Η Χρυσή Αυγή και η δύναμη της δημοκρατίας
Στις 7 Νοεμβρίου η ΧΑ λαμβάνει στην Αθήνα 10.222 ψήφους και εκλέγει δημοτικό σύμβουλο τον αρχηγό της. Το πογκρόμ θα ξεκινήσει έξι μήνες αργότερα, θα κρατήσει τρεις ημέρες και ο απολογισμός του θα είναι ένας νεκρός μετανάστης και εκατοντάδες τραυματίες
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Πάμε ακριβώς δέκα χρόνια πίσω, στην προ κορονοϊού εποχή. Αρχές Οκτωβρίου του 2010, έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος από «ΤΑ ΝΕΑ» και μερικοί ακόμη δημοσιογράφοι κάνουν ρεπορτάζ στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Ανάμεσα στους κατοίκους που μιλούν για τη μετανάστευση είναι και ο Ηλίας Παναγιώταρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με τη Χρυσή Αυγή.
«Αν βγάλουμε δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, θα γίνει πογκρόμ» προειδοποιεί, δηλώνοντας ότι μετά τον Αγιο Παντελεήμονα και την πλατεία Αττικής «θα κάνουμε κολέγιο και την πλατεία Βικτωρίας».
Στις 7 Νοεμβρίου η ΧΑ λαμβάνει στην Αθήνα 10.222 ψήφους και εκλέγει δημοτικό σύμβουλο τον αρχηγό της. Το πογκρόμ θα ξεκινήσει έξι μήνες αργότερα, θα κρατήσει τρεις ημέρες και ο απολογισμός του θα είναι ένας νεκρός μετανάστης και εκατοντάδες τραυματίες.
Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επιθέσεις και προκλήσεις, με αποκορύφωμα βέβαια τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για την οποία αναμένεται αύριο η απόφαση του Δικαστηρίου.
Για πολλά χρόνια οι Χρυσαυγίτες ήταν παντοδύναμοι. Μέχρι τη μοιραία εκείνη δολοφονία διατηρούσαν μυστικούς διαύλους με τη Νέα Δημοκρατία μέσω του γενικού γραμματέα της τότε κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου. Αλλά και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, ο σκοπός αγίαζε συχνά τα μέσα. «Δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» δήλωνε τον Ιούνιο του 2016 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας ότι «επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».
Το βάρος της αντίστασης στη δράση του νεοναζιστικής ιδεολογίας μορφώματος έπεσε έτσι σε συγκεκριμένα άτομα. Στον τότε δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, πρώτα απ’ όλα, που δεν δίστασε τον Ιούλιο του 2013 να απαιτήσει την απαγόρευση του συσσιτίου της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Αττικής.
Η δήλωσή του «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», παραπομπή στην ιστορική φράση του Ηλία Ηλιού, είχε δώσει το στίγμα της μάχης κατά του ρατσισμού και της βαρβαρότητας. Η συνεργασία του Δήμου με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άρχισε να δίνει αποτελέσματα.
Ορκισμένος πολέμιος της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Δένδιας πρωταγωνίστησε μετά τη δολοφονία του Φύσσα στη σύνταξη ενός ενιαίου φακέλου με τα εγκλήματα της οργάνωσης, συγκρούστηκε επανειλημμένα μαζί της στη Βουλή και αρνήθηκε το 2019 να τοποθετηθεί επί προτάσεως αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε «ένα κόμμα με τον αγκυλωτό σταυρό».
Αλλά το πρόσωπο που στέκεται πάνω απ’ όλους τα τελευταία χρόνια είναι, χωρίς αμφιβολία, η Μάγδα Φύσσα. Εκείνη είναι που υπέμεινε όρθια, με αξιοθαύμαστη αντοχή και αξιοπρέπεια, τη δοκιμασία αυτής της μακράς δίκης. Εκείνη είναι που δίδαξε σε φίλους και εχθρούς τη δύναμη της δημοκρατίας. Σ’ εκείνη στρέφονται αυτές τις ώρες οι σκέψεις μας και τα αισθήματά μας. Μαζί της αγωνιούμε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις