Κοροναϊός – ΗΠΑ : Έκρηξη της ζήτησης για τη θεραπεία της Regeneron μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να μπορούμε να κρίνουμε αν το φάρμακο της Regeneron είναι αποτελεσματικό και ασφαλές
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Η ιστορία της υδροξυχλωροκίνης φαίνεται πως επαναλαμβάνεται.
Μετά τα σχόλια του Τραμπ για το φάρμακο της Regeneron Pharmaceuticals – συγκεκριμένα το αποκάλεσε «ευλογία από τον Θεό» και «θεραπεία» για τον ιό, οι γιατροί αναφέρουν ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για το πειραματικό κοκτέιλ φαρμάκων.
Έκρηξη της ζήτησης
Δύο γιατροί που εμπλέκονται στις δοκιμές του φαρμάκου δήλωσαν στο Reuters ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς ζητούν να συμμετέχουν στις κλινικές δοκμές, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι το φάρμακο REGN-COV2 δεν έχει φτάσει ακόμη σε εκείνο το στάδιο των δοκιμών που θα κρίνει με βεβαιότητα αν μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία του κοροναϊού.
Την Τετάρτη, μόλις λίγες ώρες αφού ο Τραμπ επαίνεσε το φάρμακο ως «θεραπεία» από τον ιό, η Regeneron ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση έκτακτης ανάγκης. Το φάρμακο είναι ένα κοκτέιλ δύο αντισωμάτων και στοχεύει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου αυτό να μπορέσει να καταπολεμήσει τον ιό.
Η μετοχή της Regeneron, όπως και εκείνη της Eli Lilly, άλλης μιας φαρμακευτικής εταιρείας που πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για θεραπεία αντισωμάτων, είδαν την αξία τους να αυξάνεται ραγδαία μετά την στήριξη του Τραμπ.
Πολιτικές πτυχές
«Η πολιτική πτυχή αυτής της κατάστασης μου δείχνει ότι το πιθανό αφήγημα είναι ότι ο Τραμπ κολλά κοροναϊό… και στη συνέχεια οι αμερικανικές τεχνολογίες που στηρίζει η κυβέρνηση Τραμπ τον θεραπεύουν», εξηγεί ο Δρ. Ντιρκ Σόστμαν, επικεφαλής του δικτύου έρευνας του νοσοκομείου Houston Methodist, όπου πραγματοποιούνται δοκιμές στο πλαίσιο του προγράμματος αντισωμάτων της Regeneron. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι περισσότεροι ασθενείς ζητούν να συμπεριληφθούν στις δοκιμές. «Νομίζω ότι υπάρχει πίεση προς τις ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν το φάρμακο», τονίζει.
Αν και ο Τραμπ δήλωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» δόσεις είναι έτοιμες για χρήση, η Regeneron τον διέψευσε λέγοντας ότι στην πραγματικότητα έχει αρκετές δόσεις για 50.000 ασθενείς και αναμένεται να έχει αρκετές για 300.000 μέσα στους ερχόμενους μήνες. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι 275 ασθενείς έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών.
Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα από 7,5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, ενώ περισσότεροι από 212.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Το φάρμακο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο κλινικών δοκιμών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμο μόνο σε ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές. Αν εγκριθεί από το FDA, οι εταιρείες φαρμάκων θα μπορέσουν να το προσφέρουν ως θεραπεία σε ασθενείς εκτός δοκιμών, στο πλαίσιο της «παρηγορητικής χρήσης» φαρμάκων, μέσω της οποίας ορισμένοι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μπορούν να λάβουν μια πειραματική θεραπεία επειδή δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Η Regeneron αναφέρει ότι λιγότεροι από 10 ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία της σε αυτό το πλαίσιο.
«Δεν γνωρίζουμε αν λειτουργεί»
Γιατροί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις υποσχέσεις του Τραμπ για θεραπεία μέσα από αναρτήσεις τους στο Twitter.
«Δεν γνωρίζουμε αν λειτουργεί. Δεν γνωρίζουμε πώς επιδρά στους ασθενείς επειδή δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Με κάθε ειλικρίνεια, ο Τραμπ είναι ένα ανέκδοτο», δήλωσε σε βίντεο στο Twitter ο Δρ. Ρομπ Ντέιβιντσον, εντατικολόγος στο Μίσιγκαν και γενικός διευθυντής της Επιτροπής Προστασίας της Ιατρικής.
Υδροξυχλωροκίνη νούμερο δύο;
Το φάρμακο της Regeneron είναι μόνο μία από τις θεραπείες που έχει υποστηρίξει ο Τραμπ κατά καιρούς ως όπλο απέναντι στον ιό, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες κατά τους ειδικούς αποδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Είναι διαβόητη η περίπτωση της υδροξυχλωροκίνης, το φάρμακο κατά της ελονοσίας που ο Τραμπ είχε δηλώσει την άνοιξη ότι λάμβανε ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι το FDA προειδοποιούσε κατά της χρήσης της για αυτό το σκοπό. Μόλις ένα μήνα αργότερα το FDA ανακάλεσε την έγκριση έκτακτης ανάγκης που είχε παραχωρήσει στο φάρμακο, αναφερόμενο σε αυξανόμενες αποδείξεις ότι δεν ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη από τον ιό, ενώ μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις