Μηταράκης: Οι αιτούντες άσυλο θα παίρνουν ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό
Τη λήψη ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικού λογαριασμού μετά την καταγραφή των αιτούντων άσυλο προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος με τη λήψη τριών βασικών αριθμών (ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό) με το πέρας του σταδίου καταγραφής τους προανήγγειλε σε ομιλία του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Όπως επισήμανε μιλώντας σε σεμινάριο της ΔΑΚΕ με θέμα την «Ενσωμάτωση Μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας»:
«Η πολιτική που ακολουθούμε είναι αυστηρή, είναι δίκαιη και τοποθετεί στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Στην κατεύθυνση αυτή βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και προωθούμε την ομαλή ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έχουμε λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του προενταξιακού σταδίου και για να προλειάνουμε το δρόμο της ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στη χώρα μας 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Προχωράμε σε δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος. Συντονίζουμε την λήψη τριών βασικών αριθμών ήδη με το πέρας του σταδίου καταγραφής. Πλέον, ο αιτών θα λαμβάνει ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό».
Επίσης ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι σχεδιάζεται μαζί με τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, «με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, επαγγελματική συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση» των αναγνωρισμένων προσφύγων με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξης τους στην αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «θα προβλέπεται ειδική κατάρτιση όπως γλώσσα (επιπέδου ελληνομάθειας Α2) και “soft skills” (πολιτιστικό προσανατολισμό, επαγγελματικό προσανατολισμό, επιχειρηματικότητα)», είπε. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις