Οι κόκκινες γραμμές για Oruc Reis και 12 μίλια – Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Γερμανό ΥΠΕΞ
Με την Άγκυρα να φέρνει τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο στο σημείο μηδέν, δύο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που θέτει η Αθήνα, για να αντιμετωπίσει την αναβάθμιση των επιθετικών ενεργειών της γειτονικής χώρας. Δεν υπάρχουν διερευνητικές επαφές με το Oruc Reis στο Καστελόριζο και δεύτερον αποτροπή της εισόδου του στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων
Με την Άγκυρα να φέρνει τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο στο σημείο μηδέν, δύο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που θέτει η Αθήνα, για να αντιμετωπίσει την αναβάθμιση των επιθετικών ενεργειών της γειτονικής χώρας.
Καμία συζήτηση και κυρώσεις
Το πρώτο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως παγώνει οποιαδήποτε συζήτηση για τις διερευνητικές επαφές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στα νότια του Καστελόριζου και δεύτερον για την Αθήνα θεωρείται casus belli η παραβίαση των χωρικών υδάτων στα 6-12 νμ.
«Η Ελλάδα δεν θα καθίσει σε διερευνητικές επαφές όσο το Oruc Reis βρίσκεται έξω», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η Ελληνική δημοκρατία δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι διερευνητικών επαφών, ενόσω βρίσκεται έξω το Ορούτς Ρέις και πολεμικά συνοδά πλοία δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Υπό καθεστώς βίας έμμεσης και εκβίασης η Ελλάδα δεν συζητά.
Ενώ ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».
Ο κατευνασμός απέτυχε
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ξεδιπλωθεί ένα τρίπτυχο ελληνικών ενεργειών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η πρώτη ενέργεια είναι το πάγωμα κάθε συζήτησης αρχής γενομένης από τις διερευνητικές επαφές όσο η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις με μονομερείς ενέργειες.
Δεύτερον η Αθήνα ζητάει πλέον χωρίς άλλη χρονοτριβή την επιβολή κυρώσεων και το επιχείρημα προς τους Ευρωπαίους είναι πως δεν χρειάζεται να φτάσουμε ως το Δεκέμβριο καθώς η Τουρκία δείχνει στάση αδιαλλαξίας, αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε σχετικά ότι το δίλημμα για την Άγκυρα «ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις και αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις» και μάλιστα εκτίμησε πως η ΕΕ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει «καθώς η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα».
Ουσιαστικά αυτό θα είναι και το περιεχόμενο της συζήτησης με του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια με το Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας απόψε το βράδυ στις 7μμ στην Αθήνα, στο μέγαρο Μαξίμου.
Αμφισβήτηση κυριαρχίας
Πλέον τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πολύ περισσότερο από την κρίση του περασμένου Αυγούστου καθώς από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχει μόνο αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά η αμφισβήτηση αυτή εισέρχεται και σε θέματα κυριαρχίας της. Πρωτίστως με την τελευταία της κίνηση η Τουρκία ουσιαστικά αυτό που αμφισβητεί στην Ελλάδα είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο.
Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και κυρώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε Ανατολική Μεσόγειο και Κρήτη χαρακτηρίζοντας μονόδρομο αυτή την κίνηση.
«Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Κυρώσεις, διαφορετικά να ελληνικό βέτο στη σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου ζήτησε και η Φώφη Γεννηματά.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης στο in.gr αλλά και τα όσα δήλωσε ο υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιος Φενέκος σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την έξοδο του ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κίνδυνος τετελεσμένων
«Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, που είναι η κόκκινη γραμμή για την Αθήνα» είπε ο κ. Φενέκος.
Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ο κ. Φενέκος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για δυναμική απάντηση της Ελλάδας στη νέα τουρκική πρόκληση λέγοντας τα εξής:
«Αν συνεχιστεί η πολεμική ρητορική, για το αν δηλαδή θα βουλιάξει ο ελληνικός στρατός το Oruc Reis, θα πρέπει είτε να το κάνει είτε να σταματήσει αυτή η ρητορική» είπε διευκρινίζοντας ωστόσο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι casus belli για την Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει το Oruc Reis σε περιοχή που βρίσκεται στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ξεκαθαρίζει ο κ. Φίλης αφού -όπως εξηγεί- αυτό θα συνεπαγόταν απώλεια του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση εις βάρος της χώρας μας.
«Θα πρέπει να σταματήσουμε το Oruc Reis εξαντλώντας προφανώς τα διπλωματικά περιθώρια, αλλά υψώνοντας ταυτόχρονα επιχειρησιακό τείχος απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6.5 μίλια από το Καστελόριζο. Γιατί, αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπάρχει και η Χάγη
Κατά τρίτον η Ελλάδα συνεχίζει να επαναλαμβάνει το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ για προσφυγή στη Χάγη αναφορικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, εφόσον δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε διμερές επίπεδο.
«Η Ελλάδα παραμένει πιστή στο βασικό της δόγμα επίλυση βάσει διεθνούς δικαίου. Θα κινήσει όλους τους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι θα διασφαλίσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλα τα Φόρα και τους διεθνείς οργανισμούς» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ και ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι η όποια συζήτηση με την Τουρκία αφορά αποκλειστικά τις θαλάσσιες ζώνες και παρέπεμψε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Φόβοι του ΝΑΤΟ για θερμό επεισόδιο
Στο μεταξύ, την κινητοποίηση του NATO έχει προκαλέσει η έξοδος του Oruc Reis στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΝΑΤΟίκο ιπτάμενο ραντάρ πραγματοποιεί σήμερα περιπολία ανατολικά της Αττάλειας σκανάροντας την περιοχή στην οποία είναι πολύ πιθανό να κινηθεί το Oruc Reis μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν αλλά και τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Από την εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι το NATO φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύρραξη.
Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες της σύγκρουσης που σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου όταν η τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αποδοκιμάζουν τις νέες έρευνες του Oruc Reis
Παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έρευνες στέλνουν οι ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας «σκληρή» γλώσσα προς την Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τις νέες έρευνες του Oruc Reis.
Ταυτόχρονα, κατηγορεί την Άγκυρα ότι μονομερώς αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και εσκεμμένα υπονομεύει την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.
Την καλεί να σταματήσει την στρατηγική των προκλήσεων και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα διότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δεν παράγουν βιώσιμες λύσεις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!
- Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν ήθελα να συναντήσω τους δολοφόνους Μενέντεζ»
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της
- Κλιματική κρίση: Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
- Πήρε τον βαθμό στο 90+3′ ο Πανιώνιος (2-2) – Εύκολη νίκη για τον Μακεδονικό (3-1, vids)
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ