Κινητοποίηση του NATO προκάλεσε η έξοδος του Oruc Reis – Ιπτάμενο ραντάρ σκανάρει την περιοχή
Από την εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι το NATO φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύρραξη
Την κινητοποίηση του NATO έχει προκαλέσει η έξοδος του Oruc Reis στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΝΑΤΟίκο ιπτάμενο ραντάρ πραγματοποιεί σήμερα περιπολία ανατολικά της Αττάλειας σκανάροντας την περιοχή στην οποία είναι πολύ πιθανό να κινηθεί το Oruc Reis μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν αλλά και τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Από την εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι το NATO φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύρραξη.
Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες της σύγκρουσης που σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου όταν η τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Από λάθος χειρισμό του κυβερνήτη της και επειδή επιχείρησε να προκαλέσει, το τουρκικό σκάφος δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας. Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis.
Σε εκείνη την περίπτωση αποφεύχθηκε το θερμό επεισόδιο κυρίως χάρη στην ψυχραιμία του έλληνα κυβερνήτη αλλά και στις οδηγίες που είχε δεχθεί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Φίλης: Μεγάλος κίνδυνος σύρραξης
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο in.gr. Ο κ. Φίλης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για πιθανή πολεμική σύρραξη εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανατρέψει τα τουρκικά σχέδια για έρευνες ανοιχτά του Καστελλορίζου μέσω της διπλωματικής οδού, με τη βοήθεια της ΕΕ και ίσως των ΗΠΑ.
«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει το Oruc Reis σε περιοχή που βρίσκεται στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, ξεκαθαρίζει ο κ. Φίλης, αφού -όπως εξηγεί- αυτό θα συνεπαγόταν απώλεια του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ.. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση εις βάρος της χώρας μας.
«Θα πρέπει να σταματήσουμε το Oruc Reis εξαντλώντας προφανώς τα διπλωματικά περιθώρια, αλλά υψώνοντας ταυτόχρονα επιχειρησιακό τείχος απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6.5 μίλια από το Καστελλόριζο. Γιατί, αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η επιφύλαξη δε του κ. Φίλη ως προς τη στάση που θα κρατήσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ και ως προς το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στη βοήθειά τους σχετίζεται από τη μία πλευρά με την δειλία και απροθυμία της ΕΕ μέχρι σήμερα να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία και να τη θέσει προ των ευθυνών της και από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, με την συγκυρία των αμερικανικών εκλογών.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψει είσοδο του Oruc Reis»
Εκφράζει μάλιστα το φόβο οι εσωτερικές συγκρούσεις στην ΕΕ για το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά και οι αμερικανικές εκλογές να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για εκτός μέτρου προκλήσεις από την Τουρκία, τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αντικρούσει με κάθε μέσο και κάθε τίμημα.
«Αν πάρουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο, ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν κατανοούν τις προκλήσεις ή οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν, τότε η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει με τα δικά της μέσα να μην επιτρέψει στο Oruc Reis να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει πάντα στο τραπέζι η στρατιωτική επιλογή. «Στήνεις ένα θαλάσσιο τείχος με πλοία και είναι στην επιλογή της Τουρκίας αν θα θελήσει να είναι αυτή που θα αναλάβει το ρίσκο και την ευθύνη να προσπαθήσει να διασπάσει αυτό το τείχος και να προκαλέσει πολεμική σύρραξη».
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς