Υπονομεύει το διάλογο πριν καν αυτός αρχίσει. Η Τουρκία μετά το παιχνίδι των καθυστερήσεων με την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε τρία επίπεδα:

Κλιμακώνει σε Κύπρο, επιμένει για Αιγαίο και Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις επιθετικές και παράνομες ενέργειές της στην Κύπρο με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων που παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ για το ειδικό καθεστώς της Αμμοχώστου.

Ξανανεβάζει τους τόνους της αδιαλλαξίας σε επίπεδο ρητορικής και ουσιαστικά επιβουλεύεται το Αιγαίο και το Καστελόριζο και μάλιστα όλα αυτά δια στόματος Ερντογάν και Τσαβούσογλου.

Ενώ, η επάνοδος της τουρκικής ηγεσίας στην εμπρηστική ρητορική συνοδεύεται με άκρως επιθετικές ενέργειες σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο όπως η έκδοση Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Μαξιμαλιστικές

Ακριβώς αυτό το σκηνικό ουσιαστικά αποτυπώθηκε και στην κίνηση Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά το σύντομο τετ α τετ με το Νίκο Δένδια, στο οποίο συμφωνήθηκε να δοθούν ημερομηνίες έναρξης των διερευνητικών επαφών, φρόντισε να επιδεικνύει χάρτες στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα εξαπολύοντας επιθέσεις κατά τις Ελλάδας την οποία και κατηγόρησε για «μαξιμαλιστικές θέσεις».

Στο πλαίσιο του φόρουμ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε τρείς χάρτες. Ο πρώτος ήταν ο χάρτης της Σεβίλλης. Στον δεύτερο χάρτη απεικονιζόταν μια ελληνική και μια τουρκική σημαία που κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο τρίτος χάρτης ήταν του Καστελόριζου που όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσαβούσογλου είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην διαδικασία των διερευνητικών επαφών που δεν δρομολογήθηκε τον Αύγουστο λέγοντας πως η Ελλάδα με το να υπογράψει το σύμφωνο με την Αίγυπτο ουσιαστικά προχώρησε σε μια κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας και της διαδικασίας των διερευνητικών.

Ανυποχώρητος

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις παράνομες διεκδικήσεις του, σε Αιγαίο και Μεσόγειο, δυναμιτίζοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, πριν καν αυτές αρχίσουν.

Ο Ερντογάν, προκαλώντας για άλλη μια φορά, δήλωσε σε εφημερίδα του Κατάρ ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι είναι αυτή που με τη στάση της προκαλεί ένταση στην περιοχή με τις «μονομερείς ενέργειές της», προσθέτοντας ότι «όσοι είδαν την αποφασιστικότητα μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν καταλάβει ότι με εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε».

Αντιστρέφοντας, την πραγματικότητα, ο Ερντογάν ισχυρίζεται, στην εφημερίδα «The Peninsula», ότι «η Τουρκία έχει δείξει δυνατά και καθαρά ότι στηρίζει την μείωση της έντασης και τάσσεται υπέρ του διαλόγου στην ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο μέσω των τοποθετήσεων της αλλά και των πράξεών της».

«Είμαστε σίγουροι ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Κάνουμε όλα τα βήματα όσον αφορά το θέμα της Μεσογείου στο πλαίσιο της αρχής «win-win» με έναν τρόπο που να υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία και θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής» προσθέτει.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου

Σε κοινή του δήλωση τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κάλεσαν τον Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας έχει εκφράσει τη στήριξή της στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το ζήτημα της Αμμοχώστου.

Το θέμα πλέον της Τουρκίας επανέρχεται ως θέμα συζήτησης στην ΕΕ και θα απασχολήσει εκ νέου τη Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ρητορική περί επιβολής κυρώσεων ή έστω απειλής για επιβολή κυρώσεων επανέρχεται στο λεξιλόγιο της Αθήνας στο πλαίσιο των καλεσμάτων της στην Άγκυρα να τερματίσει τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Ωστόσο οι παραδοχές του Νίκου Δένδια από τη Μπρατισλάβα είναι ενδεικτικές και των περιορισμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν για να εξασκηθεί πίεση στον Ερντογάν από την ΕΕ.

Δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην Κύπρο επεσήμανε πως παρότι υπήρχε σαφής παράνομη ενέργεια και άλλες τεράστιες προκλήσεις εναντίον ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, «για άλλη μια φορά η Ένωση ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή πολιτική ασφάλειας και την κατανόηση ότι πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της όχι μόνο με τον ήπιο αλλά και με το σκληρό τρόπο, αν χρειαστεί».

Θα το βρει μπροστά της

Ουσιαστικά οι δηλώσεις Δένδια αντανακλούν το πραγματικό κλίμα που υπήρχε στην τελευταία σύνοδο κορυφής όπου με πρωτοβουλία της Γερμανίας μπλοκαρίστηκε η επιβολή κυρώσεων και δόθηκε στην Τουρκία ένα σχεδόν τρίμηνο μέχρι το Δεκέμβριο να συνεχίσει ανενόχλητη την τακτική της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσε την Τουρκία να κάνει πίσω λέγοντας πως «δεν θα αφήσουμε τις προκλήσεις να περάσουν έτσι». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ότι «αν η Τουρκία δεν κάνει ένα βήμα πίσω, θα το βρει μπροστά της».