«Στον Καναδά λατρεύουν ό,τι είναι ελληνικό»
Τους Έλληνες ομογενείς στον Καναδά τους βρίσκεις πανίσχυρους σε όλες τις ανώτερες και ανώτατες θέσεις ευθύνης των σημαντικότερων φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Μιλά στο in.gr o Ελληνας πρέσβης στον Καναδά, Δ. Αζεμόπουλος
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Ο ρόλος του πρέσβη είναι μια δύσκολη δουλειά. Πόσο μάλλον όταν είναι στον Καναδά, όπου –μεταξύ άλλων- ζούνε και διαπρέπουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων. Ο Δημήτρης Αζεμόπουλος στις 20 Οκτωβρίου μετά από σχεδόν 9 χρόνια στον Καναδά επιστρέφει στην Ελλάδα παραδίδοντας την σκυτάλη χιλιόμετρα μπροστά από εκεί που την παρέλαβε. Ενδυνάμωσε περαιτέρω την απαιτητική ελληνική ομογένεια και παράλληλα βοήθησε τους Καναδούς να αντιληφθούν την αξία της Ελλάδος. Στους ιδιαίτερους καιρούς που διανύουμε, όταν ο κ. Αζεμόπουλος αποκαλύπτει ότι ο Καναδάς βλέπει την Ελλάδα όχι μόνο με συμπάθεια αλλά και θαυμασμό, τότε κάποιοι έχουν κάνει πολύ καλά την δουλειά τους ή το λειτούργημα τους στην προκειμένη των περιπτώσεων. «Σε αυτό αναμφίβολα συμβάλλει και η θετικότατη εικόνα που εκπέμπει πλέον αδιάπτωτα η Ελλάδα στον Καναδά.
Αυτή η εικόνα καλλιεργείται συστηματικά από τα εδώ καναδικά ΜΜΕ και έχει ως αποτέλεσμα την προβολή της Ελλάδας ως μιας χώρας που είναι αποφασισμένη να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην ευρύτερη περιοχή της. Που τη χαρακτηρίζει μια ασύγκριτη φυσική ομορφιά με ένα μοναδικό τρόπο υγιεινής διαβίωσης στην ύπαιθρο, κάτω από τον ολόλαμπρο ήλιο και μέσα στο υπέροχο ελληνικό φως. Μιας χώρας που αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας.
Που ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και στρέφεται σε ένα νέο μοντέλο αντίληψης και στοχευμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων της εποχής μας. Μιας Ελλάδας που κάνει τους φίλους μας περήφανους και τους εχθρούς μας να μας υπολογίζουν και να κάνουν πίσω. Μιας Ελλάδας που γεμίζει τον καθένα από μας με σιγουριά ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε όσα εμπόδια και αν βρεθούν στο δρόμο μας» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Η παγκόσμια εξέλιξη της πανδημίας σας δημιουργεί ανησυχία κ. Αζεμόπουλε;
To δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλεί ανησυχία σε όλους ανεξαίρετα τους κοινωνικά υπεύθυνους – συνειδητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πράξουν το αυτονόητο για την προστασία τόσο της ζωής τους όσο και των αγαπημένων τους προσώπων, εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα που εξαγγέλλονται και τις συστάσεις των επιστημόνων. Σήμερα πρέπει περισσότερο παρά ποτέ να δούμε την αλήθεια κατάματα και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο με ψυχραιμία και αίσθημα ευθύνης.
Η καναδική Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα (ομοσπονδιακό, επαρχιακό και τοπικής αυτοδιοίκησης) έλαβε ευθύς εξ αρχής πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να τιθασεύσει τη διάδοση και το πέτυχε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Τώρα όμως που ο κοροναιός επιστρέφει δριμύτερος και αδυσώπητος, εν όψει μάλιστα του βαρύτατου καναδικού χειμώνα, η καναδική κοινωνία καλείται να εφαρμόσει πιστά μια νέα σειρά από ίσως ακόμα περισσότερο αυστηρά και περιοριστικά μέτρα. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει εκ νέου χωρίς να προσκρούσει ούτε αυτή τη φορά σε λαϊκές αντιδράσεις και άκριτες μεμψιμοιρίες απ’ άκρου εις άκρο στον αχανή Καναδά.
Όπως είμαι απόλυτα βέβαιος ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους και οι συμπολίτες μας στην Ελλάδα θα επιδείξουν την ίδια υπευθυνότητα και σεβασμό στη διατήρηση του πιο πολύτιμου αγαθού που μας χάρισε ο Θεός, και που δεν είναι άλλο από την υγεία μας.
Όταν θα έχει περάσει η πανδημία αυτή και θα έχουμε αφήσει πίσω μας αυτόν τον απίστευτο εφιάλτη, είμαι σίγουρος ότι τότε θα αισθανθούμε ανακούφιση και περηφάνεια ότι καταφέραμε να τον αντιμετωπίσουμε μένοντας όρθιοι και ασφαλείς μαζί με αυτούς που αγαπάμε και στους οποίους οφείλουμε τόσα μα τόσα πολλά.
Οι Έλληνες ομογενείς του Καναδά πως έχουν αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω κορονοϊου; Ταξίδεψαν αρκετοί το καλοκαίρι με προορισμό την πατρίδα;
Οι ομογενείς μας στον Καναδά, συντεταγμένοι πλήρως με την υπόλοιπη πολυπολιτισμική καναδική κοινωνία που έδρασε εν προκειμένω σαν μια γροθιά, αντιμετώπισαν και εφάρμοσαν με αίσθημα εξαιρετικής ευθύνης τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν σε πολλαπλά επίπεδα. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να τελειώσει αυτή η χωρίς προηγούμενο περιπέτεια στην οποία έχει μπει, εδώ και καιρό, ολόκληρη η ανθρωπότητα.
Παράλληλα, οι ομογενείς μας, κατά χιλιάδες, κατά δεκάδες χιλιάδες, θέλησαν να περάσουν το καλοκαίρι τους στη Πατρίδα. Οι διακοπές τους αυτές, ως συνήθως, δεν ήταν οι τυπικές ολιγοήμερες διακοπές αλλά ξεπέρασαν τις πολλές εβδομάδες παραμονής τους στη λατρεμένη από αυτούς γη των πατέρων τους. Aψηφώντας μάλιστα το ότι στην επιστροφή τους στον Καναδά θα έπρεπε υποχρεωτικά να μπουν σε 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα κατ’ οίκον.
Γι’ αυτούς η γενέτειρά τους παρέμεινε ο απόλυτος προορισμός τον οποίο κανείς και τίποτε δεν θα μπορούσε ποτέ να τους στερήσει. Όμως και πολύ μεγάλος αριθμός αμιγώς Καναδών επέλεξαν τη Πατρίδα μας ως τόπο των καλοκαιρινών διακοπών τους και για φέτος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Air Canada χαρακτήρισε την Ελλάδα φέτος ως prime tourist destination / κορυφαίο τουριστικό προορισμό για την Ευρώπη, προβαίνοντας σε μια εξαιρετική και άνευ προηγουμένου προβολή της μεγάλης τουριστικής αξίας του τόπου μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα απετέλεσε τελικά τον πιο δημοφιλή ευρωπαικό προορισμό για τους Καναδούς.
Αξίζει νομίζω παρενθετικά να συμπληρώσω στο σημείο αυτό ότι για την αρχή της χρονιάς ήδη οι κρατήσεις για την Ελλάδα είχαν σπάσει το φράγμα των 500 χιλιάδων καναδών επισκεπτών στη χώρα μας για το καλοκαίρι, ρεκόρ πρωτοφανές που δεν μπορεί παρά να μας κάνει αισιόδοξους για την επόμενη χρονιά. Μπορεί να μην ήρθαν όλοι όσοι είχαν αρχικά προγραμματίσει να το κάνουν και πολλοί να ακύρωσαν λόγω της πανδημίας, όμως ήσαν πολλές οι δεκάδες χιλιάδες που έφυγαν από εδώ με προορισμό την Ελλάδα. Και δεν το μετάνιωσαν ούτε στιγμή.
Θεωρείτε πως οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας τόσο στην ομογένεια όσο και γενικότερα είναι αναστρέψιμες και πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητα;
Σίγουρα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια αλλά και εγχώρια αγορά εργασίας είναι δραματικές με συνακόλουθη την απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους που σπάει το οικονομικό φράγμα πολλών δις καναδικών δολαρίων ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεάμηνου. Η μείωση των ωρών εργασίας λόγω του lockdown και των λουκέτων σε χιλιάδες επιχειρήσεις ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και χωρίς ολιγωρία. Γι’ αυτό και τα γενναιόδωρα μέτρα της ομοσπονδιακής καναδικής κυβέρνησης (την οποία ακολούθησαν και όλες οι επαρχιακές κυβερνήσεις του Καναδά) καθώς και μια αναδιάταξη του συνολικού προγραμματισμού και των προτεραιοτήτων της προκειμένου να στηριχτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απασχόληση, να τονωθεί η οικονομία, να σταθούν στα πόδια τους οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές τάξεις.
Στο νέο εργασιακό περιβάλλον, παγκοσμίως, ευνόητο είναι ότι πέραν της αναπροσαρμογής στο τρόπο παροχής υπηρεσιών από τους εργαζομένους και της ραγδαίας απώλειας θέσεων εργασίας καταγράφεται παράλληλα μια κατακόρυφη αύξηση του εκνευρισμού και μια συχνά συνακόλουθη έλλειψη ψυχραιμίας. Αυτά καθιστούν πολλές φορές δυσχερή τη διατήρηση της απαραίτητης νηφαλιότητας και αποφασιστικότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν καινοφανή προβλήματα. Σε αυτό το νέο «περιβάλλον» πλήττονται λοιπόν κατ’ εξοχήν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που αναζητούν μάταια τις περισσότερες φορές την αποδοχή, κατανόηση και σεβασμό που δικαιούνται από όλους τους άλλους σε κάθε οργανωμένη κοινωνία.
Βλέποντας λοιπόν μέσα από αυτό το πρίσμα τις εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης δεν μπορώ παρά να μην αξιολογήσω με θετικό πρόσημο πέραν όλων των μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης και μια πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου των Εξωτερικών και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας που ανέδειξε, σε συνεργασία με άλλους μείζονες δημόσιους φορείς, τη σημασία που αποδίδεται στη Πατρίδα μας – ιδίως σε μια τόσο χαλεπή και αντίξοη περίοδο όσο η τωρινή – στην αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπιση των προβλημάτων του κοινωνικού συνόλου, χωρίς αποκλεισμούς, παρωπίδες, διακρίσεις, στερεότυπα και εξαιρέσεις. Ο Καναδάς, να σημειώσω, αξιολόγησε πολύ θετικά τη πρωτοβουλία αυτή, συμμετέχοντας στην εκδήλωση και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο και πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα στήριξης.
Θα συμφωνήσετε, θέλω να ελπίζω μαζί μου, ότι πολλές φορές, είτε από φόβο, είτε από υποκρισία, είτε από συνήθεια, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε στεγανά και λαθεμένες – παρωχημένες αντιλήψεις που μόνο κακό κάνουν όχι για τη πρόοδο της κοινωνίας αλλά και για τη δική μας ατομική πρόοδο, κατανόηση της πραγματικότητας και συμπόρευση με τον υπόλοιπο κόσμο της προόδου. Έναν κόσμο που κοιτάει μπροστά και όχι πίσω. Έναν κόσμο που λύνει αντί να δημιουργεί ή να οξύνει υπάρχοντα προβλήματα.
Αυτό είναι ανυπολόγιστα βλαβερό ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όπως η σημερινή. Το Διεθνές Διαδικτυακό λοιπόν Συνέδριο του ΥΠΕΞ με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» αυτό είχε σαν στόχο. Και τον πέτυχε απόλυτα στέλνοντας όχι μόνο στους συμπατριώτες μας αλλά και διεθνώς ένα σαφέστατο και ολοκληρωμένο μήνυμα ανθρωπιάς της ελληνικής κοινωνίας που ωριμάζει και γίνεται πιο δυνατή.
Στο ερώτημα λοιπόν αν οι επιπτώσεις είναι αναστρέψιμες, η δική μου απάντηση είναι ναι, αρκεί να προχωρήσουμε με σύνεση, με ωριμότητα, με ψυχραιμία και με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα. Και να το κάνουμε θαρραλέα και με όραμα ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Η πανδημία επηρέασε και σε ποιο βαθμό τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ομογένειας;
Εννοείται πως ναι. Όπως έκανε το ίδιο και με τις πολυάριθμες και ποικίλου περιεχομένου εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει η Πρεσβεία μας και τα 3 Γενικά Προξενεία μας σε Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ, επί παραδείγματι, τη λύπη που αισθάνθηκα όταν λόγω των μέτρων ασφαλείας αναγκάστηκα να ακυρώσω σχεδόν την τελευταία στιγμή την εκδήλωση που είχε από καιρό προγραμματιστεί σε χώρο της Καναδικής Βουλής, με συνδιοργανωτές την κοινοβουλευτική ομάδα ελληνοκαναδικής Φιλίας και την Ελληνική Κοινότητα Οττάβας, για τον φετινό εορτασμό της 25η Μαρτίου. Είχαν προσκληθεί και επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους πάνω από 800 άτομα και θα προσερχόταν στην 4ωρη εκδήλωση το σύνολο της εδώ πολιτικής, οικονομικής, ακαδημαϊκής και πολιτιστικής ελίτ της πρωτεύουσας του Καναδά.
Όμως η προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας πρυτάνευσε. Σήμερα που κοιτώ πίσω, αναλογίζομαι την ανυπολόγιστη ζημιά που με βεβαιότητα θα είχε προκληθεί αν γινόταν εκείνη η εκδήλωση. Για τον λόγο αυτό η απογοήτευση που ένιωσα τότε μετατράπηκε τους μήνες που ακολούθησαν σε τεράστια ανακούφιση.
Όμως και οι Ελληνικές μας Κοινότητες και οι Εκκλησίες μας στον αχανή Καναδά έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους 7 μήνες, λόγω της πανδημίας, τεράστια και θα έλεγα ίσως και ανυπέρβλητα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με την ακύρωση όλων των τακτικών και έκτακτων ερανικών εκδηλώσεών και δραστηριοτήτων τους, που αποτελούν και τον κύριο φορέα εσόδων τους και επιβίωσής τους. Το ζήτημα αποκτά εύλογα μια εθνική διάσταση ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος το τεράστιο έργο που επιτελεί η Εκκλησία και οι Κοινότητές μας στον αχανή και πολυπολιτισμικό Καναδά. Ένα έργο που συμβάλει σε εκπληκτικό βαθμό στη σφυρηλάτηση της εθνικής συνείδησης και στη διαφύλαξη στα μύχια των ψυχών των 350 χιλιάδων περίπου περήφανων ομογενών μας των απαράγραπτων αξιών της Φυλής μας. Που ισχυροποιεί το αίσθημα ενότητας τους. Που τονώνει τη περηφάνειά τους και κτίζει γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας τους στη χώρα αυτή.
Γιατί ο Καναδάς είναι το κλασσικό παράδειγμα μιας απόλυτα εξελιγμένης χώρας που διακρίνεται για την παγκόσμια μοναδικότητά της στο να βοηθά τις περίπου 160 εθνοτικές ομάδες που διαβιούν στην επικράτειά του να εντάσσονται λειτουργικά στον κοινωνικό ιστό και να μην αφομοιώνονται από αυτόν. Που σημαίνει ότι οι εθνοτικές ομάδες που ζουν επί καναδικού εδάφους διατηρούν αλώβητα, χάρη στην οργάνωσή τους, τα εθνοτικά, θρησκευτικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά τους, τη πολιτιστική τους κληρονομιά, την ιστορική τους συνείδηση. Και αυτό το πετυχαίνουν μέσα από πλειάδα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που ακούραστα διοργανώνουν.
Οι Κοινότητές μας και οι Εκκλησίες μας τους τελευταίους 10 μήνες έχουν αναστείλει όλες τις εκδηλώσεις τους και αυτό θα συνεχίσει τους αμέσως επόμενους μήνες. Ας μη γελιόμαστε. Η καρδιά μου ματώνει όταν το σκέφτομαι. Κάνω έκκληση λοιπόν στη μοναδική φιλοπατρία των περήφανων ομογενών μας, στη χρυσαφένια πίστη που κρύβουν μέσα στη καρδιά τους για τον Τριαδικό Θεό, και θυμίζω το ρίγος που τους διαπερνά στο άκουσμα του εθνικού ύμνου μας στις ανυπέρβλητες από μεγαλείο και συμμετοχή εδώ παρελάσεις μας, στο χαμόγελο των παιδιών τους που μαθαίνουν τη γλώσσα μας στα σχολεία μας εδώ στον αχανή Καναδά, και στην αλληλεγγύη τους που τους οδήγησε να βιώσουν θαύματα στο διάβα της εδώ παρουσίας τους, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν με όλη τους τη καρδιά και το μυαλό τις Κοινότητες και τις Εκκλησίες μας. Γενναιόδωρα, αποφασιστικά, ελπιδοφόρα, ξέροντας ότι η νύχτα σε λίγο θα παραχωρήσει τη θέση της σε μια καινούργια μέρα. Και να το κάνουν με τέτοιο πρωτόγνωρο τρόπο έτσι ώστε στο τέλος αυτού της περιπλάνησής μας στο σκοτάδι της πανδημίας να είναι περήφανοι για όλα όσα έκαναν για να κρατηθεί η φλόγα του Ελληνισμού λαμπερή στον Καναδά. Για το ό,τι κράτησαν στη θέση τους ανέπαφα όλα όσα έκτισαν με κόπους και επιμονή τόσες δεκαετίες.
Οι τοπικές διοικήσεις του Καναδά έλαβαν εγκαίρως μέτρα;
Έλαβαν και ήταν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κατάφεραν και κράτησαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Τα μέτρα ελήφθησαν σε πολλαπλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό τους όμως ήταν ο συντονισμός και αρμονικότατη συνεργασία των διαφόρων φορέων τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο. Παράλληλα, η τοπική αυτοδιοίκηση έπαιξε και αυτή ένα καθοριστικό ρόλο εν προκειμένω. Ο Καναδάς είναι ως γνωστόν ομοσπονδιακή χώρα που αποτελείται από 10 επαρχίες και 3 εδάφη (επικράτειες ή περιφέρειες). Στις επαρχίες και τα εδάφη εκλέγονται επαρχιακές κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί που εφαρμόζουν παράλληλα με την κεντρική κυβέρνηση της Οττάβας τα δικά τους μέτρα και ρυθμίσεις σε σειρά τομέων και βάσει των αρμοδιοτήτων που τους αναγνωρίζει το νομικό καθεστώς τους.
Οι ομογενείς έδειξαν την αγάπη τους προς την Ελλάδα βοηθώντας με κάθε τρόπο στην επούλωση των πληγών τόσο στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι όσο και σε άλλες περιπτώσεις. Ως πρέσβης της χώρας μας πως ενθαρρύνατε αλλά και συνδράματε σε αυτό;
Η ελληνοκαναδική ομογένεια διατηρεί στο επίκεντρο του μυαλού, της καρδιάς και της σκέψης της την Ελλάδα. Και είναι κυριολεκτικά πολυδιάστατη και πολύπλευρη η στήριξη που παρέχει στη Πατρίδα κάθε φορά που αυτό χρειαστεί. Μια στήριξη αυθόρμητη, ειλικρινής, χωρίς όρια και δεύτερες σκέψεις. Το Μάτι και ό,τι τραγικό συνέβη εκεί όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητο στην ευρύτερη καναδική κοινωνία – ο Καναδάς παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα ό,τι συνέβη εκεί – αλλά και αποτέλεσε μια ακόμα ευκαιρία για την εδώ ομογένειά μας να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της.
Η σχέση που έχω αναπτύξει με την Ομογένεια όλα αυτά τα χρόνια (υπηρέτησα επί 5.5 χρόνια ως Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο και επί 3 χρόνια ως Πρέσβης στην Οττάβα, συνολικά 8.5 ακριβώς χρόνια στον Καναδά) δεν είναι σχέση ούτε επιδερμική, ούτε των τύπων. Αντίθετα είναι σχέση ενός ανθρώπου που η Ομογένεια τον θεώρησε πάντα ως άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Τον δικό της άνθρωπο που τον τίμησε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη της διαχρονικά. Γιατί ήξερε, ένιωσε, κατάλαβε πως είμαι εκεί, δίπλα της, ανάμεσά της. Ολόψυχα και χωρίς αγκυλώσεις, φοβίες, αναστολές. Αυτό το ένιωσε πιστεύω και η υπόλοιπη καναδική κοινωνία. Έτσι λοιπόν κάθε έκκλησή μου για κινητοποίηση μίλησε πάντα στο θυμικό των εδώ Ελλήνων και όχι μόνο έγινε κατανοητή αλλά και υποστηρίχθηκε πλήρως και με ενθουσιασμό. Η πρεσβευτική κατοικία άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της όχι μόνο στην ομογένεια αλλά και στο σύνολο της καναδικής κοινωνίας. Στους χώρους της έγιναν δεκτοί όλοι όσοι σέβονται τη Πατρίδα μας και θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτήν και να έρθουν κοντά της. Αυτό έγινε με σειρά εκδηλώσεων και χωρίς υπερβολή αμέτρητους προσκεκλημένους. Σε αυτούς μίλησα πάντα όχι με μια ξύλινη γλώσσα αλλά με τη γλώσσα της καρδιάς μου που κτυπά ελληνικά και με προσήλωση στον Θεό. Το ίδιο έκανα και μέσα στα Πανεπιστήμια όταν συνάντησα πλείστες όσες φορές τους Καναδούς φοιτητές και τους καθηγητές τους. Αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία που μου δόθηκε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη λάμψη στο πρόσωπό όλων στο άκουσμα και μόνο της λέξης «Ελλάδα», στο ενδιαφέρον τους, στο σεβασμό τους και στην αγάπη τους για κάθε τι το ελληνικό.
Θεωρείτε πως η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τις εκτεταμένες πυρκαγιές;
Σαφέστατα ναι αφού η πιο άμεση και μάλιστα ραγδαία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα δάση στη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας μας αφορά στις πυρκαγιές κυρίως σε δασικές εκτάσεις. Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, καθώς και της έκτασης των καμένων εκτάσεων, ευνοείται από τις συνθήκες ξηρασίας, τις παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα – συνθήκες που παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της Μεσογείου όπως είναι η Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Πατρίδα μας που πλήττεται και κινδυνεύει λοιπόν. Απέναντι λοιπόν στο εχθρικό περιβάλλον που δημιουργούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αντίδραση και η αντίδραση αυτή να είναι άμεση και συντονισμένη. Στοχευμένη και αποφασιστική.
Θεωρείτε κ. Αζεμόπουλε πως η ελληνική ομογένεια θα μπορούσε να έχει περισσότερο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι της Ελλάδας και με ποιο τρόπο;
Η Ομογένεια όπως ανέφερα ήδη έχει στραμμένα διαρκώς τα μάτια της ψυχής της στη Μητέρα Πατρίδα. Και αυτό είναι κάτι που ξεπερνά ηλικίες, κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες. Η Ομογένεια αναπνέει ελληνικά, σκέπτεται με γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας, αγωνίζεται για την επικράτηση των εθνικών μας δικαίων, της αλήθειας της Ιστορίας μας, τη δύναμη και τον πλούτο της πολιτιστικής μας παράδοσης. Όλα όσα συνιστούν τη πεμπτουσία της Ήπιας Ισχύος ενός Κράτους, ενός Λαού, ενός Έθνους που διαχρονικά έμαθε να προσφέρει και να μοιράζεται τις αξίες του και τα επιτεύγματά του με τον υπόλοιπο κόσμο. Που έγραψε λαμπρές σελίδες στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, στις Τέχνες, στα Γράμματα, στις Επιστήμες, στη Διανόηση συνολικά. Που με τη πληρότητα και αρτιότητα της γλώσσας μας και τη βαθύτατη, χωρίς όρια και ανυπόκριτη πίστη του Λαού μας διέδωσε το μήνυμα της Αγάπης του Θεού στα πέρατα της Οικουμένης. Η Ομογένεια λοιπόν σαφώς και είναι σε θέση να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι της Ελλάδος αποτελώντας η ίδια μια απίστευτα ισχυρή τονωτική ένεση και στερεά γέφυρα σε ό,τι μπορεί να κάνει τον Έλληνα να νιώσει ακόμα πιο ασφαλής, ισχυρός, περήφανος. Και το κάνει!
Από την εμπειρία σας κ. πρέσβη η Ελλάδα για τους Καναδούς αποτελεί επενδυτικό προορισμό και σε ποιους τομείς;
Kαι βεβαίως ναι. Οι τομείς που θα επέλεγα είναι οι τομείς τουρισμού και διαχείρισης ακινήτων, έρευνας και τεχνολογίας, ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και οι τομείς τροφίμων και ποτών. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι οπτικοακουστικές παραγωγές, ο κλάδος τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών καθώς και επενδύσεις στο κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι Έλληνες ομογενείς σε ποιους τομείς διακρίνονται κυρίως στον Καναδά; Επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και κυρίως να επιχειρήσουν στην πατρίδα αλλά δεν τολμούν και γιατί;
Οι Έλληνες χωρίς καμία υπερβολή διακρίνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς του δημόσιου βίου στον Καναδά. Τους βρίσκεις πανίσχυρους σε όλες τις ανώτερες και ανώτατες θέσεις ευθύνης των σημαντικότερων φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ο νόστος αποτελεί πάντα μια βαθιά ριζωμένη σκέψη και επιθυμία τους γι’ αυτό και η συχνή επιστροφή τους στις ρίζες τους έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε μια περίοδο κατακλυσμιαίων αλλαγών λόγω πανδημίας, αλλαγών που αφορούν και στον τρόπο που οι άνθρωποι ατενίζουν το μέλλον τους και αναδιατάσσουν τις προτεραιότητές τους στη ζωή, υπάρχουν πράγματι ομογενείς που εξετάζουν ήδη πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής στις ρίζες τους. Σε αυτό αναμφίβολα συμβάλλει και η θετικότατη εικόνα που εκπέμπει πλέον αδιάπτωτα η Ελλάδα στον Καναδά. Αυτή η εικόνα καλλιεργείται συστηματικά από εδώ καναδικά ΜΜΕ και έχει ως αποτέλεσμα την προβολή της Ελλάδας ως μιας χώρας που είναι αποφασισμένη να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην ευρύτερη περιοχή της. Που τη χαρακτηρίζει μια ασύγκριτη φυσική ομορφιά και ένας μοναδικός τρόπος υγιεινής διαβίωσης στην ύπαιθρο, κάτω από τον ολόλαμπρο ήλιο και μέσα στο υπέροχο ελληνικό φως. Μιας χώρας που μπορεί αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας. Που ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και στρέφεται σε ένα νέο μοντέλο αντίληψης και στοχευμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων της εποχής μας. Μιας Ελλάδας που κάνει τους φίλους μας περήφανους και τους εχθρούς μας να μας υπολογίζουν και να κάνουν πίσω. Μιας Ελλάδας που γεμίζει τον καθένα από μας με σιγουριά ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε όσα εμπόδια και αν βρεθούν στο δρόμο μας. Και αυτό είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά. Η αισιοδοξία και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μια αισιοδοξία που έχει ρίζες και παράγει ήδη καρπούς. Μια αισιοδοξία που βασίζεται στη περηφάνεια του Έλληνα για τις ρίζες του, τη καταγωγή του, την Ιστορία του.
Κύριε Πρέσβη, στις 20 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η θητεία σας στον Καναδά. Θα θέλαμε ένα σύντομο απολογισμό του έργου σας και ποια είναι τα συναισθήματα σας από την ζωή σας εκεί;
Πιστεύω ακράδαντα ότι η φιλία, η συνεργασία και η συναντίληψη Αθηνών και Οττάβας έχουν φτάσει σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Και τούτο παρά τη πανδημία και όλες τις καθυστερήσεις, αναβολές, δυσχέρειες, ανατροπές στη πραγματοποίηση πλειάδας πολυσχιδών πρωτοβουλιών σε σειρά τομέων. Το θετικότατο πνεύμα με το οποίο προσεγγίζουν τον γόνιμο διάλογό τους οι δυο χώρες ενισχύεται και από την εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη Ομογένειά μας. Τίποτε όμως δεν γίνεται στη τύχη και για όλα χρειάζεται να καταβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια. Ο Καναδάς πέραν των εξαιρετικά σημαντικών εμπορικών επενδύσεών του στην Ελλάδα (που τον καθιστούν μείζονα εμπορικό εταίρο μας) μοιράζεται μαζί μας, στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο, τις ίδιες πολιτικές αξίες και την ίδια αντίληψη για τη σπουδαιότητα της επικράτησης του Δικαίου, της ειρήνης και της ασφάλειας. Αυτή η συναντίληψη τροφοδοτείται και δυναμώνει μέσα από έναν συστηματικό διάλογο που καλλιέργησα μεθοδικά από τη πρώτη στιγμή και με έφερε πολύ κοντά και άκρως ανθρώπινη επικοινωνία με πλείστους όσους ηγετικούς φορείς της υπέροχης αυτής χώρας που θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου. Πιστεύω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις η πανδημία κλείσει τον καταστροφικό κύκλο της, θα αναδειχθούν στη πλήρη διάστασή τους οι τεράστιες προκλήσεις που έχουν φέρει τόσο κοντά τις δυο χώρες. Kαι αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από πλειάδα επισκέψεων και επαφών στο ανώτερο και ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο. Αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Έχει γίνει όλη η απαραίτητη και εις βάθος προεργασία με αντίστοιχες επαφές και συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα. Ο Καναδάς είναι μια χώρα που θέλει να κτίζει γέφυρες με την Ελλάδα. Όπως άλλωστε ειλικρινά επιθυμούμε και επιδιώκουμε και εμείς. Γέφυρες που δεν εξαντλούνται στις ανταλλαγές επαφών, συνομιλιών και επισκέψεων αλλά που βαθαίνουν ουσιαστικά και με ρίζες τους ισχυρούς δεσμούς μας στον ακαδημαϊκό τομέα, στον πολιτιστικό τομέα, στον αμυντικό τομέα, στον εμπορικό τομέα, στη διπλωματία των πόλεων και των πολιτών. Στη συνεργασία μας μέσα στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας και συναντίληψης για το κράτος δικαίου που πρέπει να επικρατεί στο χειρισμό των διεθνών σχέσεων και στην επίλυση των προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή τάξη και ασφάλεια.
Το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών διαθέτει μέσα από μια άκρως επιτυχή πρόσφατη αναδιάρθρωσή του όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τους κατάλληλους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά για να προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας στοχευμένης δημόσιας διπλωματίας στον Καναδά που θα γοητεύσει και θα προσελκύσει ακόμα πιο πολύ το ευρύ καναδικό κοινό προβάλλοντας ό,τι κάνει την Ελλάδα μοναδική στα μάτια της ανθρωπότητας. Και θα το κάνει μέσα στα Πανεπιστήμια με τις έδρες ελληνικών σπουδών, στα σχολεία, με συμμετοχή σε εμβληματικές και στοχευμένες μείζονες αθλητικές εκδηλώσεις όπως είναι επί παραδείγματι οι Μαραθώνιοι, με αδελφοποιήσεις πόλεων, με συνεργασία κοινωνικών φορέων. Έχει με μια λέξη τη γνώση και τους μηχανισμούς για να θέσει σε κίνηση και εύρυθμη λειτουργία αυτό που ονομάζεται Ήπια Ισχύ της Πατρίδας μας στο εξωτερικό.
Έχει όμως παράλληλα το Υπουργείο μας και ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να προωθήσει με τον πιο σωστό τρόπο και την Οικονομική Διπλωματία χρησιμοποιώντας ως μοχλό την εξωστρέφεια της Οικονομίας μας. Και θα το κάνει πάλι με καινοτόμες και πρωτοπόρες εκδηλώσεις που με έξυπνες και ευέλικτες επιλογές από μέρους μας θα δώσουν λύσεις και απαντήσεις σε όλους εκείνους τους Καναδούς που θα επιλέξουν την Ελλάδα για την προστιθέμενη αξία της σε σειρά τομέων όπου είμαστε πραγματικά ασυναγώνιστοι.
Αλλά και στον κοινοβουλευτικό τομέα ο διάλογος γίνεται ακόμα πιο στοχευμένος και πιο δυνατός μέσα από την προ τριετίας επανασύσταση της ελληνοκαναδικής ομάδας κοινοβουλευτικής φιλίας και την ειλικρινή επιθυμία των μελών της για επαφές με την αντίστοιχη ομάδα στη δική μας Βουλή.
Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γόνιμο διάλογο που παρά τα εμπόδια της πανδημίας συστηματικά πλέον έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών χάρη και στη πραγματικά καλή χημεία μεταξύ τους. Όπως μνεία πρέπει να γίνει και στην επικοινωνία και στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο. Πρόσφατη είναι η συνομιλία της Κυρίας Προέδρου της Δημοκρατίας με την Γενική Κυβερνήτη του Καναδά. Εποικοδομητικές και στοχευμένες επαφές καταγράφονται πλέον και ανάμεσα σε υπουργικά στελέχη και από τις δυο χώρες. Απομένει ο καρπός τους που θα είναι εκατέρωθεν διμερείς επισκέψεις και συμφωνίες με το τέλος της πανδημίας που αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε λόγω των δυσκολιών των καιρών μας.
Εξάλλου, το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τον Καναδά στην Ελλάδα τη τελευταία τριετία αποτελεί σίγουρα μια εξέλιξη που με κάνει χαρούμενο, αισιόδοξο, περήφανο.
Ο Καναδάς βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα παρά τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει. Η Ομογένεια επαναλαμβάνω αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο εν προκειμένω. Ένα εθνικό κεφάλαιο. Μια γέφυρα και ένα προπύργιο. Καμία ηγεσία δεν μπορεί να παραβλέψει την αφοσίωσή της στα ιδεώδη, στις αξίες, στις παραδόσεις μας. Στα χρόνια της εδώ παρουσίας μου η Ομογένεια αυτή μου χάρισε την αγάπη της και την εμπιστοσύνη της. Σήμερα οφείλω να της πω για μια ακόμα φορά ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ότι θα της είμαι ευγνώμων όσο ζω. Φεύγω από τον Καναδά με την αίσθηση ότι έκανα όλα όσα μπορούσα προκειμένου η Ελλάδα να έχει τη δική της ισχυρή φωνή όχι μόνο στην Οττάβα αλλά και σε όλη την υπέροχη αυτή χώρα. Φεύγω από τον Καναδά με ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης. Φεύγω από τον Καναδά αναγνωρίζοντας ότι οφείλω πολλά στη χώρα αυτή όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο προσωπικής, ανθρώπινης, ωρίμανσης και ατομικής σιγουριάς. Γιατί ο Καναδάς με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα όχι μόνο τον κόσμο αλλά και τον εαυτό μου. Και να τον αποδεχτώ. Κάτι που είναι πρωταρχικής σημασίας για να μπορέσεις μετά να καταλάβεις και να αποδεχτείς και τους συνανθρώπους σου.
Το γεγονός ότι αποφασίστηκε και θα ανοίξει προσεχώς το πρώτο άμισθο Προξενείο της χώρας μας στη Βόρεια Αμερική, στο πόλη Κάλγκαρι του Δυτικού Καναδά, σηματοδοτεί την πραγματική βούληση της Ελλάδας για διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μας με τον Καναδά. Σηματοδοτεί ακόμα και τη βούληση της Ελλάδας να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την Ομογένειά μας και να λύσει προβλήματά της. Αυτό θα γίνει μόλις η λαίλαπα της πανδημίας κοπάσει και μπουν σε σειρά όλα τα ζητήματα λειτουργίας του Προξενείου. Όμως το γεγονός και μόνο της πρόσφατης έγκρισης λειτουργίας του σημαίνει πολλά και δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές για ένα ακόμη φωτεινότερο αύριο στις πραγματικά αδελφικές σχέσεις δυο χωρών που θέλουν και μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις