Χρυσή Αυγή : «Ζητιανεύουν» ελαφρυντικά για να γλιτώσουν τη φυλακή – Την Πέμπτη η ανακοίνωση των ποινών
Αν και οι ίδιοι δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, οι συνήγοροί τους ζητούν ελαφρυντικά για τους πελάτες τους, με τις αποφάσεις για τις ποινές και για το ποιοι θα φυλακιστούν να ανακοινώνονται αύριο, Πέμπτη
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Τα τελευταία τους νομικά όπλα για να μην βρεθούν στη φυλακή ρίχνουν στην αίθουσα του Εφετείου οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι -κατά περίπτωση- για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.
Αν και οι ίδιοι δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, οι συνήγοροί τους ζητούν ελαφρυντικά για τους πελάτες τους, με τις αποφάσεις για τις ποινές και για το ποιοι θα φυλακιστούν να ανακοινώνονται αύριο, Πέμπτη.
Το δικαστήριο απεφάνθη σήμερα ότι τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι ένοχα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, την οποία διεύθυναν οι επτά: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.
Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, εκτός από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες, Πατέλης και Πανταζής.
Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).
Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 12:30 για την αγόρευση της εισαγγελέως επί των αιτημάτων ελαφρυντικών των ενόχων.
Τα ελαφρυντικά που ζητούν
Μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφαση της Δικαιοσύνης ωστόσο, η δίκη συνεχίστηκε με τη συζήτηση για τα ελαφρυντικά που ζητά η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης.
Ελαφρυντικά μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Γιώργος Γερμενής, Νίκος Μίχος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Ρουπακιάς και Γιώργος Πατέλης.
Ειδικότερα, με τη θρασυδειλία που χαρακτηρίζει τους φασίστες στα δύσκολα, μετά τα ψελλίσματα μέσω Twitter για δίωξη ιδεολογική και πολιτική, ο «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε ελαφρυντικά μέσω του δικηγόρου του. Πρόκειται γι’ αυτά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Αναφορικά με το σύννομο βίο, ο νομικός παραστάτης του υποστήριξε πως ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν έχει έχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η επιλογή της φράσης «δεν έχει έχει καμία καταδίκη» φαίνεται να έγινε πολύ προσεκτικά από τον συνήγορό του αφού, αν έλεγε ότι δεν έχει απασχολήσει μέχρι τώρα τη Δικαιοσύνη θα έλεγε ψέματα, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, και μάλιστα για την εγκληματική του δράση.
Η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε μέσω του δικηγόρου της την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση;» υποστήριξε ο συνήγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος από την πλευρά του αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης. «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του, τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.
Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε επίσης την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.
Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Γιώργος Γερμενής διεκδικεί επίσης το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και και καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιωάννη Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Νίκος Μίχος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Αμφότεροι ζήτησαν τα ίδια ελαφρυντικά με τους συγκρατούμενούς τους, καθώς και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας.
«Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλου Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του Νίκου Μίχου, επισημαίνοντας ότι αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.
«Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.
«Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία…» ανέφερε ο δικηγόρος του.
Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά, μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η υπεράσπιση του αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης. «Ο Γ. Ρουπακιάς, λέει, έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», είπε ο δικηγόρος του και συμπλήρωσε πως ο εντολέας του «επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό».
Από τον Γιώργο Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις