Ελληνοτουρκικά : Δυσαρέσκεια Βερολίνου με Τουρκία για το Oruc Reis – Ο Μάας ακύρωσε επίσκεψη στην Άγκυρα
Ομοίως είχε πράξει πρόσφατα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος επισκέφτηκε μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στην Άγκυρα.
Στον «πάγο» έχει βάλει το Βερολίνο την Άγκυρα μετά τη νέα πρόκληση της έκδοσης Navtex και τον απόπλου του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και τη Λευκωσία με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όχι όμως την Άγκυρα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο κ. Μάας δεν επισκέπτεται και την Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ περιορίστηκε να δηλώσει: «Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει».
Είναι ωστόσο προφανές ότι η ματαίωση του ταξιδιού στην Τουρκία οφείλεται στην νέα έξοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στο Καστελόριζο. Ομοίως είχε πράξει πρόσφατα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος επισκέφτηκε μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στην Άγκυρα.
Ζάιμπερτ: Η Τουρκία Τορπιλίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης
«Λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Επαναλαμβάνοντας την γερμανική θέση, επισήμανε: «Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».
Κληθείς να διευκρινίσει αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».
Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη νέα έξοδο του Oruc Reis
Όπως αναφέρεται στη Deutsche Welle, μερίδα του γερμανικού Τύπου ασχολήθηκε σήμερα με τη διαφαινόμενη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά με φόντο τη νέα αποστολή του Oruc Reis.
«Η Τουρκία βγάζει εκ νέου ερευνητικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, που σημειώνει: «Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση με τους Έλληνες: η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της πλοίο Oruc Reis σε νέα αποστολή στα διαφιλονικούμενα νερά της Μεσογείου».
Όπως παρατηρεί το γερμανικό περιοδικό, «μόλις είχε αρχίσει να διαφαίνεται ελαφρά αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τώρα όμως η Άγκυρα βγάζει και πάλι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου προ εβδομάδων από τα διαφιλονικούμενα νερά, ο Ερντογάν είχε πει ότι έτσι δίνεται μια ευκαιρία στη διπλωματία, υπενθυμίζει το Spiegel. «Την ίδια ώρα όμως η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι το Oruc Reis αποσύρεται μόνο για εργασίες συντήρησης και πως στη συνέχεια θα επέστρεφε στην περιοχή».
H γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk σημειώνει στην ιστοσελίδα της:
«[…] Η απόφαση ενδέχεται να κλιμακώσει τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Τελευταία υπήρξαν σημάδια αποκλιμάκωσης: μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος είχε συμφωνήσει σε συνομιλίες με τον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη».
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Πέθανε η μητέρα του
- Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο
- Κρήτη: Ο Άγιος Βασίλης καταδύθηκε στον βυθό για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
- Σκόραρε ο Παυλίδης, στην κορυφή η Μπενφίκα (3-0, vid)
- Η Κάρα Ντελεβίν μεταμφιέζεται σε Έλτον Τζον για το remake του «Step Into Christmas»
- Γερμανία: Χάνει σε δημοτικότητα ο Σολτς – Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο