Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης το Νόμπελ Ειρήνης

Στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης το Νόμπελ Ειρήνης

Η νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ ανακοίνωσε τον νικητή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2020

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2020 απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βραβείων, το παρακλάδι του ΟΗΕ κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για «τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την πείνα, τη συμβολή της στην βελτίωση των συνθηκών για την ειρήνη σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις και για τη δράση της ως κινητήριος δύναμη στις προσπάθειες αποτροπής χρήσης της πείνας ως όπλο στο πλαίσιο πολέμου και συγκρούσεων».

Η πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1961 και πλέον παρέχει τρόφιμα σε περισσότερους από 90 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο.

Το βραβείο συνοδεύεται από 10 εκατ. σουηδικές κορόνες (σχεδόν €1 εκατ.).

Πρόκειται για τον 101ο βραβευθέντα από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο.

«Mια στιγμή περηφάνιας».

«Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας», «ένα αληθινό κατόρθωμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης. «Μία από τις ομορφιές των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος είναι ότι δεν παρέχουμε μόνο τροφή για σήμερα και αύριο, αλλά δίνουμε επίσης στους ανθρώπους τις αναγκαίες γνώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους τις μέρες που έρχονται», δήλωσε ο Tomson Phiri κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ.

«Η υποψηφιότητα από μόνη της ήταν αρκετή, αλλά η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης είναι αληθινό κατόρθωμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο του οργανισμού για την παροχή τροφίμων και άλλων προμηθειών κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν σταμάτησαν οι αεροπορικές συνδέσεις. «Αυτό ξεπέρασε τα όρια του καθήκοντος».

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης εκτιμά ότι στηρίζει περίπου 97 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο σε 88 χώρες.

«Ο πλανήτης πρέπει να στρέψει το βλέμμα του στα εκατομμύρια που πεινούν»

Η επικεφαλής της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, αποκάλυψε το νικητή στο Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο, όπου εξαιτίας των περιορισμών του κοροναϊού παρευρέθηκε εξαιρετικά μικρός αριθμός δημοσιογράφων, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Η Ράις-Άντερσεν τόνισε ότι η επιτροπή απένειμε το βραβείο στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης επειδή ήθελε να «στρέψει τα βλέμματα του πλανήτη στα εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από ή απειλούνται με πείνα». Η πείνα, όπως τόνισε, έχει χρησιμοποιηθεί ως «όπλο στο πλαίσιο πολέμου και συγκρούσεων».

Το βραβείο αποτελεί επίσης και μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει επαρκώς την υπηρεσία του ΟΗΕ και να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που λιμοκτονούν, συνέχισε. Όπως είπε, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης θα ήταν άξιος νικητής του βραβείου ακόμη και χωρίς την πανδημία. Όμως ο κοροναϊός αύξησε τους λόγους απονομής του βραβείου στο Πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για «πολυμέρεια» σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική οργάνωση του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ παίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων», εξήγησε, προσθέτοντας: «Το φαγητό είναι μία από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες».

Ποιοι ήταν οι υπόλοιποι υποψήφιοι;

Φέτος, η επιτροπή έλαβε υπόψη της τουλάχιστον 318 υποψηφιότητες, 211 άτομα και 107 οργανισμούς.

Μεταξύ άλλων, για το βραβείο είχε προταθεί φέτος η 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Ρώσος αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, που αναρρώνει από απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο για την οποία κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και ο ΠΟΥ για τον ρόλο του στη διαχείριση της πανδημίας.

Ποιοι είναι οι προηγούμενοι νικητές;

Πέρσι, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Αιθίοπα πρωθυπουργό, Άμπιι Αχμέντ, ο οποίος σύναψε ειρήνη με την Ερυθραία, δίνοντας τέλος σε 20 χρόνια στρατιωτικού αδιεξόδου, που ήρθαν ως συνέχεια του πολέμου του 1998-2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα έπρεπε να είχε απονεμηθεί στον ίδιο.

Το 2009, το βραβείο είχε απονεμηθεί στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τις «εξαιρετικές του προσπάθειες ενίσχυσης της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών».

Άλλοι σημαντικοί νικητές ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ (2002), η ακτιβίστρια για την εκπαίδευση των παιδιών, Μαλάλα Γουσαφσάι (2014), η Ευρωπαϊκή Ένωση (2012), ο ΟΗΕ και ο τότε γενικός γραμματέας του, Κόφι Ανάν (2001) και η Μητέρα Τερέζα (1979).

Πηγή: CNN, BBC, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο