Χρυσή Αυγή : Έφτασε η ώρα της τιμωρίας – Αντιμέτωπη με βαριές ποινές η διευθυντική ομάδα
Η διαδικασία σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει με την Εισαγγελέα Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου η οποία θα υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν σε κάθε κατηγορούμενο με βάση την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση της τιμωρίας που θα επιβάλλει το δικαστήριο στα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, μετά την πολύωρη εμπλοκή που προκάλεσε στη δίκη το κακοστημένο σόου του Γιάννη Λαγού – που τελικά έπεσε στο κενό.
Η συνέχεια της πολύκροτης δίκης, θα δοθεί στις 11 το πρωί με προεδρεύουσα τη Μαρία Λεπενιώτη, και η διευθυντική ομάδα και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό, αντιμετωπίζουν τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές.
Αφού έγινε γνωστή η απόφαση της έδρας η οποία απέρριψε τα ελαφρυντικά σε όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στους περισσότερους από τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο καταδικασθείς Λαγός ζήτησε να εξαιρεθούν οι δικαστές αλλά όχι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου και ο αναπληρωτής εισαγγελέας.
Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του, καθώς δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας.
Η διαδικασία
Η διαδικασία σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει με την Εισαγγελέα Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου η οποία θα υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν σε κάθε κατηγορούμενο με βάση την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.
Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση . Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής κάθε κατηγορούμενου.
Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο αφού ανακοινωθούν οι ποινές το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.
Τα ελαφρυντικά
Το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ( καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη ( σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο ( ειλικρινής μεταμέλεια). Έτσι το πλαίσιο ποινών για αυτούς κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.
Η διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος , οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό , έχει πλαίσιο ποινών 10 έως 15 έτη.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ένοχος για την δολοφονία Φύσσα είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη ενώ με πολυετείς καθείρξεις κινδυνεύουν οι συγκατηγορούμενοί του που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, όπως ο Ιωάννης Καζαντόγλου, Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής κ.α στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό
Από την ομάδα των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα έλαβαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη οι Γεώργιος Δήμος και Γεώργιος Σκάλκος. Επίσης χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα). Το πλαίσιο ποινών για αυτούς όσον αφορά την ένταξη είναι έως 5 έτη ενώ στην ποινή θα προστεθούν και τα έτη κάθειρξης ή φυλάκισης για τις άλλες πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι.
Ποιοί απαλλάχθηκαν
Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Ειναι οι εξής:
Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπίτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης.
Θλιβερό σόου Λαγού – Πλεύρη
Το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου εμφανίστηκε το πρωί στο Εφετείο, έχοντας μάλιστα καλέσει σε συγκέντρωση την προηγούμενη μέρα τους υποστηρικτές του, εκτοξεύοντας απειλές.
Στο πλευρό του ως συνήγορος του ο υμνητής του Ιωάννη Μεταξά, Κώστας Πλεύρης, ο οποίος μετέτρεψε το αίτημα του Λαγού για την εξαίρεση των δικαστών, σε μια παραληρηματική υπεράσπιση του ναζισμού και του φασισμού.
Ο συνήγορος του ευρωβουλευτή που έχει κριθεί ένοχος για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δεν περιορίστηκε μόνο στο να προβάλλει τα ακροδεξιά πιστεύω του αλλά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση το ΚΚΕ και να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο δικαστήριο.
Μάλιστα μεταξύ άλλων ο άλλοτε πρόεδρος του φασιστικού κόμματος «4η Αυγούστου» Κωνσταντίνος Πλεύρης ανέφερε προς το δικαστήριο: «Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».
Ο συνήγορος τού Γιάννη Λαγού, αναφέροντας στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις πολιτικές παρεμβάσεις μετά τις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και των πολιτικών αρχηγών, ισχυριζόμενος ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».
Τη στιγμή πάντως της απορριπτικής απόφασης τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορός του απουσίαζαν από την αίθουσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις