Ελένη Ζαρούλια : Καταπέλτης η απόφαση του δικαστηρίου για τη σύζυγο του αρχηγού
Σχεδόν ένα χρόνο πριν, 9 Οκτωβρίου 2019, είχε καθίσει για τελευταία φορά στο σκαμνί του κατηγορητήριου , η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του αρχηγού της νεοναζιστικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.
Σχεδόν ένα χρόνο πριν, 9 Οκτωβρίου 2019, είχε καθίσει για τελευταία φορά στο σκαμνί του κατηγορητήριου , η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του αρχηγού της νεοναζιστικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.
Η ίδια τότε είχε απολογηθεί δέκα λεπτά, ενώ τότε δεν μπόρεσε να δώσει καν μια σαφή απάντηση για το εάν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής δηλώνοντας πως είναι απλώς… σύζυγος του αρχηγού.
Η… απλή σύζυγος πάντως, όπως κρίθηκε από το δικαστήριο, καταδικάστηκε για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Το όνομα της βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο πέντε πριν μέρες πριν την έκδοση της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγή εξαιτίας της απόφασης του διορισμού της ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής.
Η απόφαση αυτή, η οποία τελικά «πάγωσε» προκάλεσε οργή, καθώς η χρονική στιγμή του διορισμού ήταν – αν μη τι άλλο – ατυχής, την ώρα που σύσσωμη η κοινωνία περίμενε με αγωνία την απόφαση για τη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, ενώ έχει δημιουργηθεί κίνημα υπό το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν την συνέφερε η Ελένη Ζαρούλια δήλωνε απλά σύζυγος αρχηγού κόμματος, ενώ άλλες φόρες επιδιδόταν σε ρατσιστικά παραληρήματα χαρακτηρίζοντας τους πρόσφυγες τρισάθλιους υπανθρώπους.
Το δεκασέλιδο κατηγορητήριο
Στο δεκασέλιδο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει η κυρία Ζαρούλια περιγράφεται λεπτομερώς η εγκληματική δράση των μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά και των βουλευτών, οι οποίοι «εντάχθηκαν στην οργάνωση, γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τις ναζιστικές αρχές της, ανελίχθηκαν στην ιεραρχία και αναδείχθηκαν ως εκ των επισήμων εκφραστών των θέσεων της οργάνωσης, διευθύνοντάς την από κοινού με τους άλλους, αναφερόμενοι απευθείας στον αρχηγό, και διακηρύσσοντας τις ως άνω αρχές με δημόσια ρητορική μίσους εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών αλλά και εναντίον ομάδων που στοχοποιούνται ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί της οργάνωσης»
Καθαρά πολιτική η δίωξή μου – Εγώ είμαι απλά σύζυγος του αρχηγού
Η κατηγορούμενη για διεύθυνση εγκληματικής είχε αναφέρει στην τελευταία της απολογία πριν από ένα χρόνο πως δεν είχε μάθει τίποτα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Η κατηγορούμενη είχε επιμείνει στον ισχυρισμό περί πολιτικής δίωξης κατά της Χρυσής Αυγής, ενώ για μία ακόμη φορά είχε επιδοθεί σε ένα από τα γνωστά της παραληρήματα.
«Είμαι βουλευτής του Κοινοβουλίου με σταυρό από το 2012 μέχρι τελευταία. Πως είναι δυνατόν για τους 18 βουλευτές να ήξερε ο ελληνικός λαός ότι είμαστε διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης και να μας ψήφισε; Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική. Αυτό έχω να πω και τίποτα άλλο. Αν δεν είχα εκλεγεί, δεν θα ήμουν εδώ», υποστήριξε στην αρχή της απολογία της. Κατά την είσοδο της Ζαρούλια στην αίθουσα, οι συνήγοροί της ζήτησαν από τους φωτορεπόρτερ να μην βγάζουν φωτογραφίες
Ερωτηθείσα τότε αν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, η Ελένη Ζαρούλια αρκέστηκε να πει: «Είμαι σύζυγος του γενικού γραμματέα, πιστεύω ότι είμαι μέλος. Τί να σας πω; Τον στηρίζω, είναι η οικογένεια μου». Οπώς προαναφέρθηκε, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η Ζαρούλια ισχυρίστηκε ότι το έμαθε τις μεσημεριανές ώρες της επόμενης ημέρας, ενώ ήταν μαζί της ο σύζυγός της Νίκος Μιχαλολιάκος. «Με πήραν τηλέφωνο από τα γραφεία και μου είπαν ότι μπήκαν στα γραφεία και έψαχναν, μου είπαν τί έγινε και ενημέρωσα το σύζυγό μου», δήλωσε απαντώντας στις ερωτήσεις του προεδρείου.
Εισαγγελέας: Είστε σίγουρη ότι το μάθατε την επομένη; Ήρθε ένας μάρτυρας εδώ και είπε πως αμέσως μετά το συμβάν ο σύζυγος είχε επικοινωνία για να μάθει τί έγινε.
Ζαρούλια: Δεν ξέρω τί λέει αυτός. Έχετε ανοίξει τα τηλέφωνά μας και τα ξέρετε καλύτερα από εμένα.
Ρατσιστικό παραλήρημα της Ζαρούλια: «Οι μετανάστες είναι τρισάθλιοι υπάνθρωποι»
Από την ολιγόλεπτη απολογία της δεν έλειψε ένα ακόμα παραλήρημα κατά των μεταναστών που «έφεραν αρρώστιες» στη χώρα μας και «γέμισαν τις ελληνικές φυλακές».
«Η θέση μου είναι αυτή με το ελληνικό λαό και το νόμο. Όποιος είναι παράνομος να φύγει, όποιος είναι νόμιμα να μείνει. Ή κάνω λάθος; Καταργήθηκε ο νόμος;» διερωτήθηκε για την αντιμετώπιση των παράνομα εισερχόμενων στην χώρα.
«Αυτό δικαιολογεί το χαρακτηρισμό υπάνθρωπος;» την ρώτησε τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου (με αφορμή χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει η κατηγορούμενη σε παλαιότερη ομιλία της).
«Ο χαρακτηρισμός θα πήγαινε σε όποιον κάνει εγκλήματα ασχέτως χρώματος και φυλής. Όταν βιάζεις και σκοτώνεις για να πάρεις μια κάμερα είσαι υπάνθρωπος είτε είσαι Πορτογάλος, είτε Αγγλος ή Γερμανός», απάντησε εκείνη.
Πρόεδρος: Εχετε πει ότι φέρνουν αρρώστιες; Ζαρούλια: Αλήθεια δεν είναι; Δεν ήρθαν αρρώστιες που έχουν εξαλειφθεί; Οι φυλακές δεν είναι γεμάτες αλλοδαπούς; Δεν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών στις φυλακές;», είχε αναφέρει τότε.
Το αλαλούμ με τον διορισμό της χρυσαυγίτισσας Ζαρούλια στην Βουλή – Πώς «πάγωσε» η απόφαση
Έναν χρόνια μετά από το ρατσιστικό της παραλήρημα αλλά και την απολογία της η Ελένη Ζαρούλια έκανε αίτηση για την θέση της μετακλητή υπαλλήλου της Βουλής.
Η απόφαση του διορισμού της μάλιστα προκάλεσε χαμό.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος ενέκρινε τον διορισμό της συζύγου του υπόδικου Νίκου Μιχαλολιάκου, «πάγωσε» τελικά την απόφαση αυτή μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της δίκης, αφού δέχτηκε τα «πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία του χρέωσε την όλη «γκάφα».
Ένα βασικό ερώτημα που δημιουργείται βέβαια είναι ότι αφού ούτως ή άλλως ο κ. Τασούλας μπορούσε να μην υπογράψει άμεσα τον διορισμό, μέχρι να βγει η απόφαση της δίκης, γιατί επέλεξε να το κάνει τώρα.
Πώς εγκρίθηκε ο διορισμός Ζαρούλια
Σύμφωνα με το ΦΕΚ του διορισμού, η Ελένη Ζαρουλία διορίζεται με βάση τον κανονισμό της Βουλής ο οποίος σε δύο άρθρα του προβλέπει ότι υφίσταται η δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων να ορίζουν μετακλητούς στην Βουλή των Ελλήνων.
Κύκλοι της Βουλής δικαιολογούσαν την απόφαση Τασούλα επικαλούμενοι το τυπικό και το διαδικαστικό των προβλέψεων του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου και στο πλαίσιο αυτό «ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου υπαλλήλου και να πάρει τη θέση του η κα Ζαρούλια. Έκανε χρήση του δικαιώματος που έχει ως πολιτικός αρχηγός. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν μπορούσε να υποδείξει πιο πρόσωπο θα επιλεγεί να πάρει τη θέση».
Κατακραυγή από την αντιπολίτευση
«Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κας Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:
«Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας, ή επικροτεί την απόφασή του».
Σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:
«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια».
- ΗΠΑ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για τον Τραμπ να διαπραγματευθεί με το Ιράν, βλέπει ο Μπλίνκεν
- Ισραήλ: «Κόκκινος συναγερμός» για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ εναντιώνεται στη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και ο κίνδυνος shutdown βρίσκεται προ των πυλών
- Ρωσία: «Η δοκιμαστική εκτόξευση του Ορέσνικ ανάγκασε το Λονδίνο να κάνει πίσω»
- Κίεβο: O Ζελένσκι συζήτησε με Μακρόν, Σολτς και ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ουκρανίας
- Wall Street: Ξεπούλημα μετά τις ανακοινώσεις της Fed – Δέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση