Χρυσή Αυγή : Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης
Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Μετά τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν ένοχα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην ανακοίνωση των ποινών καθώς και ποιοι τελικά θα μπουν στη φυλακή.
Σήμερα είναι η ημέρα των ποινών για τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το δικαστήριο θα αποφασίσει ποια θα είναι η τιμωρία για τις πράξεις που καταλόγισε.
Πιθανότατα θα είναι και η ημέρα που κάποιοι από τους ενόχους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φυλακή, αφού το τέλος της διαδικασίας των ποινών είναι η αρχή της πλέον κρίσιμης φάσης που θα κρίνει τις αναστολές.
Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.
Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους .
Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.
Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.
Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.
Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.
Εκλιπαρούσαν για ελαφρυντικά τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου
Χθες, τα άλλοτε πρωτοπαλίκαρα αλλά και ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος εκλιπαρούσαν για ελαφρυντικά, με γελοία επιχειρήματα και ζητώντας από τη Δημοκρατία να τους λυπηθεί.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία δεν εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο, άρχισαν τα παρακάλια μέσω των συνηγόρων τους για ελαφρυντικά.
Το δικαστήριο απεφάνθη χθες ότι τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι ένοχα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, την οποία διεύθυναν οι επτά: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.
Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, εκτός από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες, Πατέλης και Πανταζής.
Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).
λαφρυντικά μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Γιώργος Γερμενής, Νίκος Μίχος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Ρουπακιάς και Γιώργος Πατέλης.
Ειδικότερα, με τη θρασυδειλία που χαρακτηρίζει τους φασίστες στα δύσκολα, μετά τα ψελλίσματα μέσω Twitter για δίωξη ιδεολογική και πολιτική, ο «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε ελαφρυντικά μέσω του δικηγόρου του. Πρόκειται γι’ αυτά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Αναφορικά με το σύννομο βίο, ο νομικός παραστάτης του υποστήριξε πως ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν έχει έχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η επιλογή της φράσης «δεν έχει έχει καμία καταδίκη» φαίνεται να έγινε πολύ προσεκτικά από τον συνήγορό του αφού, αν έλεγε ότι δεν έχει απασχολήσει μέχρι τώρα τη Δικαιοσύνη θα έλεγε ψέματα, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, και μάλιστα για την εγκληματική του δράση.
Η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε μέσω του δικηγόρου της την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση;» υποστήριξε ο συνήγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος από την πλευρά του αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης. «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του, τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.
Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε επίσης την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.
Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Γιώργος Γερμενής διεκδικεί επίσης το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και και καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιωάννη Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις