Διερευνητικές επαφές με Τουρκία : Τι αποκάλυψε ο Δένδιας
Ο κ. Δένδιας μετά και την χθεσινή ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως η τουρκική πλευρά, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία
Στο θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, αναφέρθηκε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας μετά και την χθεσινή ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως η τουρκική πλευρά, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας βρέθηκε σήμερα στην Πρίστινα όπου επισκέφτηκε το σερβο-ορθόδοξο μοναστήρι της Gracanica στην Πρίστινα.
Ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Πρίστινα όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι (Avdullah Hoti), την υπουργό Εξωτερικών, Μελίζα Χαραντινάι-Στούμπλα (Meliza Haradinaj-Stublla) και την πρόεδρο της Βουλής Βιόσα Οσμάνι (Vjosa Osmani). Συναντήθηκε ακόμη με στελέχη της Ελληνικής Δύναμης (ΕΛΔΥΚΟ) που μετέχει στην KFOR.
Τον κ. Δένδια συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.
Ενθαρρυντικό βήμα η έναρξη διερευνητικών επαφών
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Le Figaro, χαρακτήρισε από την πλευρά του «ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την προοπτική έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τονίζοντας ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι ακριβώς αυτό που αναφέρουν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου), δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas, o κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης».
Η οδός της έντασης οδηγεί σε μέτρα από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία κάτι που όμως προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων. Και παραπέμπει στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου γίνεται επίκληση των άρθρων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων καθώς και στην ξεκάθαρη αναφορά ότι τυχόν συνέχιση μονομερών και επιθετικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας θα επιφέρει συνέπειες από την πλευρά της Ευρώπης. «Δύο δρόμοι βρίσκονται μπροστά μας: Αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, του διαλόγου που βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, δίχως μονομερείς ενέργειες και στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Η δεύτερη οδός είναι αυτή της κλιμάκωσης και της έντασης, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στον πρώτο δρόμο», τονίζει ο Πρωθυπουργός.
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία