Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αντώνης Γρέγος : Από πορτιέρης σε νυχτερινά μαγαζιά επικεφαλής σε τάγμα εφόδου της ΧΑ

Αντώνης Γρέγος : Από πορτιέρης σε νυχτερινά μαγαζιά επικεφαλής σε τάγμα εφόδου της ΧΑ

Στο μεγάλο συλλαλητήριο του 2018 για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη, ο Γρέγος ήταν επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής με τον Ηλία Κασιδιάρη και άλλους βουλευτές.

Γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Γρέγος διετέλεσε βουλευτής της Χρυσής Αυγής από το 2012 έως το 2019 και ήταν μέλος της Κ.Ε. της οργάνωσης από το 2007.

Ο Γρέγος ήταν μέλος και της Ελληνικής Αυγής, της δημοτικής παράταξης της ΧΑ στη συμπρωτεύουσα, και είχε «κονταροχτυπηθεί» συχνά με τον πρώην δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.

Το δικαστήριο με την σημερινή του απόφαση τον κήρυξε ένοχο για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ

Επικεφαλής του τάγματος εφόδου της ΧΑ

«Μακεδονομάχος», έδωσε το «παρών» στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ προσπάθησε να προσεγγίσει και Πόντιους ψηφοφόρους. Στο μεγάλο συλλαλητήριο του 2018 για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη, ήταν επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής με τον Ηλία Κασιδιάρη και άλλους βουλευτές.

Πορτιέρης στα μαγαζιά του καταχραστή Σαξώνη

Ο Γρέγος ξεκίνησε ως πορτιέρης στα νυχτερινά μαγαζιά του Παναγιώτη Σαξώνη, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη μαζί με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για το «φαγοπότι» στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Και ο ίδιος μάλιστα εργαζόταν και στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Αντώνης Γρέγος ήταν υπάλληλος στην «αμαρτωλή» δημοτική υπηρεσία. Ο Γρέγος γνώρισε τον Σαξώνη στον δήμο, όπου εργάζονταν μαζί. Μάλιστα ο τελευταίος τον χρησιμοποιούσε για ένα δεύτερο μεροκάματο στα νυχτερινά μαγαζιά που διατηρούσε. Ο βουλευτής ήταν από εκείνους που… άνοιγαν την πόρτα του αυτοκινήτου στο αφεντικό, μια πανάκριβη Πόρσε Καγιέν, όταν από άσημος υπάλληλος του δήμου το πρωί μεταμορφώνονταν σε φανταχτερό επιχειρηματία της νύχτας. Στα προσόντα του Αντώνη Γρέγου που εκτιμήθηκαν ώστε να προσληφθεί από τον Σαξώνη, ήταν ίσως και η δεξιότητά του στο kick-boxing.

Στη δίκη για την υπόθεση αυτή, βέβαια, ο Γρέγος έπαθε «αμνησία» – φαίνεται εξάλλου ότι υποφέρει χρόνια από αυτή την πάθηση, όπως θα φανεί και στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το όπλο που εκπυρσοκρότησε στο «Ελ. Βενιζέλος»

Ο πρώην βουλευτής της ΧΑ είχε γίνει πρωταγωνιστής ενός πρωταφανούς περιστατικού τον Μάιο του 2013, καθώς κουβαλούσε μαζί του το όπλο του κατά τη διάρκεια ταξιδιού από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας είχε προκληθεί πανικός, καθώς το όπλο του Γρέγου είχε εκπυρσοκροτήσει κατά τη διάρκεια ελέγχου, με τη σφαίρα να σφηνώνεται στο δάπεδο.

Στην προφορική κατάθεση που έδωσε στις αρχές ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε υποστηρίξει ότι ήταν σίγουρος ότι το όπλο ήταν άδειο.

Οι κόντρες με τον Μπουτάρη

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είχε επικρίνει την παρουσία του Αντώνη Γρέγου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΧΑ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2013.

Ο Μπουτάρης είχε πει «Ή εγώ ή αυτοί» (δηλ. η Χρυσή Αυγή), με τον Γρέγο να απαντάει: “Ας φύγει από την παρέλαση, ή μάλλον καλύτερα ας φύγει και από την πόλη”.

Τελικά, ο Γρέγος παρακολούθησε την παρέλαση από το πεζοδρόμιο και όχι από την εξέδρα των επισήμων.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε επικρίνει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το Gay Pride, αλλά και την ονομασία «Πάρκο Δυρραχίου». Ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, χαρακτήρισε την ενέργεια του κ. Μπουτάρη «αντεθνική διότι η Αλβανία είναι εχθρικό κράτος» και αντιπρότεινε να ονομαστεί κάποια πλατεία στη Θεσσαλονίκη, Πλατεία Ιωάννη Μεταξά, αλλά και μια «οδός Ποντίων».

Τελικά, οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια καθώς ο Γρέγος έκανε μήνυση στον Μπουτάρη για συκοφαντική δυσφήμιση, διατάραξης κοινής ειρήνης και διέγερση πολιτών σε διχόνοια, καθώς και εξύβριση.

Πιο μετά, στις αρχές του 2018, ο Γρέγος και άλλοι χρυσαυγίτες εισέβαλαν στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούν για το ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας. Οι χρυσαυγίτες άνοιξαν πανό που έγραφε «Μακεδονία γη Ελληνική», πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα, όπως «αλήτες, προδότες, πολιτικοί, η Μακεδονία είναι ελληνική».

Εκτόξευσαν δε απειλή προς την επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρία Καλφακάκου, η οποία αντιδίκησε μαζί τους, με ένα άτομο να της λέει: «Θα σε βρούμε εσένα».

Μπορεί αυτή η κόντρα να φαίνεται αθώα, αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουτάρης δέχτηκε άγρια επίθεση το 2018 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η ασφάλεια της Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι ο ακροδεξιός χώρος τροφοδότησε τις ομάδες που κυνήγησαν τον Μπουτάρη, καθώς αυτοί που απεικονίζονται στις σχετικές φωτογραφίες όχι μόνο είχαν πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια εναντίον διαδηλωτών στο Gay Pride του 2017, αλλά έπαιξαν ρόλο στην προβολή ακραίων συνθημάτων στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Εξάλλου, το 2015, Γρέγος, Κασιδιάρης και Ηλιόπουλος ήταν μαζί σε μια άλλη εκδήλωση των Ποντίων που έμελλε να καταλήξει σε ξυλοδαρμό βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, του Γιώργου Κουμουτσάκου της Ν.Δ.

Ναζιστικός χαιρετισμός στα Γιαννιτσά

Ο Γρέγος είχε την αβλεψία να παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης για τους 120 Γιαννιτσιώτες που εκτελέσθηκαν από τους ναζί στις 14 Σεπτέμβρη 1944.

Ο βουλευτής της ΧΑ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της πόλης όταν τον πλησίασε ομάδα ατόμων από τον χώρο της αριστεράς. Δύο αντιφασίστες διαδηλωτές προσήχθησαν, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι προκλήσεις δεν έμειναν εδώ, καθώς συνοδός του βουλευτή της ΧΑ Αντώνη Γρέγου, κατά την αποχώρησή του, σήκωσε το χέρι του, παραπέμποντας σε ναζιστικό χαιρετισμό.

Η δίκη ΧΑ

Το 2014, ο Γρέγος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στις ανακρίτριες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γρέγος, σε υπόμνημα που παρέδωσε, αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του. Επίσης, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν μπορεί να διώκεται για τα «πιστεύω» του αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις της ανάκρισης.

Κατά την απολογία του στη δίκη της ΧΑ, ο Αντώνης Γρέγος δήλωσε ότι βρίσκεται κατηγορούμενος άδικα και ότι δεν έχει διαπράξει καμία εγκληματική πράξη. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη εις βάρος νόμιμα εκλεγμένου πολιτικού κόμματος.

Εκανε λόγο για σκευωρία επειδή η Χρυσή Αυγή «πήγαινε για αξιωματική αντιπολίτευση» και «ξέραμε πως σχεδιάζουν την πολιτική μας εξόντωση».

Ο Γρέγος δήλωσε άγνοια για στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ορκωμοσίες μελών, ενώ, μιλώντας για τα τάγματα εφόδου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει να υπήρχαν στη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν δίστασε να πει ότι αυτός ο όρος θα μπορούσε να αποδοθεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην ΚΕΕΡΦΑ.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «ρητορική αστοχία» την αναφορά του Μιχαλολιάκου «στις λόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια».

Απαντώντας για τη δολοφονία Φύσσα τόνισε ότι ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί. Ισχυρίστηκε ότι πληροφορήθηκε τη δολοφονία του Παύλου «μια-δυο μέρες αφότου έγινε, δεν ασχολούμουν ιδιαίτερα με ό,τι γίνεται στην Αθήνα» και αναφέρθηκε κυρίως στο πολιτικό κόστος που είχε για την οργάνωση.

Κληθείς να σχολιάσει την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο είπε ότι τον ξένισε όταν την άκουσα, αλλά στην πορεία κατάλαβε ότι εννοούσε το… πολιτικό κόστος.

Τις στολές με παραλλαγές και μαύρα μπλουζάκια είπε ότι τα φορούσε κυρίως η τοπική οργάνωση στη Νίκαια, όμως πρόσθεσε «εμένα δεν με χαλάνε, αν μου επιτρέπετε την έκφραση».

Δύο ήταν τα σημεία της απολογίας, στα οποία ο Αντ. Γρέγος διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση της Χρυσής Αυγής. Οταν κατέθεσε ότι ο Ηλίας Σταύρου «δεν νομίζω να πάσχει από ψυχική διαταραχή», άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της οργάνωσης ότι ο πρώην χρυσαυγίτης -που έχει καταθέσει εναντίον της Χρυσής Αυγής και έχει καταγγείλει τις απειλές που δέχτηκε από αυτήν- είναι τρελός και ψυχικά άρρωστος. Και όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και άλλο καταστατικό της Χρυσής Αυγής εκτός από αυτό που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2012 στον Αρειο Πάγο: «Το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω δει. Και να υπήρχε, δεν είχα την αρμοδιότητα να το βρω και να το αναγνώσω».

Only in

Τρία μέτρα για γρηγορότερες επικουρικές συντάξεις

Δυνατότητα στους ασφαλισμένους, των οποίων η αίτηση είχε απορριφθεί επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν νέα αίτηση εφόσον έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024