Γώγος στο MEGA : Χρειάζεται ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ στην Αθήνα
Μιλώντας για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και για τις νέες εστίες μετάδοσης κοροναϊού, σε Κοζάνη, Γιάννενα και Πέλλα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι ο περιορισμός της πανδημίας σε μικρότερα αστικά κέντρα είναι ευκολότερος
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Με τα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα να παραμένουν σε υψηλό αριθμό και τους διασωληνωμένους ασθενείς να αυξάνονται, κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μιλώντας για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και για τις νέες εστίες μετάδοσης κοροναϊού, σε Κοζάνη, Γιάννενα και Πέλλα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι ο περιορισμός της πανδημίας σε μικρότερα αστικά κέντρα είναι ευκολότερος σε σχέση με μεγαλύτερες πόλεις.
«Η δυνατότητα να περιορίσουμε την επιδημία είναι μεγαλύτερη από ό,τι συμβαίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα και πιστεύουμε ότι τα μέτρα που παίρνονται στο επίπεδο τρία θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματικότητα γρηγορότερα».
Καλά τα πράγματα στις ΜΕΘ
Αναφερόμενος στην κατάσταση των ΜΕΘ στη χώρα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «τα πράγματα είναι καλά» και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
«Το πρόβλημα παραμένει στην Αθήνα που χρειάζεται γρήγορη ανάπτυξη καινούργιων κλινών».
Η καλή εικόνα που υπάρχει για την ώρα, οφείλεται στην σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε πανελλήνιο επίπεδο, ωστόσο «θέλουμε χαμηλότερους αριθμούς για να είμαστε ικανοποιημένοι και πιστεύουμε ότι με την τήρηση και τη συμμόρφωση στα μέτρα θα μπορέσουμε ακόμη περισσότερο να το περιορίσουμε».
Χρειάζεται δουλειά στην ιχνηλάτηση
Σχετικά με την ιχνηλάτηση που γίνεται στα κρούσματα που εντοπίζονται, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «η ιχνηλάτηση δεν τελειώνει ποτέ» και υπάρχει χώρος για βελτιώσεις.
«Όσο περισσότερο περιορίζουμε τις επαφές, είναι χρήσιμο για να περιορίζουμε τη νόσο».
«Βόμβες» διασποράς οι ασυμπτωματικοί
Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι είναι γύρω στο 30 – 40% των ασθενών με Covid, αποτελούν σημαντική εστία μετάδοσης του ιού, αφού δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν συνεπώς προσέχουν λιγότερο.
«Είναι πολύ σημαντικό ποσοστό. Εκτός από τους ασυμπτωματικούς που διαγιγνώσκονται, υπάρχει και ένας αριθμός που είναι αδιάγνωστος».
Πρόβλημα οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή
Αναφερόμενος στις μετακινήσεις πολιτών σε κοντινές πόλεις που έχουν λιγότερα κρούσματα κοροναϊού και άρα λιγότερα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι αυτό αποτελούσε πρόβλημα γι’ αυτό και ελήφθησαν νέα μέτρα.
«Με τα νέα μέτρα, τα μαγαζιά στο ένα μέρος κλείνουν στις 00:00 και στο άλλο στις 00:30. Είναι σωστό αυτό».
Σχετικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία της και τόνισε ότι είναι σημαντικό να λειτουργεί σωστά έτσι ώστε να μη σωρεύονται όλα τα περιστατικά στα νοσοκομεία.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να αντιμετωπίζει τα πρωτοβάθμια περιστατικά για να μη σωρεύονται στα νοσοκομεία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις