Τουρκία : Τι κρύβεται πίσω από την αποχώρηση του «Γιαβούζ»
Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά την πορεία του «Γιαβούζ» περιμένοντας να δει ποιος θα είναι ο τελικός του προορισμός
Κίνηση για να αποφύγει τις κυρώσεις η Τουρκία αποτελεί η αποχώρηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ ή κίνηση μπλόφας από την πλευρά της Αγκυρας. Ή μήπως ήταν μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ανγκελα Μέρκελ ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών Αθηνών – Αγκυρας; Ως γνωστόν η πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, όπως την έθεσε ενώπιον του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, η Μέρκελ είχε να κάνει με την αποχώρηση των δύο τουρκικών γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ. Ενώ είχε αναφέρει πως της δόθηκαν υποσχέσεις από τουρκικής πλευράς ότι δεν θα υπάρξει νέα Navtex.
Ωστόσο από τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα που εδώ και μήνες επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία απέσυρε μόνον το ένα, το «Γιαβούζ», ενώ η ναυαρχίδα των σεισμογραφικών πλοίων της, το «Μπαρμπαρός», παραμένει στην περιοχή εκτελώντας σεισμογραφικές έρευνες συνοδεία τουρκικής φρεγάτας. Η Αγκυρα επιπλέον συνεχίζει τις απειλές της προς την Κύπρο και κυρίως απειλές για κατάληψη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και προαναγγέλλει επιθετικές ενέργειες στην ΑΟΖ Κύπρου.
Μεταφορά αρμάτων
Την ίδια ώρα ενόψει των εκλογών στο ψευδοκράτος της προσεχούς Κυριακής ενισχύει το αρματικό δυναμικό των στρατευμάτων κατοχής, ενώ απέσυρε, ίσως για πρώτη φορά από το 1974, μέρος των στρατευμάτων του Αττίλα, μεταφέροντάς τους με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη στα τουρκοσυριακά σύνορα. Με τις συνεχείς μεταφορές αρμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο, την τελευταία περίοδο η Αγκυρα διαθέτει αυτή τη στιγμή 41 γερμανικά άρματα Leopard 2a4 και 246 αμερικανικά άρματα M45A5T2, 126 τουρκικά TOMA ACV-15, 106 τουρκικά ΤΟΜΠ και 266 αμερικανικά Μ113Α2, άλλα 250 αμερικανικά και τουρκικά αυτοκινούμενα και ρυμολκούμενα πυροβόλα (155 χιλιοστών), 12 τουρκικά ρουκετοβόλα Τ-0122 Sakarya και εκτοξευτές πυραύλων. Ολα αυτά κατά παράβαση των κανόνων του αμερικανικού Κογκρέσου που απαγορεύει τη μεταφορά όπλων αμερικανικής κατασκευής ή προέλευσης στην Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» είναι και το πλέον προκλητικό σκάφος, αφού ρίχνει καλώδια σε θαλάσσια οικόπεδα που έχει ήδη μισθώσει σε γαλλικές και ιταλικές ενεργειακές εταιρείες η κυπριακή κυβέρνηση και συνεργάζεται πλήρως με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όσες πιέσεις είχε κατά καιρούς η Αγκυρα να το αποσύρει δεν το έκανε. Και όντως υπήρξαν σημαντικές πιέσεις για την απόσυρσή του, γιατί δεν ήταν μόνον οι καταγγελίες προς τα Ηνωμένα Εθνη για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και η πίεση που άσκησε η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, όταν έστειλε τα Rafale από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» να περάσουν δύο φορές από πάνω του.
Επιπλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καλέσει επανειλημμένως την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις». Η Αγκυρα ούτε καν έλαβε υπόψη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνεται ότι το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν ήδη για σκοπούς «έρευνας» στη συγκεκριμένη περιοχή από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, έχοντας καλύψει ολόκληρη την περιοχή. Με την κρίση του «Oruc Reis» επανήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, μαζί με το «Γιαβούζ». Πάντως η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει και άλλες κινήσεις της Τουρκίας, ακόμα και αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως από το θαλάσσιο οικόπεδο 3.
Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά την πορεία του «Γιαβούζ» περιμένοντας να δει ποιος θα είναι ο τελικός του προορισμός. Κυρίως θέλει να δει εάν το «Γιαβούζ» αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ συνεπεία των προσπαθειών που είχε καταβάλει η γερμανίδα καγκελάριος τις εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ή κατά πόσο το γεωτρύπανο έχει ολοκληρώσει το έργο που είχε ξεκινήσει στην περιοχή και επιστρέφει στην Τουρκία. Χωρίς την ίδια ώρα να αποκλείεται να είναι ένας συνδυασμός των δύο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις