Αποδοκιμασία
Η Τουρκία και οι κυρώσεις
Το εντόπισα στο Twitter και το μεταφέρω ως έχει. Σε ανάρτηση της κυρίας Μόργκαν Ορτάγκους, η οποία κατέχει θέση στο Γραφείο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της δραστηριότητας που σχετίζεται με έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα κατέχει επίσης δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την πρόκληση και να επιτρέψει να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» (δημοσιεύω φυσικά την ελληνική μετάφραση της ανάρτησης. Στα αγγλικά, θα τη δημοσιεύσω μόνο για τους αναγνώστες μου στην εύανδρο Ηπειρο, για τους γνωστούς λόγους).
Τι είναι αυτό που ανάρτησε στο Twitter (στο Twitter, αγαπητοί αναγνώστες – τόση βαρύτητα δίνουν στην πέραν του Ατλαντικού μεγάλη μας σύμμαχο για το ζήτημα της καταπάτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων) η κυρία Ορτάγκους; Υποτίθεται, προειδοποίηση προς την Τουρκία με αφορμή την προκλητική απόπειρά της να διεξαγάγει έρευνες το «Oruc Reis» μόλις 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο!
Δεν έχω ιδιαίτερες πληροφορίες, αλλά φαντάζομαι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, από τη στιγμή που πληροφορήθηκε τη θέση της κυρίας Ορτάγκους, τρέμει σύγκορμος…
…σε χαλαρό κλίμα
Προφανώς αργότερα κάποιος από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατάλαβε ότι δεν προειδοποιείς μια χώρα μέσω του Τwitter και πως όταν δύο χώρες φτάνουν κοντά στη σύγκρουση θέλει μια αναβάθμιση το πράγμα… Εξού και μετά την κυρία Ορτάγκους αποφασίστηκε να τοποθετηθεί και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του, 756η στη σειρά για τα ελληνοτουρκικά, η οποία όμως, θα σας απογοητεύσω, κινείται και αυτή στο ίδιο «πεσμένο»… μπλιαχχχχ κλίμα:
«Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας (…). Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ε, όχι, ρε παιδιά, όχι τόσο σκληρά. Θα του προκαλέσετε ψυχικό πρόβλημα του προέδρου Ερντογάν. Κρίμα είναι, δεν τον λυπάστε;
Το παιχνίδι των κυρώσεων
Και μετά είναι και η ελληνική διπλωματία η οποία έκανε και αυτή τις τρομερές κινήσεις, οι οποίες, όσο να πεις, έχουν προκαλέσει ένα ασφυκτικό άγχος επί του τούρκου προέδρου. Συνομίλησε με τον κύριο Σαρλ Μισέλ ο κύριος Μητσοτάκης, συνομίλησε και με κάποιους συναδέλφους του ο υπουργός Εξωτερικών κύριος Δένδιας και τώρα ζητάμε να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κομισιόν για να απαιτήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Τι ζητούσαμε ήδη από τον Αύγουστο; Αυτό ακριβώς. Τι μήνα έχουμε τώρα; Οκτώβριο, για την ακρίβεια, μέσα Οκτωβρίου. Αύριο και μεθαύριο είναι προγραμματισμένη μία ακόμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπου ξανά ο Μητσοτάκης θα βάλει θέμα, ξανά οι φιλότουρκοι Γερμανοί και όσοι τους ακολουθούν θα πουν «αφήστε να δούμε τι θα γίνει, μην κάνετε πια κι εσείς σαν υστερικές γκόμενες», θα κάνει και καμία υποστηρικτική δήλωση ο Μακρόν και το πράγμα, φοβάμαι, θα παραμείνει εκεί που το άφησε η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής. Στο μηδέν, από μηδέν, μηδέν.
Ητοι στις «αυστηρές» προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, με τις οποίες σκάει στα γέλια ο πρόεδρος Ερντογάν, και άλλα συναφή παραμύθια με εκείνα της λατρεμένης Χαλιμάς, με τα οποία κοιμίζουν εύκολα τα παιδιά.
Κι όμως, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα είχε απαιτήσει ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ βαριές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Βγάζετε το «Oruc Reis» να κόβει βόλτες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας; Ορίστε το πακέτο των κυρώσεων να έχετε να πορεύεστε. Το αποσύρετε; Μάλιστα και πολύ ωραία, αναστέλλονται και οι κυρώσεις. Τα υπόλοιπα είναι για να συζητάμε στα καφενεία και να κάνουμε υποθέσεις εργασίας χωρίς αντίκρισμα…
(Στο μεταξύ, το «Oruc Reis» μόλις 30 μίλια από το Καστελλόριζο προχθές το απόγευμα – πραγματικά έχουν τρομάξει οι Τούρκοι από τις «αυστηρές» προειδοποιήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων)
Ζητάει ό,τι δεν έκανε
Η κυβέρνηση, η οποία ψάχνεται να δει πώς θα φέρει βόλτα την κρίση χωρίς να πέσει στην παγίδα ενός θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους, και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία διεξάγει έρευνες στα βαθιά νερά του λαϊκισμού και της απεραντοσύνης της ανευθυνότητας που τη διακρίνει. Στα 12 μίλια πρότεινε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας να επεκταθούν στην Ανατολική Μεσόγειο τα χωρικά μας ύδατα (πρόταση την οποία, περιέργως πως, δεν έσπευσαν να επικροτήσουν ούτε η αδελφή Γιαννούλα ούτε ο πρωτοξάδελφος Γιώργης ακόμη – δεν ξέρω γιατί…) και μάλιστα το απαίτησε από την κυβέρνηση. Στο εύλογο ερώτημα το οποίο έρχεται αυθορμήτως στα χείλη κάθε καλόπιστου ανθρώπου, «Και εσύ, άνθρωπέ μου, γιατί δεν το έκανες ενόσω ήσουν – και ήσουν για 4½ χρόνια! – πρωθυπουργός; Τι σε εμπόδισε να το επιχειρήσεις αφού υποτίθεται πως οτιδήποτε άλλο είναι πράξη μειοδοσίας;», το ξέρω, απάντηση δεν θα λάβω – ούτε κι εσείς, οπότε μην μπαίνετε στον κόπο να θέσετε το ερώτημα στον πρόεδρο Αλέξη. Ασε που καιροφυλακτεί και ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών επί σειρά ετών, ο οποίος έτοιμος είναι να ανοίξει το στόμα του…
Ψήφος εμπιστοσύνης
Και ναι, για πρώτη φορά η Ελλάδα διεκδικεί, και μάλιστα με σοβαρότατες πιθανότητες να κερδίσει, την προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μετά την απόφαση του προέδρου Κυριάκου να προτείνει για τη θέση αυτή την Αννα Διαμαντοπούλου.
Η Αννα, που έχει χρηματίσει πολλά χρόνια υπουργός αλλά και κοινοτική επίτροπος, διαθέτει εκτός από ένα καλό όνομα στις Βρυξέλλες και ένα σημαντικό δίκτυο διεθνών σχέσεων, αποτέλεσμα της μεγάλης αποδοχής που απολαμβάνει μεταξύ των πολιτικών στελεχών πολλών χωρών. Αν συνυπολογιστεί δε ότι οι 22 από τις 37 χώρες του Οργανισμού είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλες 4 εκ των 37 είναι ευρωπαϊκές χώρες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι πιθανότητες που έχει να αναδειχθεί σε αυτόν τον κορυφαίας σημασίας οικονομικό οργανισμό, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, είναι μεγάλες. Υπενθυμίζω ότι η θητεία του σημερινού προέδρου Ανχελ Γκουρία ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο και ενημερωτικά αναφέρω ότι τη θέση του, πλην της Αννας, διεκδικούν άλλοι επτά υποψήφιοι.
Από εμένα είναι «ναι»!
Μνήμες
Οπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, έχει αρπαχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τα λίγα, λευκά μαλλιά της κεφαλής του Αντώνη Ρουπακιώτη, μπας και δώσει κάλυψη στο άθλιο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», αλλά και στις μετέπειτα επιχειρήσεις συγκάλυψης της χυδαιότητας. Πλην όμως ο Γιώργος Φλωρίδης, διαθέτων μνήμη ισχυρή, μας θύμισε ότι ο περί ου ο λόγος «ναυαγοσώστης» ήταν εκείνος που διακινούσε κάτι ακατάληπτα περί Χρυσής Αυγής και Αμερικανοεβραίων.
Ελεγε για παράδειγμα στον Σκάι τον Οκτώβριο του 2013 για το θέμα αυτό: «Αμερικανοεβραϊκές και αμερικανοελληνικές οργανώσεις έρχονταν στην Ελλάδα και πίεζαν για τη Χρυσή Αυγή. Σαφώς έπαιξε ρόλο αυτό στις εξελίξεις. Σαφώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να τους πει κάτι». Και είχε προσθέσει πως όλη η επιχείρηση κατά της Χρυσής Αυγής, με τις διώξεις εις βάρος των βουλευτών της, στήθηκε ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
«Από 1ης Ιανουαρίου 2014 αναλαμβάνουμε και την προεδρία της ΕΕ και υπήρχαν πιέσεις και από την Κομισιόν για τη Χρυσή Αυγή. Οι επίτροποι Μούιζνιεκς και Μάλστρομ έλεγαν, ούτε ένα νομοσχέδιο δεν καταθέτετε;», είχε αναφέρει επίσης ο κύριος Ρουπακιώτης, για να προσθέσει ακόμη πως «από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα πληρώνουμε ως χώρα πρόστιμο επειδή δεν κατατέθηκε».
Αλλα λέει τώρα, αλλά κι αυτό κατανοητό είναι…
- Μονέκε για Λεσόρ: «Ο τραυματισμός του θα με στοιχειώνει για το υπόλοιπο της καριέρας μου»
- Μαρούσι: Και δεύτερο επεισόδιο: «Αυτή τη φορά δεν θα τον μαχαιρώσω, θα τον σκοτώσω»
- Ρωσία: Το πλοίο που βυθίστηκε στις ισπανικές ακτές «ανατινάχθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια»
- Κριστιάνο Ρονάλντο: Η βουτιά στους -20°C και οι χριστουγεννιάτικες ευχές από τη Λαπωνία
- Είναι έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη;
- Ρομπίνιο: Χριστούγεννα στη φυλακή