Κοροναϊός : Τα αστικά κέντρα στο επίκεντρο της πανδημίας – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»
Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός - τόνισε - τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα.
Στο επίκεντρο του πανδημικού κύματος στην Ελλάδα παραμένει η Αττική, ωστόσο έντονη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα.
Όπως τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σχετική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το μέγεθος της πόλης ή του χωριού που υπάρχουν ενεργά κρούσματα έχει μεγάλη σημασία.
«Οσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός, τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά , αναλύοντας το φαινόμενο της «ώσης» στην πανδημία και εξηγώντας γιατί είναι πιο εύκολο να περιοριστούν οι μικρότεροι πληθυσμοί μιας περιοχής.
Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες -ένα φαινόμενο που μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνο της αδράνειας στη φυσική: Όσο πιο μεγάλο είναι ένα σώμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει.
Με βάση, λοιπόν, πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες σε διαφορετικές πόλεις, βλέπουμε ότι το μέγεθος της πόλης/χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται.
Το φαινόμενο αυτό υποστηρίζεται από τουλάχιστον δύο μελέτες, η μία στο περιοδικό «Nature Medicine», που ανέλυσε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και στην Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό «PLOS ONE» που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.
Το φαινόμενο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έχει ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας, το οποίο έχουμε συνηθίσει από την καθημερινότητά μας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται, τόσο πιο δύσκολα να το σταματήσουμε. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί, ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς.
«Θα χρειαστεί, λοιπόν, αρκετά περισσότερη υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα στα αστικά κέντρα, προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού», είπε χαρακτηριστικά .
Στο επίκεντρο η Αθήνα
Η Αθήνα παραμένει στην πρώτη θέση της λίστας των ημερήσιων κρουσμάτων με 170 νέους ασθενείς, ωστόσο φαίνεται πως αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση στον αριθμό των νέου κρουσμάτων, με τάσεις μείωσης.
Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, σε σχέση με τον πληθυσμό των περιοχών, εντοπίζεται σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα, όπου υπάρχουν δεκάδες ενεργές περιπτώσεις, με αυξανόμενες τάσεις.
Συγκεκριμένα στα Ιωάννινα έχουν εντοπιστεί 200 ενεργά κρούσματα, 24 ασθενείς νοσηλεύονται με λοίμωξη COVID-19 ενώ 147 «στενές επαφές» βρίσκονται απομόνωση.
Μάλιστα, μόνο χθες προστέθηκαν ακόμη 13 νέες διαγνώσεις, εκ των οποίων οι δύο συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αντίστοιχα, στην Κοζάνη υπάρχουν 181 ενεργά κρούσματα, 8 ασθενείς λαμβάνουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα και 101 επαφές έχουν τεθεί σε απομόνωση κατ’ οίκον.
Στην Πέλλα, πάλι, τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 212, εντούτοις και σύμφωνα με τον Χαρδαλιά πρόκειται για γνωστή συρροή, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η «στεγανοποίηση» της περιοχής.
Υψηλός αριθμός θετικών διαγνώσεων διαπιστώθηκε όμως και στη Θεσσαλονίκη, καθώς έφτασαν τις 36, ενώ την περασμένη Δευτέρα δεν ξεπέρασαν τις έξι.
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε
- Το γκολ του Γερεμέγεφ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό (vid)
- Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0
- Σε έξαρση οι ψυχώσεις στις ΗΠΑ – Μαθαίνουν να ζουν ακούγοντας «φωνές»
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υποδέχθηκε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στο Κρεμλίνο