Μια πύλη για τις startups στην Ελλάδα
Το νέο «σπίτι» για τις νεοφυείς επιχειρήσεις
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Η “μόδα” των νεοφυών επιχειρήσεων κρατάει πολλά χρόνια. Τα ποσοστά επιβίωσης ήταν απογοητευτικά. Το αχανές επενδυτικό περιβάλλον, η γραφειοκρατία, η ελλιπής δόμηση ενός δικτύου ήταν μερικά από τα εμπόδια όσων ήθελαν να κάνουν την ιδέα τους επιχείρηση.
Βέβαια όποιος έχει μία ιδέα δε σημαίνει πως μπορεί να την μετατρέψει σε επιχείρηση. Μία ιδέα επίσης δε σημαίνει καινοτομία. Πριν κάποιους μήνες ψηφίστηκε, στην Ελλάδα, η ίδρυση του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων. Εκεί περιγράφεται ο όρος «Καινοτομία» και προσδιορίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 1. Να υπάρχει τεχνολογική καινοτομία στο προϊόν/ υπηρεσία ή/και να υπάρχει ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο σε πρόσφατη (νέα) τεχνολογία. 2.Να υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός ανταγωνιστών αντιστοίχων νεοφυών ή πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα. 3. Η κύρια δραστηριότητα είναι ερευνητική με σκοπό την παραγωγή πνευματικής ιδιοκτησίας με προ-οπτικές εμπορικής αξιοποίησης («επιχειρήσεις έντασης γνώσης»).
Με αφορμή αυτό έκανα μία κουβέντα με ένα φίλο μου. Startupper και επιχειρηματίας. Η εταιρεία του μετρά περί τα έξι χρόνια ζωής και περιγράφει τον ελληνικό ανήφορο από την ίδρυση, την εύρεση επενδυτών έως να γίνει βιώσιμη επιχείρηση. Το 2014 όταν ξεκινήσαμε, μου εξηγούσε, ο κόσμος δεν είχε εξοικειωθεί με το οικοσύστημα των startups, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας στην εύρεση επενδυτών. “Ήταν μία περίοδος που είχαμε δυσκολία και εξαιτίας των capitals controls” μου λέει και συνεχίζει: Αντιμετωπιστήκαμε τότε με μεγάλη επιφυλακτικότητα επειδή ήμασταν από Ελλάδα. ΄’Έβλεπαν “GR” και έλεγαν όχι ευχαριστώ.
Το πως ξεπεράστηκαν τα εμπόδια; Με επιμονή και ευέλικτες κινήσεις, μου απαντάει. Από τα τέλη του 2018 έχει βελτιωθεί το επίπεδο, αλλά απέχει κατά πολύ από τα διεθνή επίπεδα.
Την Τρίτη πάντως ανοίγει τις πύλες του το νέο “σπίτι” των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση θέλει, όπως φαίνεται, να κάνει επίσημο κάλεσμα για επενδύσεις στην καινοτομία.
H πλατφόρμα «Elevate Greece» θα είναι ανοιχτή όλο το 2020, ενώ το 2021 θα έχει τρεις κύκλους έναρξης αιτήσεων και ουσιαστικά αποτελεί το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων με στόχο οι επενδυτές, από όλο τον κόσμο, να έχουν πρόσβαση την ελληνική ψηφιακή πύλη των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι εγγεγραμμένες startups, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν συμβουλευτική, με συνεργάτες του «Elevate Greece», όπως και ενίσχυση μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων από τις συστημικές τράπεζες. Το Elevate Greece, όμως τονίζει η κυβέρνηση, θα είναι ένα εργαλείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε για φορολογικά κίνητρα, είτε επιδοτήσεις, είτε με κάλυψη μισθολογικού κόστους.
Η κάθε εταιρεία που θα εγκρίνεται και θα αποτελεί μέλος του Μητρώου θα εχει το δικό της προφίλ, το οποίο θα είναι δημόσιο για να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να μάθουν για την εταιρεία ή να επενδύσουν. Θα αναγράφονται πληροφορίες όπως ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα, , η ομάδα, τα οικονομικά στοιχεία, οι επενδυτές της κλπ. Αν και θυμίζει αρκετά ένα δίκτυο τύπου Facebook υπάρχουν διαφορές, όπως ότι δεν υπάρχει διαδραστικότητα με το κοινό, αλλά δίνεται η δυνατότητα μόνο στα μέλη μεταξύ του να συνεργαστούν μεταξύ του. Στο πλαίσιο αυτό οι νεοφυής εταιρείες του Μητρώου θα μπορούν να αναρτούν αγγελίες για πλήρωση θέσεων εργασίας, αλλά και αν χρειάζονται συνέργεια με άλλη εταιρεία του μητρώου.
Εν ολίγοις, αυτό που θα ανακοινωθεί την Τρίτη είναι πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν έως τον Μάρτιο του 2021 να κάνουν αιτήσεις για να εγγραφούν στην πλατφόρμα «Elevate Greece».
Η εγγραφή μίας επιχείρησης στο Μητρώο την καθιστά δυνητικό δικαιούχο κρατικών ενισχύσεων, όπου για να είναι επιλέξιμη θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο Μητρώο, ενώ η νεοφυής επιχείρηση θα έχει εθνική και παγκόσμια προβολή για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές. Ήδη, δρομολογείται νέο εργαλείο χρηματοδότησης των startups, το Ταμείο συνεπενδύσεων, με «επιχειρηματικούς αγγέλους», ποσού τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ, όπου οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου (www.elevategreece.gov.gr), αναρτώντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αξιολόγηση των αιτήσεων και η εφαρμογή των κριτηρίων υπαγωγής στο Μητρώο θα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Εποπτείας του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η οποία συστήνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.
Προϋποθέσεις
1. Να αποτελούν νομικό πρόσωπο με έδρα στην ελληνική επικράτεια, ή να διατηρούν θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα εφ’ όσον η έδρα βρίσκεται στην αλλοδαπή (διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ).
2. Να μην έχουν υπερβεί τα 8 έτη συμπληρωμένης λειτουργίας
3. Να απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους
4. Ο ετήσιος Κύκλος Εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ
Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται στους παρακάτω τρεις κύκλους κατ’ έτος:
1ος Κύκλος: Έναρξη: 01/01 – Λήξη: 30/03
2ος Κύκλος: Έναρξη: 01/05 – Λήξη: 30/07
3ος Κύκλος: Έναρξη: 01/09 – Λήξη: 30/11
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις