Γιώργος Γερμενής : Ο «καιάδας» της Χρυσής Αυγής πληρώνει για τα εγκλήματα της οργάνωσης
Σε βίντεο - ντοκουμέντο από εκδήλωση-συναυλία της Χρυσής Αυγής το 2005 εμφανίζεται ο Γερμενής να παίζει μια σύνθεσή του για τους «ενάρετους πεσόντες, αυτούς που έχουν δώσει την ψυχή τους για να είναι αυτή η χώρα ανεξάρτητη, λεύτερη, περήφανη και δυνατή»
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Γαλουχημένος με τους σατανιστικούς στίχους της black metal, ο «Καιάδας» Γιώργος Γερμενής ανήκε στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.
Γιος του Σπύρου Γερμενή, υποψηφίου βουλευτή με τη Χρυσή Αυγή στον νομό Κεφαλληνία, η ένταξή του στη ναζιστική οργάνωση ήταν προδιαγεγραμμένη.
Ο 42χρονος πρώην βουλευτής της ΧΑ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή σε νεαρή ηλικία κατά τη δεκαετία του 1990, «μετά τα γεγονότα με το Μακεδονικό», όπως έχει πει.
Πολύ κοντά στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο, ο Γερμενής είχε αναλάβει τον ρόλο του εκπαιδευτή των δόκιμων μελών της Χρυσής Αυγής, ενώ ήταν επικεφαλής σε πολλά από τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης.
Ο «Καιάδας», με απόφαση του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου, διορίστηκε μέλος της κεντρικής επιτροπής της οργάνωσης στο 7ο συνέδριο και είχε ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες της οργάνωσης τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής
Η ναζιστική ιδεολογία
Σε βίντεο – ντοκουμέντο από εκδήλωση-συναυλία της Χρυσής Αυγής το 2005 εμφανίζεται ο Γερμενής να παίζει μια σύνθεσή του για τους «ενάρετους πεσόντες, αυτούς που έχουν δώσει την ψυχή τους για να είναι αυτή η χώρα ανεξάρτητη, λεύτερη, περήφανη και δυνατή».
Στο χώρο, εξελίσσεται ένας ιδιότυπος χορός των Χρυσαυγιτών με στοιχεία… μάχης -πάντα υπό τους ήχους της σύνθεσης του Καιάδα!
Τον Γερμενή παρουσίασε κάποιος καλυμμένος με τη σημαία της Βέρμαχτ με τη σβάστικα, την πολεμική σημαία της ναζιστικής Γερμανίας.
Μετά το τραγούδι του Γερμενή, εκφωνούνται ναζιστικά συνθήματα και παριστάμενοι ψάλλουν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της ναζιστικής Γερμανίας ενώ χαιρετούν ναζιστικά.
«Ο Γερμενής με έμαθε να σκοτώνω»
Στο δικαστήριο έχει προβληθεί βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου, στο οποίο ο Γερμενής μιλάει ως εκπαιδευτής δόκιμων μελών της Χρυσής Αυγής και αναπτύσσει την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης για τον «Αιώνιο Εβραίο».
Μάλιστα, πρώην χρυσαυγίτης που κατέθεσε υπό καθεστώς προστασίας έχει περιγράψει ότι «Ο Γερμενής με έμαθε να σκοτώνω», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.
Με την ενηλικίωσή του και τη λήξη της στρατιωτικής θητείας του ο μάρτυρας έλαβε, όπως υποστήριξε, σκληρή εκπαίδευση -από προσομοίωση χτυπημάτων με μαχαίρι μέχρι χρήση όπλων- από τους Γερμενή, Κασιδιάρη, Πατέλη, Ζέρβα, Τσακανίκα, Μίχο, Ρουπακιά κ.ά.
«Είχα ρίξει με ένα κολτ 45άρι, μου μάθαιναν πώς να πετυχαίνω κατευθείαν στην καρδιά», είπε και πρόσθεσε: «Ο Γερμενής με έμαθε να σκοτώνω, μου έδειξε πώς να χτυπάω με μαχαίρι στα νεφρά γιατί είναι ακαριαίο χτύπημα».
Επειδή ήταν ανήλικος η εκπαίδευση που έλαβε τότε από τον Γερμενή ήταν -όπως σημείωσε- ατομική, άλλοτε σε γυμναστήριο κοντά στην οδό Πιπίνου και άλλοτε σε ανοιχτούς χώρους στον Υμηττό ή στο Χαϊδάρι.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν εκείνη την περίοδο, το 2008, όταν ο Γερμενής τού έδειξε στα γραφεία της Σωκράτους το καταστατικό της οργάνωσης «για να καταλάβω τι είναι και πώς ξεκίνησε η Χ.Α.» (σ.σ. η οργάνωση αρνείται την ύπαρξη άλλου καταστατικού πλην αυτού που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο το 2012).
Είπε, επίσης, ότι τον έπαιρναν μαζί τους σε νυχτερινές επιθέσεις κατά μεταναστών οι Κασιδιάρης, Γερμενής, Δεβελέκος, Ζέρβας. «Μπαίναμε στα στενά γύρω από τη Μενάνδρου, βρίσκαμε μετανάστες, τους χτυπάγαμε και φεύγαμε. «Μπράβο, ρε πιτσιρίκο, τώρα ψήνεσαι», μου είπε ο Κασιδιάρης την πρώτη φορά που χτύπησα με σιδηρογροθιά Πακιστανό στην περιοχή του Μεταξουργείου», σημείωσε.
Η μουσική καριέρα
Πριν γίνει βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, ο Γερμενής ήταν γνωστός ως «Καιάδας», καθώς ήταν μπασίστας και τραγουδιστής στο black metal συγκρότημα Naer Mataron από το 1994.
Οι καταβολές της black metal ως είδος μουσικής προέρχονται από τη Νορβηγία και την παγανιστική της μυθολογία. Εν συνεχεία, όμως, το είδος ξέπεσε με αντιχριστιανικούς και σατανιστικούς στίχους, ενώ αρκετά γνωστά black metal συγκροτήματα έχουν και φασιστική ιδεολογία.
Τo 2012 οι Naer Mataron κυκλοφόρησαν το δίσκο Ζήτω ο Θάνατος, που περιείχε τραγούδια με αγγλικό στίχο, ανάμεσα στα οποία το «Goat Worship», μελοποίηση της αγγλικής μετάφρασης ενός ποιήματος του Νίκου Μιχαλολιάκου με τίτλο «Ο Μέγας Παν».
Το 2018 – και ενώ ο Γερμενής ήταν ήδη βουλευτής – το συγκρότημά του κυκλοφόρησε το δίσκο Lucitherion. Πέρα από τον εύγλωττο τίτλο, ο δίσκος αυτός είχε έντονο αντιχριστιανικό ύφος με τραγούδια όπως το “Prometheus Satanas” και εικονογραφία με πεντάλφες και ανάποδους σταυρούς.
Οι τότε ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είχαν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τη μακροχρόνια ενασχόληση του Γερμενή με αυτό το είδος μουσικής, θεωρώντας ότι η ιδιότητα του βουλευτή δεν αρμόζει σε έναν άνθρωπο που προβάλλει σατανιστικά σύμβολα.
«Εγέρθητω»
Ο Γερμενής έγινε γνωστός στο πανελλήνιο την εκλογική βραδιά της 6ης Μαΐου του 2012, όταν οι ψηφοφόροι είχαν στείλει για πρώτη φορά την οργάνωση στη Βουλή – και τον ίδιο ως βουλευτή της,
Επρόκειτο για τον άνθρωπο, ο οποίος είχε διατάξει τους δημοσιογράφους να σηκωθούν όρθιοι κατά την είσοδο του Μιχαλολιάκου σε συνέντευξη Τύπου «ως ένδειξη σεβασμού», φωνάζοντας (sic) «εγέρθητω».
Μια δημοσιογράφος αρνήθηκε με αποτέλεσμα ο Γερμενής να της ζητήσει να αποχωρήσει από την συνέντευξη Τύπου, μαζί με έναν συνάδελφό της.
Η κοινοβουλευτική δράση
Ο Γερμενής εξελέγη για πρώτη φορά το 2012 στη Β’ Αθηνών με 4.928 ψήφους.
Καθώς ήταν αρκετά κοντά στον Νίκο Μιχαλολιάκο και ήταν υψηλόβαθμος στην οργάνωση, στη Βουλή, ο Γερμενής έχει αξιοποιηθεί στον έπακρον.
Ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας.
Όταν ο Γερμενής και ο Ηλιόπουλος κατέστρεφαν πάγκους μεταναστών μικροπωλητών
Ως εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο Γερμενής ήταν πάντα μπροστάρης σε κάθε είδους επιθέσεις και τραμπουκισμούς της οργάνωσης.
Τον Σεπτέμβριου του 2012, οι Χρυσαυγίτες ανέλαβαν τον ρόλο της Αστυνομίας, καθώς βρέθηκαν σε πανηγύρι στη Ραφήνα και άρχισαν να ελέγχουν τα χαρτιά των μεταναστών μικροπωλητών.
Όπως καταγράφεται σε βίντεο, ο Ηλιόπουλος έλεγχε τις άδειες των μεταναστών, ενώ μετά το τάγμα των Χρυσαυγιτών άρχισε να σπάει τους πάγκους των μεταναστών με κοντάρια και ρόπαλα, και να καταστρέφει με κλωτσιές το εμπόρευμά τους.
Αν και αρχικά ο Γερμενής είχε αρνηθεί την ανάμειξή του στο περιστατικό, λίγες μέρες μετά είχε ομολογήσει ότι οι καταστροφές των πάγκων αποτελούσαν οργανωμένο σχέδιο της Χρυσής Αυγής, δηλώνοντας στο ρ/σ Βήμα FM ότι «οι συγκεκριμένοι πάγκοι που εμείς απομακρύναμε από το πανηγύρι δεν είχαν χαρτιά. Δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε. Οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχανε χαρτιά».
Και αν και ισχυρίστηκε ότι δεν έκαναν «έλεγχο» μόνο σε μετανάστες, ομολόγησε ότι και οι «έλεγχοι» ήταν μέρος του ίδιου σχεδίου: «Κινηθήκαμε σε όλο το πανηγύρι και ζητήσαμε άδειες από όλους, όχι μόνο από τους παράνομους ή τους λαθρομετανάστες ή τους μη Έλληνες. Κινηθήκαμε σε όλους».
Το περιστατικό αυτό περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, στην πρώτη ακροαματική διαδικασία τον Οκτώβριο του 2018, ο δικηγόρος του απόντος Γερμενή προέβη σε τραγελαφικές – αν μη τι άλλο – δηλώσεις, λέγοντας ότι ο πελάτης του “είδε έναν πάγκο που αναποδογύρισε” και ότι “δεν κατάλαβε τι έγινε”.
Τελικά, για το συγκεκριμένο περιστατικό ο Γερμενής και ο Ηλιόπουλος κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών, για την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ τα άλλα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν (αντιποίηση αρχής και εκτέλεση βιαιοπραγιών) παραγράφηκαν.
Πήγε να επιτεθεί στον Γιώργο Καμίνη και χτύπησε κοριτσάκι
Τη Μεγάλη Πέμπτη του 2013 η Χρυσή Αυγή σχεδίαζε να οργανώσει ένα συσσίτιο μόνο για Έλληνες στην πλατεία Συντάγματος, αλλά την προηγουμένη ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ειδοποίησε την αστυνομία πως δεν του είχε ζητηθεί η προβλεπόμενη άδεια για δημόσιες εκδηλώσεις και η αστυνομία απέτρεψε την εκφόρτωση των τροφίμων.
Παρ’ όλα αυτά, η ΧΑ ξεκίνησε να διανέμει τρόφιμα στα γραφεία της στο σταθμό Λαρίσης.
Κάποια στιγμή, οι Χρυσαυγίτες αντιλήφθκαν ότι ο Καμίνης επισκεπτόταν το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Αθηναίων, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί, με τα ΜΑΤ να τους σταματούν.
Ο Γερμενής χρησιμοποιώντας τη βουλευτική του ιδιότητα μπήκε στο κτήριο και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προσπάθησε να γρονθοκοπήσει τον Καμίνη, αλλά χτύπησε ένα 12χρονο κορίτσι και έπειτα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το όπλο του, αλλά εμποδίστηκε από άνδρες της ασφάλειας του Καμίνη.
Δείτε επίσης: Επίθεση Γερμενή κατά Καμίνη, με θύμα 12χρονο κορίτσι
Μετά από τέσσερις αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης, τον Μάρτιο του 2018 ο Γερμενής δικάστηκε για την επίθεση εις βάρος του Καμίνη το 2013, κρίθηκε ένοχος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.
Επίθεση εναντίον Αστέριου Χάμου
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 εκατοντάδες χρυσαυγίτες είχαν προσέλθει σε στρατιωτικό σχηματισμό στο μνημόσυνο για τα θύματα της «πηγάδας» στο Μελιγαλά, όπου βρισκόταν επίσης και ο Αστέριος Χάμος, που δραστηριοποιούνταν με τη ΧΑ και ήταν υποψήφιος βουλευτής Λάρισας το 2009, αλλά οι σχέσεις του με την ηγεσία της ΧΑ είχαν διαταραχθεί
Σε συνομιλία του πρώην οδηγού του Μιχαλολιάκου και ενός μέλους του πενταμελούς κλειστού πυρήνα της οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια, η οποία αποκαλύφθηκε κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέρεται ότι ο Γερμενής «ξεσάλωσε» και «σκότωσε στο ξύλο» το Χάμο, γρονθοκοπώντας τον μαζί με τον Γιάννη Λαγό.
Ρεπορτάζ της Καθημερινής είχε φέρει στο φως τη συνομιλία των δύο Χρυσαυγιτών:
Το περιστατικό περιγράφει λεπτομερώς σε τηλεφωνική του συνομιλία ο Γιώργος Τσακανίκας στον Σωτήρη Δεβελέκο αποκαλώντας τον Γερμενή με το ψευδώνυμο «Καιάδας». «Εγώ χάρηκα και τον Καιάδα πολύ φίλε», λέει ο Τσακανίκας και συνεχίζει: «Τον σκότωσε στο ξύλο ο Καιάδας. Του τράβηξε και ο Λαγός δυο μπουνίδια, αλλά ξέρεις ο Λαγός ρε φίλε πιστεύω απαξιεί να χτυπήσει σε τέτοια φάση ρε παιδί μου. Τον έκραξε, τον έκραξε, του έριξε και μια δύο. Ο Καιάδας μαλ… τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω. Έτσι, ΤΑΠ- ΤΑΠ- ΤΑΠ- ΤΑΠ». «Καλά του ‘κανε γιατί είναι σκουλήκι αυτός», απαντά ο Δεβελέκος. «Και μπράβο του, έτσι λίγο να θυμηθεί και τα παλιά ο Καιάδας. Ξέρεις…» συμπληρώνει ο Τσακανίκας. Στην ίδια συνομιλία ο Τσακανίκας λέει πως οι άλλοι βουλευτές «στα μπαχαλα δεν μιλάγαν καθόλου» και ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «είχε πεθάνει στα γέλια με όλη τη φάση».
Λίγες μέρες μετά το περιστατικό, ο Χάμος κατέθεσε μήνυση εναντίον του Λαγού και του Γερμενή.
Η φυλάκιση
Τον Ιανουάριο του 2014, ύστερα από δικαστικές έρευνες που ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και προφυλακίστηκε επειδή κρίθηκε ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.
Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2015 – αφού η Χρυσή Αυγή είχε εξασφαλίσει την επανεκλογή της στη Βουλή – μετά την παρέλευση του ορίου των 18 μηνών προσωρινής κράτησης και του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.
Η κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Με αλαζονεία και ύφος που θύμιζε κατήγορο παρά κατηγορούμενο, ο Γιώργος Γερμενής απολογήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 με ειρωνείες και προσβολές, κουνώντας το δάχτυλο επιδεικτικά προς την έδρα.
Ο Γερμενής, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει τη Χρυσή Αυγή, ζητούσε από την πρόεδρο να τον ρωτά μόνο «για τα συγκεκριμένα πράγματα» που κατηγορείται (την οργάνωση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης), ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία Φύσσα έκανε λόγο για μία πράξη «που έκανε ένας ηλίθιος ανάμεσα σε δύο παρέες που τσακώνονταν»
Ο «Καιάδας» δήλωσε εξαρχής ότι η δίωξη σε βάρος ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής της περιόδου 2012-2013 είναι «πολιτική» με στόχο να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κόμματος.
«Πείτε μου τι μου καταλογίζετε; Είναι δυνατόν να είμαστε εδώ ένα ολόκληρο κόμμα; Είναι ντροπή. Δεν ζούμε σε κατοχική χώρα. Πήρα 22 χιλιάδες ψήφους, είναι δυνατόν;», σημείωσε.
Κατά τον κατηγορούμενο όλη η δικαστική περιπέτεια της Χρυσής Αυγής οφείλεται σε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά για να διαλυθεί η οργάνωση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, ο Γερμενής αρνήθηκε ότι γνωρίζει για «Τάγματα εφόδου» αλλά και για καταστατικό του κόμματος που προϋπήρχε αυτού που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012.
Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέφερε πως την κατακρίνουν και πως ακόμη και σήμερα δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς έγινε: «Δύο παρέες τσακωθήκανε και πήγε ένας ηλίθιος και έκανε αυτό που δεν έπρεπε να κάνει. Ένα πολιτικό κόμμα που ανέβαινε το έστειλε στα κάτεργα».
Πρόεδρος: Το ξέρατε ότι αυτός ο «ηλίθιος», όπως λέτε, και ορισμένοι από την «παρέα» του ήταν με άτομα του χώρου σας; Σε τοπική της Χρυσής Αυγής; Δεν αναρωτηθήκατε; Θα επηρέαζε τη συνέχεια σας στο κόμμα;
Κατηγορούμενος: Θα γινόμουν έξω φρενών και θα έψαχνα τι γινόταν. Στη φυλακή ρωτούσα αλλά δεν έβγαζα άκρη. Εδώ κατηγορούμαστε για εγκληματική οργάνωση και υπάρχει μόνο μία δολοφονία. Τρομερό αυτό αλλά μόνο για την δολοφονία αυτού του χριστιανού κατηγορούμαστε ως εγκληματική οργάνωση; Ποιες δολοφονίες έχουμε κάνει;
Πρόεδρος: Δεν αναφέρεται στη δικογραφία μόνο η δολοφονία Φύσσα.
Η ρήξη με τον Μιχαλολιάκο
Μπορεί ο Γερμενής να ήταν πολύ κοντά στον Νίκο Μιχαλολιάκο, ωστόσο και αυτός τον εγκατέλειψε μετά τις εκλογές του 2019, κατά τις οποίες η Χρυσή Αυγή απέτυχε να μπει στη Βουλή.
Όταν έγινε η μαζική φυγή των πρώην βουλευτών της ΧΑ, ο «Καιάδας» έφυγε μαζί με τον Γιάννη Λαγό και εντάχθηκε στο κόμμα του, την «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση» (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.). Το κόμμα αυτό έχει έρθει πρόσφατα στην επικαιρότητα καθώς εντάσσεται στο κίνημα κατά των μασκών για τον κοροναϊό.
Μάλιστα, ο Γερμενής έχει καταφερθεί δημόσια ενάντια του πάλαι πότε αρχηγού του, με ειρωνικά σχόλια στο Twitter.
Μα αυτό ακριβώς και ο Συνασπισμός είχε μείνει εκτός βουλής και μετά από μερικά χρόνια έγινε κυβέρνηση, αλλά ο Αλαβάνος δεν είχε γαντζωθεί από μια καρέκλα και δεν την άφηνε, αντίθετα την έδωσε σε έναν νέο άνθρωπο όπως ο Τσίπρας.
— Γερμενής Γεώργιος (@GermenisGiorgos) August 19, 2019
Για την Ιστορία σου θυμίζω τα κόμματα που ανέλαβαν ο Σαλβίνι κάι η Λεπέν και στην Ελλάδα πιο πριν σου ανέφερα τον Τσίπρα. Νέοι άνθρωποι ορεξάτοι για δουλειά που γυρίζουν πόρτα πόρτα τις γειτονιές στις πατρίδες τους, δεν αρέσκονται να κάθονται μέσα σε τέσσερεις τοιχους!
— Γερμενής Γεώργιος (@GermenisGiorgos) August 19, 2019
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις