Γώγος : Καλά νέα από εμβόλια και θεραπεία με τα αντισώματα
Στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευαίσθητων ομάδων εκτίμησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ χαρακτήρισε καλά τα νέα από τα εμβόλια και τη θεραπεία από μονοκλωνικά αντισώματα που έλαβε και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευαίσθητων ομάδων εκτίμησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ χαρακτήρισε καλά τα νέα από τα εμβόλια και τη θεραπεία από μονοκλωνικά αντισώματα που έλαβε και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Εχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα (αυτά που πήρε και ο Τραμπ). Είναι ένα πολύ καλό θεραπευτικό πρωτόκολλο, δεσμεύει τη δράση του ιού στα κύτταρα και επομένως η τοξικότητα μειώνεται», είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ερωτηθείς για το αν είναι διαθέσιμη αυτή η θεραπεία ο ίδιος απάντησε πως «αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία είναι υπo κλινική μελέτη δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση να χρησιμοποιηθεί. Για την ώρα την λαμβάνουν οι ασθενείς που συμμετέχουν στην μελέτη και ο Τραμπ τα πήρε για ειδικούς λόγους ή ίσως μπήκε και αυτός στην μελέτη. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιο κέντρο που να είναι στην μελέτη. Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα του είναι πολύ καλή πιθανότατα να την κλείσουν γρήγορα και να δώσουν την άδεια έγκρισης για τα μονοκλωνικά. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολη η παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δεν μπορούν να διατεθούν πάρα πολλά στην αγορά. Χρειάζεται ειδική διαδικασία για την παραγωγή τους. Είναι και ακριβά. Επομένως η διάθεση τους στο κοινό νομίζω πως θα καθυστερήσει. Υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα όπως η ρεμδεσιβίρη».
Ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει να γίνεται στις αρχές του 2021 στις ευαίσθητες ομάδες ενώ για την γενίκευση του εμβολιασμού θα χρειαστούν κάποιοι μήνες.
Παράλληλα για τους συνωστισμούς στις πλατείες και σε κλειστούς χώρους ανέφερε πως «αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν, είναι απαράδεκτα».
Αναφερόμενος στο αρνητικό ρεκόρ των 13 θανάτων σε μια ημέρα από κοροναϊο στην Ελλάδα ο ίδιος σημείωσε πως «ήταν απρόσμενο, πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους», εξηγώντας πως αυτό που γίνεται με την νόσο αυτή είναι πως «όσο συσσωρεύονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται, όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει. Οι διασωληνωμένοι που έχουν κοροναϊο εάν βγουν γρήγορα θα σωθούν. Η προσπάθεια είναι να αποσωληνωθούν μέσα στην 1η βδομάδα. Μετά αρχίσει το πράγμα και μπλέκει».
Επίσης, ερωτηθείς για τον αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων (πάνω από 90) ο ίδιος σχολίασε πως είναι ανησυχητικός αυτός ο αριθμός αύξησης και πως στην Αττική τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα γιατί υπάρχει μια κάλυψη ΜΕΘ από covid που πατάει σχεδόν το 70% ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 40% τονίζοντας την πίεση που υπάρχει στην περιοχή της Αττικής ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει προσμονή καθώς τις επόμενες μέρες θα γίνει το άνοιγμα των 50 κλινών στο Σωτηρία το οποίο όπως ανέφερε θα είναι «μια μεγάλη ανάσα».
Ο κ. Γώγος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ελπίζουμε να νέα μέτρα να ελαττώσουν τις επιδημιολογικές παραμέτρους της νόσου για να μπορέσουμε να μπούμε στο χειμώνα με ευκολότερη διαδικασία. Είναι δύσκολα τα πράγματα υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων αλλά μέχρι τώρα η σταθεροποίηση που υπάρχει δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας».
- Τζάστιν Τριντό: Η άνοδος και η πτώση του – Πώς «έδυσε» το άστρο του
- Σοφία Βεργκάρα: Δηλώνει «διαθέσιμη», θέλει εραστή
- Χαμός στο Λίβερπουλ μετά τις φήμες για Έλον Μασκ – «Δεν γίνεται να αγοράσει την ομάδα, έχουμε άλλες αξίες»
- Κρήτη: Παράσυρση και εγκατάλειψη 11χρονου κοριτσιού στο Ηράκλειο – Αναζητείται ο οδηγός
- Θιβέτ: Στους 126 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό
- Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτές είναι οι επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο – Ποια νοικοκυριά ωφελούνται