Έρευνα : Αρκούν 330 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας μέχρι το 2030
Τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, αν οι πόροι που διαθέτουν οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο αυξηθούν και διατεθούν σε στρατηγικούς τομείς
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να δώσει τέλος στην πείνα σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030, αν επενδύονταν για αυτό το σκοπό $330 δισ.
Ομάδες ερευνητών συγκέντρωσαν στοιχεία από 23 χώρες και ανακάλυψαν ότι οι διεθνείς δωρητές θα πρέπει να προσθέσουν ακόμη $14 δισ. ανά έτος στις δαπάνες τους για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή για τα επόμενα δέκα χρόνια – δηλαδή να υπερδιπλασιάσουν την σημερινή τους συνεισφορά. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα έπρεπε επίσης να προσφέρουν $19 δισ. επιπλέον το χρόνο, πιθανώς μέσα από τη φορολογία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, συνοδεύτηκε από προειδοποιήσεις ότι ο πλανήτης πρέπει «να σκαρφαλώσει ένα τεράστιο βουνό» προκειμένου να δώσει τέλος στην πείνα, η οποία βρίσκεται σε «ανησυχητικά» επίπεδα σε 11 χώρες και σε «σοβαρά» επίπεδα σε άλλες 40, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας.
«Δεν βοηθάμε τους πεινασμένους»
«Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα – δηλαδή την αύξηση της πείνας – και παρ’ όλα αυτά, σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι τις νύχτες. Τα ποσά που δαπανούμε αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε η Καρίν Σμόλερ, συνδιευθύντρια του Ceres2030, μιας συνεργασίας που ιδρύθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Η Σμόλερ εξηγεί στον Guardian ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα οικονομικό μοντέλο που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινές δαπάνες θα μπορούσαν να βελτιωθούν σε 14 τομείς, από την κοινωνική προστασία και την υποστήριξη των εισοδημάτων, μέχρι τις επενδύσεις στην έρευνα και την εκπαίδευση.
«Δεν μιλάμε για διπλασιασμό των δαπανών για να κάνουμε τα ίδια πράγματα», τονίζει.
Τα ευρήματα της έρευνας
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο για την Ανάπτυξη, το Πανεπιστήμιο Cornell, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για τις Πολιτικές Τροφής και το Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανακάλυψε ότι οι τεχνολογικές πρόοδοι θα πρέπει να συνοδεύονται από υποστήριξη προς τους γεωργούς, ιδιαιτέρως τις γυναίκες, οι οποίες συχνά δεν καταφέρνουν να επωφεληθούν από νέες τεχνικές ή καλλιέργειες που προσφέρουν πιο αξιόπιστη σοδειά.
Επιπλέον, έδειξε ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό των απωλειών από τις σοδειές θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από την σημερινή εστίαση στην αποθήκευση, και να συμπεριλάβει περισσότερα θρεπτικά φρούτα και λαχανικά.
Η μελέτη συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που ανέλυσε μισό εκατομμύριο ερευνητικών άρθρων των τελευταίων 20 ετών, για να ανακαλύψει ποιες τεχνικές θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της πείνας.
«Αν οι πλούσιες χώρες διπλασιάσουν τις δεσμεύσεις τους για ανθρωπιστική βοήθεια και βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να θέσουν προτεραιότητες, να εντοπίσουν τους κατάλληλους στόχους και να αυξήσουν τις παρεμβάσεις με καλή σχέση κόστους – απόδοσης σε τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη της γεωργίας, η τεχνολογία, η καινοτομία, η εκπαίδευση, η κοινωνική προστασία και η διευκόλυνση του εμπορίου, μπορούμε να δώσουμε τέλος στην πείνα μέχρι το 2030», τονίζει ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της FAO.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις