Συνεχίζεται στις 11 το πρωί, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το νεοναζιστικό μόρφωμα, είναι εγκληματική οργάνωση, το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην στην  τελική απόφαση για τις ποινές: στο ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή και για πόσο θα μείνει εκεί.

«Κλειδί» θα αποτελέσει η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών. Οι χρυσαυγίτες, πανικόβλητοι, μέσω των συνηγόρων τους ζήτησαν επιείκεια και αναγνώριση ελαφρυντικών για τον… πρότερο έντιμο βίο τους ως νεοναζί εγκληματίες.

Η αναγνώρισή τους, συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι.

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Η διαδικασία

Κατά τη σημερινή διαδικασία θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά.

Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και η διαδικασία θα ξεκινήσει από αυτό το σημείο.

Χθες η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα). Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Η εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική πρότασή της περί ελαφρυντικών μετά τη δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου για τους εξής κατηγορούμενους:

  • Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα
  • Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα.

Πάντως τον τελικό λόγο για το ποιά ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν και σε ποιους από τους καταδικασθέντες τον έχει το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Οι ποινές

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι οι ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχικά το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Ακολούθως οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν και για τον αν θα χορηγήσουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν σε όσους έκριναν ενόχους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Για να γίνει αυτό απαιτείται και πάλι πρόταση από την εισαγγελέα αλλά και αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης.

Η τελική απόφαση για τις ποινές αναμένεται να έχει εκδοθεί πιθανότατα μέχρι το βράδυ, ωστόσο λόγω της φύσης της δίκης και του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τη Δευτέρα. Επί τοις ουσίας, πρόκειται για μια μαραθώνια διαδικασία και ενδεχομένως το δικαστήριο να να συνεδριάσει και άλλες μέρες την ερχόμενη εβδομάδα.

Ποιά τιμωρία θα επιβληθεί στους εγκληματίες; – Τι εκτιμά η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα

Οι τελικές αποφάσεις για τις ποινές και τα ελαφρυντικά αναμένονται με αγωνία.  Το ότι η Χρυσή Αυγή κρίθηκε από το δικαστήριο εγκληματική οργάνωση, αποτέλεσε «συνολική δικαίωση για πάρα πολύ κόσμο που όλες αυτές τις δεκαετίες  είχε πέσει θύμα της βίας της Χρυσής Αυγής και που προσπαθούσε να αποδείξει σε ένα σύστημα που τον απέκοπτε κάθε φορά, ότι έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική οργάνωση», όπως είπε μιλώντας στο MEGA, η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Αναφορικά με τις ποινές σημείωσε ως προς τον Ρουπακιά ότι για την ανθρωποκτονία προβλέπονται ισόβια ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και η κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Εκτίμησε ότι δεν θα του δοθεί ελαφρυντικό.

Σχετικά με την πρόταση της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά, σημείωσε ότι η πρότασή της ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την πρότασή της περί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων. Πάντως σε κάθε περίπτωση, είπε η κ. Τομπατζόγλου, το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από τις προτάσεις των εισαγγελικών λειτουργών.

Για τον Ν. Μιχαλολιάκο, σημείωσε πως το πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης φθάνει τα 15 έτη και το δικαστήριο μπορεί να εξαντλήσει την αυστηρότητά του – μπορεί να μην χορηγήσει ελαφρυντικά και ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση.

«Μπορεί να πάνε σπίτι τους»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας στο MEGA, επέστησε την προσοχή όλων στο νέο νομικό πλαίσιο που δημιουργείται από τον παρόντα Ποινικό Κώδικα, και προειδοποίησε ότι ίσως την Δευτέρα να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Όπως είπε το δικαστήριο θα εφαρμόσει τον νέο Κώδικα και καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής «μπορεί να πάνε σπίτι τους».

Και εξήγησε: Για ποινές μέχρι τρία χρόνια θα χορηγηθεί αυτεπαγγέλτως αναστολή. Ενώ για τις ποινές από τρία χρόνια και πάνω, είναι στην ευχέρεια του δικαστηρίου αν θα χορηγήσει αναστολή. Δεδομένου μάλιστα ότι έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα από την τέλεση των αξιόποινων πράξεων μέχρι και την έκδοση της απόφασης, προβλέπεται ένα νέο ελαφρυντικό στον νόμο, λόγω μεγάλης διεύρυνσης της δικαστικής διαδικασίας. Συνεπώς μπορεί για ποινές μέχρι και 4, 5 6 χρόνια να χορηγηθεί αναστολή και οι καταδικασθέντες να είναι ελεύθεροι.

Ενώ ακόμη και κάποιος που θα του επιβληθεί μεγάλη ποινή, είναι πολύ πιθανό με βάση και πάλι το  νέο νομικό πλαίσιο, να βγει σε τρία χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Μαρακάκης.

«Η απόφαση του δικαστηρίου σήμερα για τα ελαφρυντικά, είναι πολύ σημαντική διότι τα ελαφρυντικά μειώνουν σημαντικά τις ποινές» σημείωσε ο ποινικολόγος κ. Βασίλης Χειρδάρης, που συμπλήρωσε πάντως ότι κατά την γνώμη του ο Ποινικός Κώδικας στο μεγαλύτερο μέρος του είναι προς την ορθή και ορθολογική κατεύθυνση.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για συλλήψεις

Από τη στιγμή που το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του και οι ποινές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις, με εικόνες σαν εκείνες του Σεπτεμβρίου του 2013 όταν άντρες της Αντιτρομοκρατικής περνούσαν χειροπέδες σε στελέχη της Χρυσής Αυγής και τα μετέφεραν στη ΓΑΔΑ να επαναλαμβάνονται.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ.  έχει εκπονήσει σχέδιο συλλήψεων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της είναι δεδομένη. Η προσοχή των Αρχών εστιάζει κυρίως στα επτά στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η ΕΛ.ΑΣ έχει εκπονήσει σχέδιο ταυτόχρονων συλλήψεων σε διάφορα σημεία της Αττικής, όπου βρίσκονται τα σπίτια και οι χώροι εργασίας των καταδικασθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι Αρχές γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κατηγορούμενοι, ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα να τους περιορίσουν έως ότου εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα.