Μάας από Κύπρο : Έρευνες του Oruc Reis θα πλήξουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε επίσης το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ως ένα «περιττό και προκλητικό βήμα».
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, υπογραμμίζοντας πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις».
Σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες, που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μάας ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία μόνο σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική πλευρά «πρέπει επιτέλους να συμβάλει σε αυτό».
Παράλληλα, χαιρέτισε την κατ’ αρχήν, όπως είπε, προθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για συνέχιση των προσπαθειών διεξαγωγής διαλόγου.
Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Μάας τόνισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ), που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο».
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε πως οι τελευταίες κινήσεις του Όρουτς Ρέις «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».
Πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων».
Είπε ακόμη πως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων «ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».
Χριστοδουλίδης: Απαράδεκτα όσα συντελούνται στο έδαφος της Κύπρου
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως μπροστά στα όσα απαράδεκτα συντελούνται στο έδαφος ενός κράτους μέλους της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου – μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας – προσβλέπουν στην αποτελεσματική αντίδραση της ΕΕ. Πρόσθεσε πως «αυτός είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ, η αλληλεγγύη και η προάσπιση του δικαίου».
Σημείωσε πως «η επιβολή κυρώσεων δεν είναι αυτοσκοπός. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να υιοθετηθούν κυρώσεις. Είναι πώς αντιμετωπίζονται παράνομες ενέργειες τις οποίες κανείς στην ΕΕ δεν αμφισβητεί σε καμία απολύτως περίπτωση», επεσήμανε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ακόμη, είπε πως η παρουσία του κ. Μάας επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσπάθεια του Βερολίνου «την οποία χαιρετίζουμε και εκτιμούμε ιδιαίτερα για την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή καθώς και την προάσπιση των ίδιων των συμφερόντων της ΕΕ. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για το ενδιαφέρον και τη γερμανική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ / Sigmalive
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις