Κίνα : Συνεχίζεται η κατανάλωση φολίδων παγκολίνου – Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει
Το χαριτωμένο θηλαστικό μπορεί να μην ευθύνεται τελικά για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, παραμένει όμως ένα άγριο είδος σε κίνδυνο εξαιτίας του παράνομου εμπορίου
Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει τη χρήση των φολίδων του παγκολίνου για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων, παρά τις υποσχέσεις της να καταστείλει το εμπόριο που τον έχει καταστήσει το θηλαστικό που διακινείται λαθραία συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο.
Έκθεση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Έρευνας (ΕΙΑ) αποκαλύπτει ότι πλατφόρμες διαδικτυακού εμπορίου, όπως το eBay και το Taobao εξακολουθούν να διαφημίζουν προϊόντα από παγκολίνο. Την ίδια στιγμή, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ανάλογα αντικείμενα μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων.
Οι ερευνητές πίσω από την έκθεση με τίτλο «Καπνός και Κάτοπτρα» ανακάλυψαν ότι 221 εταιρείες έχουν πάρει άδεια να πωλούν προϊόντα που περιέχουν φολίδες παγκολίνου. Οι φολίδες εμφανίζονται ως συστατικό σε 64 διαφορετικά προϊόντα.
Παραθυράκια στη νομοθεσία
Η ομάδα επιτήρησης αναφέρει ότι το συγκεκριμένο εύρημα αποκαλύπτει παραθυράκια στις κινεζικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να κλείσουν, αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ειλικρινά για την προστασία της υπό εξαφάνιση άγριας ζωής.
Οι παγκολίνοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την Κίνα εξαιτίας μιας πεποίθησης που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι ένας ζωμός από τις φολίδες του έχει θεραπευτικά οφέλη, μεταξύ άλλων βοηθώντας τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θηλασμό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ο κύκλος της σφαγής και του λαθρεμπορίου δεν έχει πάψει να διευρύνεται, συμπαρασύροντας πρώτα τα γειτονικά κράτη, έπειτα εκείνα της νοτιοανατολικής Ασίας και φτάνοντας, εσχάτως, μέχρι την Αφρική.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ασία καταναλώνονται 200.000 παγκολίνοι, με τα παραδοσιακά κινεζικά φάρμακα να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αριθμού. Η τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για το Έγκλημα κατά της Άγριας Ζωής από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα, εκτιμά ότι το 71% των κατασχεθέντων φολίδων παγκολίνου προορίζονταν για την Κίνα. Άλλη μια σημαντική αγορά είναι το Βιετνάμ.
Ελπίδες που πέφτουν στο κενό
Φέτος το καλοκαίρι γεννήθηκαν ελπίδες για αλλαγή της κατάστασης, όταν η κινεζική κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να φιλοξενήσει παγκόσμια σύνοδο για την βιοποικιλότητα, ανακοίνωσε ότι οι φολίδες παγκολίνου είχαν αφαιρεθεί από την επίσημη λίστα των αποδεκτών συστατικών για την παραδοσιακή φαρμακοποιία.
Το γεγονός χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του προέδρου Σι Τζινπινγκ για πιο φιλόδοξες περικοπές των εκπομπών άνθρακα, δημιούργησε αισιοδοξία ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αναλάβει έναν ρόλο περιβαλλοντικού ηγέτη, σε αντίθεση με την αμέλεια των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τι αναφέρουν οι ερευνητές
Όμως η έκθεση του ΕΙΑ αποκαλύπτει τεράστια κενά στην επιβολή των κανόνων στην Κίνα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει σε φαρμακευτικές εταιρείες να χρησιμοποιούν φολίδες παγκολίνου από το εθνικό απόθεμα, το οποίο «τυλίγεται από μυστικότητα και μοιάζει να μην ξεμένει ποτέ». Αντίστοιχη έκθεση που δημοσιεύθηκε λίγους μήνες πριν, είχε ανακαλύψει ότι το σύστημα ιατρικής ασφάλισης της Κίνας εξακολουθούσε να αποζημιώνει τους ασθενείς για την αγορά παραδοσιακών φαρμάκων που περιείχαν μέρη παγκολίνου, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.
«Η Κίνα έχει πάρει ορισμένα ημίμετρα, όμως δεν έχει κάνει όσα θα μπορούσε για να απαγορεύσει τη χρήση φολίδων παγκολίνου στην ιατρική», τονίζει ο Κρις Χάμλεϊ του ΕΙΑ. «Δεδομένου του μαζικού παράνομου εμπορίου και των ανεπαρκών ρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας, είναι πολύ πιθανό οι φαρμακοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν λαθραίες φολίδες. Η έκθεσή μας ανακάλυψε έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων περιπτώσεων».
Επιπλέον, κάλεσε το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας να κλείσει τα παραθυράκια όταν προχωρήσει σε αναθεώρηση της νομοθεσίας προστασίας της άγριας ζωής. Εταιρείες και οι ευρωπαίοι επενδυτές τους θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις μη χρήσης φολίδων παγκολίνου, οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα φυτικά συστατικά. Η διεθνής κοινότητα είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιήσει τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας ( CITES) για να ενθαρρύνει τα κράτη να τηρήσουν σκληρότερη στάση γύρω από τους ρυθμιστικούς κανόνες των εγχώριων αγορών.
Πηγή: www.theguardian.com
- Σουδάν: Εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία χρησιμοποιείται στον εμφύλιο
- Viral: Το πιο γλυκό ιπποποταμάκι του κόσμου έχει πλέον τραγούδι και βίντεο κλιπ
- ΗΠΑ: O Τραμπ θέλει ο κυβερνήτης της Φλόριντα να διορίσει τη νύφη του γερουσιάστρια
- Ρωσία: Ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με τη χώρα του
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Διαβάστε στα «Νέα» της Πέμπτης: Στο φως το μαύρο δίμηνο