Κοροναϊός – Ισπανία : Πορείες κατά της καραντίνας, προκαλεί το ακροδεξιό VOX
Μετά την απόφαση για καραντίνα πορείες διοργανώνονται σε όλη την Ισπανία μετά από κάλεσμα της ακροδεξιάς. Ζητάνε την παραίτηση Σάντσεθ και κυβέρνησης
Εκατοντάδες αυτοκίνητα πραγματοποίησαν πορεία σήμερα, Δευτέρα, στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, έπειτα από κάλεσμα της ακροδεξιάς.
«Φύγε Σάντσεθ!», «Κυβέρνηση παραιτήσου», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν στην κινητοποίηση της Μαδρίτης, η οποία οργανώθηκε επί τη ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Ισπανίας από το ακροδεξιό κόμμα Vox.
Εκατοντάδες αυτοκίνητα και δίτροχα, στολισμένα με την ισπανική σημαία, κατέβηκαν το μεσημέρι στη μεγάλη λεωφόρο Καστελιάνα όπου πραγματοποιείται συνήθως η στρατιωτική παρέλαση της 12ης Οκτωβρίου, η οποία ακυρώθηκε φέτος λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Παρελάσεις οχημάτων πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), στη Μάλαγα και τη Σεβίλλη (στον νότο), σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Στην Πλάθα δε Κολόν, στο κέντρο της Μαδρίτης, πολλοί διαδηλωτές, πεζή, φορώντας όλοι μάσκα, συχνά με τις οικογένειές τους, πήγαν κοντά στα σταθμευμένα οχήματα μέσα σε μια παλίρροια κόκκινων και κίτρινων σημαιών», δήλωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Επικρίσεις για την κυβέρνηση Σάντσεθ
Οι διαδηλωτές επικρίνουν κυρίως τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, καθώς η Ισπανία είναι μια από τις πλέον πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες και καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο δεύτερο κύμα μολύνσεων.
Η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να κηρύξει κατάσταση συναγερμού – που ισοδυναμεί με κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης- την Παρασκευή στη Μαδρίτη για την τήρηση της απαγόρευσης εισόδου και εξόδου από την πρωτεύουσα προκειμένου να αναχαιτίσει τον ιό, εξόργισε ιδιαίτερα τους διαδηλωτές.
«Η κυβέρνηση κάνει κατάχρηση της εξουσίας της και μας επιβάλλει τις αποφάσεις της με ένα διάταγμα που είναι αντίθετο με το Σύνταγμα», δήλωσε ο 62χρονος Χοακίν, δημόσιος λειτουργός που δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό του, όπως πολλοί διαδηλωτές που ρωτήθηκαν σχετικά.
Η κατάσταση συναγερμού τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή στην πρωτεύουσα για περίοδο 15 ημερών.
Το έκτακτο αυτό μέτρο λήφθηκε μετά την αντιπαράθεση μεταξύ της σοσιαλιστικής κεντρικής κυβέρνησης και της περιφέρειας της Μαδρίτης, που έχει δεξιά διοίκηση, οι οποίες έχουν διαφωνίες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιορίσουν τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Στην Ισπανία, χώρα με πολύ αποκεντρωμένο σύστημα, οι περιφέρειες έχουν την αρμοδιότητα στο θέμα της δημόσιας υγείας.
Οι κάτοικοι της Μαδρίτης και άλλων οκτώ δήμων της περιφέρειας δεν έχουν το δικαίωμα να βγουν από τις πόλεις τους αλλά αντίθετα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στο εσωτερικό και δεν είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Η Ισπανία έχει καταγράψει επίσημα σχεδόν 850.000 κρούσματα και σχεδόν 33.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη