπόθεση στηρίζεται σε αρκετά στοιχεία ώστε να προχωρήσει σε δίκη.
Το πρώτο βήμα είναι να εξακριβωθεί αν ο Σαλβίνι δρούσε ανεξάρτητα ή αν ήταν απλός εκτελεστής μιας από κοινού συμφωνημένης απόφασης που είχε την υποστήριξη της τότε κυβέρνησης.
Ο Σαρπιέτρο ζήτησε και την λήψη περαιτέρω στοιχείων που σχετίζονται με μια σειρά υποθέσεων, στο πλαίσιο των οποίων ο Σαλβίνι απαγόρευσε την αποβίβαση μεταναστών.
Ο Κόντε κλήθηκε να καταθέσει στις 20 Νοεμβρίου.
«Ήταν η πρώτη μου φορά στο δικαστήριο ως πιθανός δράστης και εναγόμενος», δήλωσε στον Τύπο μετά τη δίκη ο ίδιος ο Σαλβίνι. «Τώρα συνεχίζω, με το κεφάλι ψηλά, σίγουρος ότι όλες μου οι πράξεις στρέφονταν στην υπεράσπιση της πατρίδας μου και στην ασφάλεια των Ιταλών»
Μια σειρά από πολιτικά λάθη
Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Σαλβίνι έκανε μεγάλο πολιτικό λάθος όταν απέσυρε τη Λέγκα από την κυβέρνηση πέρσι τον Αύγουστο. Δεν περίμενε ότι το αντισυστημικό M5S και το κεντροαριστερό κόμμα των Δημοκρατικών θα μπορούσαν να βάλουν στην άκρη τη βαθιά τους εχθρότητα και να συνάψουν συνεργασία μεταξύ τους, αφήνοντας τη Λέγκα στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
«Από τη στιγμή που ο Σαλβίνι έφτασε στο απόγειο της πολιτικής του ανόδου, πίστεψε ότι ήταν ανίκητος, έχασε τη διαύγειά του και άρχισε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο», δήλωσε στον Guardian ο Ματέο Πουτσιαρέλι, δημοσιογράφος της La Repubblica και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Σαλβίνι. «Αφού έβγαλε τον εαυτό του εκτός κυβέρνησης, άρχισε να χάνει και την ηγεσία της δεξιάς από την Μελόνι».
Πτώση της δημοτικότητάς του
Οι προσπάθειες του Σαλβίνι να κρατήσει την αντιμεταναστευτική ρητορική του στο επίκεντρο της ιταλικής πολιτικής, συνδέοντας την έξαρση του κοροναϊού με τις αφίξεις μεταναστών, απέτυχαν.
«Η στρατηγική εκμετάλλευσης των μεταναστών, με το πρόσχημα ότι απειλούν την Ιταλία φέρνοντας μαζί τους τον κοροναϊό, απλώς δεν πιάνει», εξηγεί ο Πουτσιαρέλι. «Οι μετανάστες δεν βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της σκέψης των Ιταλών, που είχαν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα να σκεφτούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ο Μασιμιλιάνο Παναράρι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Mercatorum της Ρώμης, δήλωσε ότι η ρητορική του Σαλβίνι για μετανάστες-εισβολείς με κοροναϊό δεν μπορούσε να πείσει τους Ιταλούς. «Επιπλέον, η διαχείριση της πανδημίας στη Λομβαρδία, την περιοχή που χτυπήθηκε σφοδρότερα από τον κοροναϊό – και την οποία διοικεί η Λέγκα – ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και χαρακτηρίστηκε από πολυάριθμα πολιτικά λάθη», τονίζει ο Παναράρι. «Το γεγονός ότι αυτή η περιοχή διοικούνταν από το κόμμα του Σαλβίνι είχε αρνητικές επιπτώσεις στη δημοτικότητά του».
Παρόλα αυτά, ο Σαλβίνι διατηρεί μια ισχυρή βάση υποστηρικτών και αναμένεται να καταφέρει να συγκεντρώσει χιλιάδες άτομα στη συγκέντρωση της Κατάνια το Σάββατο. Όταν ερωτήθηκε πρόσφατα αν θα σταματούσε και πάλι την αποβίβαση των μεταναστών σε περίπτωση που θα μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο, ο Σαλβίνι δήλωσε: «Δεν είναι αν θα το έκανα ξανά – πρόκειται όντως να το κάνω ξανά».
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις