Helios: Καμπάνια για το ενταξιακό πρόγραμμα για πρόσφυγες
Σχεδόν 19.000 οι εγγεγραμμένοι πρόσφυγες στο πρόγραμμα Helios.
Καμπάνια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας για το πρόγραμμα ένταξης προσφύγων Helios με κεντρικό μήνυμα «Μπορούμε να δώσουμε πολλά ο ένας στον άλλο, κυρίως τον καλύτερό μας εαυτό», υλοποιούν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Όπως επισήμανε σε σχετική συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, «κατανοώ την κόπωση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο μεταναστευτικό. Δεν μπορούμε όμως να κρυβόμαστε πίσω από ιδεοληψίες και υπεκφυγές».
Και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας βρίσκονται 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θα μείνει εδώ. Είναι υποχρέωσή μας ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να προλειάνουμε το έδαφος για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και πολιτικό χρέος μας προς τις επόμενες γενιές να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανακύψει στο μέλλον μια κοινωνική διαστρωμάτωση με σημαντικές ανισότητες».
Στους 18.947 οι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα
Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε το Helios «ένα από τα πληρέστερα ενταξιακά προγράμματα που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα αυτό 18.947 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, εκ των οποίων 6.115 έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου για διαμερίσματα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την υποστήριξη των προσφύγων στην εύρεση κατοικίας και επιδότηση κατοικίας για μέχρι δώδεκα μήνες, επίσης την εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτιστικό προσανατολισμό, την εργασιακή συμβουλευτική και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων ήταν τον Σεπτέμβριο 2020, οπότε ξεπέρασαν τους 3.000 σε ένα μήνα. Ο υπουργός Μετανάστευσης υπεραμύνθηκε της πολιτικής εξόδου των προσφύγων από τις δομές λέγοντας ότι η πολιτική αυτή «επιταχύνει πλέον την ομαλότερη πρόσβασή τους στο Helios».
Ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπόνηση περισσότερων προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα παροχής μεγαλύτερης εγγύησης στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εγγύηση που να μπορεί να δίνεται κατευθείαν από τον ΔΟΜ.
Τέλος είπε ότι το υπουργείο έχει προσανατολίσει και τη λειτουργία των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) σε δράσεις εργασιακής συμβουλευτικής σε συνεργασία με τον ΔΟΜ.
Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, επισήμανε ότι το υπουργείο έχει εξασφαλίσει τη συνέχιση του Helios και κατά την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο με στόχο να ενταχθούν άλλοι 20.000 ωφελούμενοι σε αυτό.
Επίσης, την περίοδο 2021-2027 τόνισε ότι προγραμματίζεται η χρήση δύο ακόμα εργαλείων για την κοινωνική ένταξη: το ένα αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής ένταξης από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για δράσεις κοινωνικής ένταξης και το δεύτερο στη χρηματοδότηση ενταξιακών προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2026.
Το τελευταίο θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων και επαγγελματική κατάρτιση 20.000 προσφύγων, ενώ προαναγγέλθηκε ότι θα γίνουν και άλλες δράσεις σε συνεργασία με δήμους, κοινωνικούς φορείς, επιμελητήρια και αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Η επικεφαλής του Τμήματος Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λάουρα Κοράδο, τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω σε ένα νέο σχέδιο δράσης στην ένταξη και συμπερίληψη, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα εκπαίδευσης, στέγασης και εργασίας, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο όχι μόνο μέσα από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Χαρακτήρισε εξάλλου το Helios ένα «καλό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί με τη χρηματοδότηση της ΕΕ και τη συνεργασία με διαφορετικούς εμπλεκόμενους».
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να τους βοηθήσει ώστε να μπορούν να ζήσουν εδώ και επίσης σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να ζήσουν στην Ελλάδα».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι το Helios κάνει ένα βήμα μπροστά, καθώς «προσπαθεί να φέρει τις δύο πλευρές κοντά. Είναι ένας διαφορετικός τύπος προσέγγισης, καθώς πηγαίνεις πέρα από τα όσα σου προσφέρει το κράτος».
Από τους εγγεγραμμένους στο πρόγραμμα Helios το 35% προέρχονται από το Αφγανιστάν και το 32% από τη Συρία. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 43% αυτών έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 19% έχουν πανεπιστημιακό τίτλο. Περισσότεροι από το 60% των εγγεγραμμένων, επίσης, έχουν από ένα έως δέκα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πλωτό φράγμα που παρήγγειλε το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για να τοποθετηθεί στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «η εποχή που αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας να το δοκιμάσει πιλοτικά ήταν εποχή αυξημένων ροών και έστειλε θετικό μήνυμα ότι η χώρα έχει θαλάσσια σύνορα». Χαρακτήρισε εξάλλου «εντυπωσιακή την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς πριν καν αυτό δοκιμαστεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις