Κοροναϊός : Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας – Αναλυτικά τα μέτρα ανά επίπεδο
Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη της με τον κοροναϊό βρίσκεται η χώρα μας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βλέπει τον κοροναϊό να επελαύνει και τις ΜΕΘ να γεμίζουν επικίνδυνα. Όμως από αύριο, Δευτέρα, η Ελλάδα βάζει στη φαρέτρα της ένα ακόμα πολύ σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας
Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη της με τον κοροναϊό βρίσκεται η χώρα μας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βλέπει τον κοροναϊό να επελαύνει και τις ΜΕΘ να γεμίζουν επικίνδυνα. Όμως από αύριο, Δευτέρα, η Ελλάδα βάζει στη φαρέτρα της ένα ακόμα πολύ σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Πρόκειται για τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ο οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο, 12 Οκτωβρίου. Ο εν λόγω χάρτης αποτελείται από 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κοροναϊό (στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr) όπως προαναφέρθηκε περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Αυτά είναι:
- Επίπεδο 1: Ετοιμότητας
- Επίπεδο 2: Επιτήρησης
- Επίπεδο 3: Αυξημένης επιτήρησης
- Επίπεδο 4: Αυξημένου κινδύνου
Διαβάστε επίσης: Αλλαγές στο όριο στην εστίαση
Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
- α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο,
- β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού,
- γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Διαβάστε επίσης: Πόσα άτομα θα επιτρέπονται από Δευτέρα σε ταξί και ΙΧ – Οι κανόνες στα ΜΜΜ ανά επίπεδο
Δείτε το επίπεδο μέτρων ανά περιοχή:
Στις Πράσινες περιοχές (επίπεδο 1) ανήκουν οι εξής περιοχές: Ανδρος Αρκαδία Αρτα Δράμα Εβρος Ευρυτανία Ηλεία Θάσος Θεσπρωτία Ιθάκη Ικαρία Καβάλα Κάλυμνος Κάρπαθος-Κάσος Κεφαλληνία Λασίθι Λευκάδα Λήμνος Μεσσηνία Μήλος Ρέθυμνο Σέρρες Σποράδες Σύρος Τήνος Φωκίδα Χανιά
Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) ανήκουν οι εξής περιοχές: Αιτωλοακαρνανία Αργολίδα Βοιωτία Γρεβενά Εύβοια Ημαθία Θεσσαλονίκη Κέρκυρα Κιλκίς Κορινθία Κως Λακωνία Μαγνησία Νάξος Ξάνθη Πάρος Πιερία Πρέβεζα Ροδόπη Ρόδος Φθιώτιδα Φλώρινα Χαλκιδική Χίος
Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές: Ανατολική Αττική Αχαϊα Βόρειος Τομέας Αθηνών Δυτική Αττική Δυτικός Τομέας Αθηνών Ζάκυνθος Ηράκλειο Θήρα Ιωάννινα Καρδίτσα Καστοριά Κέα-Κύθνος Κεντρικός Τομέας Αθηνών Κοζάνη Λέσβος Μύκονος Νήσων Αττικής Νότιος Τομέας Αθηνών Πειραιάς Πέλλα Σάμος Τρίκαλα
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία περιοχή στο Κόκκινο (επίπεδο 4).
Διαβάστε επίσης: Πώς θα λειτουργούν από Δευτέρα θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία
Δείτε τα μέτρα που ισχύουν για καθένα από τα τέσσερα επίπεδα:
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μειωμένο αριθμό, ο οποίος ωστόσο δεν είναι αντιπροσωπευτικός, αφού πρόκειται για Σαββατοκύριακο.
Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 280 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 41 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Η «ακτινογραφία» του κοροναϊού στην Ελλάδα
Σημειώνεται πως στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας προστίθεται ένα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 26.
Έτσι, από τα 254 εγχώρια κρούσματα, τα 41 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Η Αττική κατέχει για μια ακόμα φορά την αρνητική πρωτιά, ενώ και πάλι πολλά κρούσματα δίνει η Θεσσαλονίκη με 19. Ανησυχητικά πολλά κρούσματα μετρούν Ιωάννινα και Κοζάνη με 15 και 14 αντίστοιχα.
Αναλυτικά:
- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 141 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 28 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καρδίτσας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.358, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, ενώ 3.271 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.093 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 93 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 26 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 449 θανάτους συνολικά στη χώρα. 169 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
- Δεν τους χωνεύουν – Γιατί ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ είναι αντιπαθείς στους Αμερικανούς πολίτες
- Η αναγνώριση στον Β. Μαρινάκη, ο Ρονάλντο και ο Ολυμπιακός της μεγάλης σκηνής
- Κάλιαρι – Ίντερ 0-3: Πέρασε από την Σαρδηνία και έπιασε στην κορυφή την Αταλάντα (vid)
- Εξοικονομώ 2025: Τι καλύπτει το πρόγραμμα και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια
- LIVE: Λάτσιο – Αταλάντα
- Περασμένα μεν, ξεχασμένα ποτέ: Ο «ματωμένος» χειμώνας του Σον Πεν και της Μαντόνα