Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος ΣΤ’)
Το κύριο μέρος του έκτου βιβλίου του Ηροδότου είναι αφιερωμένο στην ατυχή εκστρατεία του Δαρείου εναντίον των Ελλήνων και στην πρώτη μεγάλη νίκη των Αθηναίων στο Μαραθώνα
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Το τέταρτο βιβλίο, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι αφιερωμένο στην περιγραφή του πολέμου που διεξήγαγε ο Δαρείος εναντίον των Σκυθών.
Όμως, εδώ βρίσκονται και οι πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες του Ηροδότου αναφορικά με τη χώρα των Σκυθών, τους λαούς της και τα έθιμά τους.
Το υπόλοιπο του τέταρτου βιβλίου συμπληρώνεται από την ιστορία της Κυρήνης και των βασιλιάδων της, την περιγραφή της Λιβύης, την αιτία και την πορεία της λιβυκής εκστρατείας.
Το πέμπτο βιβλίο αρχίζει με την υποταγή της Θράκης από τους Πέρσες.
Ακολουθεί η διήγηση της ιωνικής επανάστασης, που φθάνει μάλιστα έως το πρώτο μέρος του επόμενου βιβλίου.
Εκτίθεται η πορεία της επανάστασης από τις πρώτες προπαρασκευές και την αποστολή ιωνικής πρεσβείας στη μητροπολιτική Ελλάδα έως την καταστροφή των Ιώνων στη ναυμαχία της Λάδης και την πτώση της Μιλήτου.
Επίσης, γίνεται αναφορά σε όλες τις επεκτάσεις της επανάστασης στη Φρυγία, την Καρία, τον Ελλήσποντο και την Κύπρο.
Στο έκτο βιβλίο, πέραν της ιωνικής επανάστασης για την οποία ήδη κάναμε λόγο, περιγράφονται διάφορες εχθρικές επιχειρήσεις εναντίον ελληνικών πόλεων στο βόρειο Αιγαίο και η εκστρατεία του Μαρδόνιου στη Μακεδονία.
Βεβαίως, το κύριο μέρος του βιβλίου αυτού είναι αφιερωμένο στην ατυχή εκστρατεία του Δαρείου εναντίον των Ελλήνων και στην πρώτη μεγάλη νίκη των Αθηναίων στο Μαραθώνα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δίδεται η δυνατότητα στον Ηρόδοτο να αναφερθεί στην προβληματική σχέση μεταξύ Αθήνας και Αίγινας, καθώς και στην επέμβαση του σπαρτιάτη βασιλιά Κλεομένη στην Αίγινα, προκειμένου να μην επιτραπεί στο νησί να μηδίσει.
Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Α’)
Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Β’)
Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Γ’)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις