Βόρεια Κορέα : Ανησυχίες για αποκάλυψη ισχυρών οπλικών συστημάτων στην παρέλαση του Σαββάτου
Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν των 75 ετών από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος των Εργατών
Αυξάνονται οι εικασίες για τον νέο οπλισμό που πρόκειται να αποκαλύψει η Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο τεράστιας παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο προς τιμήν της 75ης επετείου από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος των Εργατών.
Η εκδήλωση, η οποία θα συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή προκειμένου να εντοπιστούν δείγματα βελτιώσεων των πυρηνικών και πυραυλικών συστημάτων του καθεστώτος, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με το 38 North, μια ιστοσελίδα που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Κορέα, πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η παρέλαση θα συμπεριλάβει χιλιάδες στρατιώτες σε βηματισμό «χήνας», υπό το βλέμμα του ηγέτη τους, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Απειλή για τις ΗΠΑ
Πίσω τους θα ακολουθούν τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, όμως το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην κλιμάκωση του θεάματος, δηλαδή τη στιγμή κατά την οποία ο Κιμ θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουάσινγκτον, αποκαλύπτοντας νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ικανούς να χτυπήσουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ.
Όμως οι παρατηρητές της Βόρειας Κορέας τονίζουν ότι ο Κιμ θα πρέπει να περάσει τη λεπτή γραμμή μεταξύ της υπενθύμισης προς τις ΗΠΑ ότι έχει πραγματοποιήσει βελτιώσεις στα πυραυλικά του συστήματα, κόντρα στις διεθνείς κυρώσεις, και του να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την επανέναρξη των συζητήσεων αποπυρηνικοποίησης.
Πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον
Ο Χάρι Καζιάνης, ειδικός κορεατικών ζητημάτων στο Κέντρο Εθνικών Συμφερόντων των ΗΠΑ, τόνισε ότι η παρέλαση της Κυριακής θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία του Κιμ για να επιδείξει «ορισμένα από τα ισχυρότερα όπλα στον κόσμο, που κάποτε κατείχαν μόνο οι υπερδυνάμεις, ακόμη και υπό τις βαρύτατες διεθνείς κυρώσεις».
Επιπλέον πρόσθεσε: «Αν και μια τέτοια επίδειξη δύναμης είναι σίγουρα ανησυχητική, δεν πρόκειται να προκαλέσει έντονη αντίδραση από την Ουάσινγκτον – ή και καμία απολύτως. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της με τη Βόρεια Κορέα: διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) και πυρηνικές δοκιμές, όχι οι δημόσιες επιδείξεις».
Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για αποπυρηνικοποίηση
Οι συζητήσεις για τα πυρηνικά μεταξύ Κιμ και Ντόναλντ Τραμπ έχουν έρθει σε αδιέξοδο από τη σύνοδό τους στο Ανόι το 2019, η οποία ήταν ατελέσφορη. Η επανέναρξη των συζητήσεων μοιάζει απίθανη αν οι δύο πλευρές δεν βρουν κοινό έδαφος επί των απαιτήσεων της Πιονγιάνγκ για ανακούφιση από τις κυρώσεις και των απαιτήσεων της Ουάσινγκτον για αποπυρηνικοποίηση.
Στο διάγγελμα της Πρωτοχρονιάς, ο Κιμ δήλωσε ότι σκοπεύει να αποκαλύψει ένα «νέο στρατηγικό όπλο» και οι αναλυτές πιστεύουν ότι η παρέλαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα νέο ICBM στερεών καυσίμων, έναν πύραυλο με πολλαπλές εκρηκτικές κεφαλές, έναν αναβαθμισμένο βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσης από υποβρύχιο ή ένα εκλεπτυσμένο σύστημα εκτόξευσης πυραύλων.
Η σημασία των πυραύλων στερεών καυσίμων
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε ένδειξη πως το καθεστώς έχει τελειοποιήσει την τεχνολογία πυραύλων στερεών καυσίμων θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον, από τη στιγμή που δεν έχουν ανάγκη από ανεφοδιασμό καυσίμων, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο δύσκολος ο εντοπισμός και η καταστροφή τους.
Όμως η Βόρεια Κορέα δεν αναμένεται να σημαδέψει την επέτειο του κόμματος με την εκτόξευση ενός πυραύλου – μια κίνηση που διακινδυνεύει κάθε ελπίδα για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Κιμ και Τραμπ – ή Τζο Μπάιντεν.
«Η επίδειξη πυραύλου στην παρέλαση αντί για τη δοκιμή του θα είναι ένας μη-προκλητικός τρόπος παρουσίασής του», εξηγεί η Τζένι Τάουν, ερευνήτρια στο Stimson Center.
Η επέτειος φτάνει σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της.
Ο Κιμ, η υγεία του οποίου έγινε αντικείμενο εκτεταμένης εικοτολογίας πριν μερικούς μήνες, έχει έκτοτε έρθει αντιμέτωπος με την πανδημία του κοροναϊού – παρά τους ισχυρισμούς της χώρας ότι δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα – τις φυσικές καταστροφές και μια οικονομία κατεστραμμένη από τις κυρώσεις και την ραγδαία μείωση του εμπορίου με την Κίνα.
«Ο λαός του Κιμ είναι εξαιρετικά κουρασμένος, και η οικονομία του αντιμετωπίζει προβλήματα… επομένως, θα ήθελε να κινητοποιήσει το λαό του και να επιμείνει σε μια πολιτική αυτάρκειας για να κάμψει τις διαμαρτυρίες τους και να αυξήσει την πίστη τους στο καθεστώς», εξηγεί ο Ναμ Σουνγκ-γουκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κορέας, στη Νότια Κορέα. «Για να το κάνει αυτό, θα χρειαστεί νέα όπλα, ισχυρά όπλα, που μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλο τον πλανήτη».
Πηγή: www.theguardian.com
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης