Η σεξουαλική σύγχυση των μικρολεπιδόπτερων
Περνάμε καλά στη μικρή μας γυάλα
- «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» - Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- Τις πιο ψηλές θερμοκρασίες έφτασαν οι ελληνικές θάλασσες το 2024 - Θερμότερο καλοκαίρι εδώ και 40 χρόνια
- Μανούσος Μανουσάκης: Κλίμα συγκίνησης στη κηδεία του σκηνοθέτη
Με βεβαιότητα η ζωή μας είναι ένα «κομφούζιο». Κοκορομαχίες πολιτικών. Ειδήσεις για νέο πανευρωπαϊκό lockdown. Διασκεδάζουμε με ωράριο. Είναι δύσκολα.
Έχετε σκεφτεί όμως τι τραβάνε τα μικρολεπιδόπτερα; Και δεν είναι καθόλου αστείο. Στην ωραία, μικρή μας γυάλα είμαστε πάντα πρωταγωνιστές της γκαντεμιάς μας. Αυτή που μπορεί να μας τύχει.
Πέρα από εμάς, υπάρχουν και άλλα πλάσματα στον πλανήτη. Είτε από άγνοια, είτε από το “έλα μωρέ”, μπορεί να προκαλέσουμε τέτοιες μεγάλες αλλαγές στην ομαλή ζωή των άλλων και να μην καταλάβουμε τίποτα.
Πάμε όμως στο δια ταύτα.
Ξέρατε ότι υπάρχει «σεξουαλική σύγχυση των μικρολεπιδόπτερων»; Το οποίο στον αγροτικό τομέα ονομάζουν «κομφούζιο».
Η είδηση πέρασε κατά τύχη από μπροστά μου. Εξ ου και η εισαγωγή.
Αν δεν το ξέρατε να ενημερώσω λοιπόν ότι πρόσφατα υπογράφηκε η απόφαση για την ένταξη περίπου 5.000 παραγωγών με έκταση 123 χιλιάδων στρεμμάτων, στο πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσει μία μέθοδο για το καλό των εντόμων.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλαδή θα δώσει σχεδόν 30 εκατ. ευρώ για μια πενταετία προκειμένου να μπερδεύονται τα αρσενικά έντομα και να μην βρίσκουν τα θηλυκά. Σκοπός να μη γίνεται η… σύζευξη.
Αρχικά γέλασα. Δεν θα το ωραιοποιήσω. Όμως, όπως μου εξήγησαν πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά σε παραγωγές μήλων, ροδακινιών, βερίκοκων, αμπελιών. Τοποθετούνται στα χωράφια εγχυτήρες θηλυκής φερομόνης ώστε να μπερδεύονται τα αρσενικά και να μην κάνουν απογόνους ώστε να μην προσβάλλονται και οι καρποί.
Στόχος της δράσης, σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση των ως άνω μικρολεπιδοπτέρων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους δενδρώνες στους οποίους θα εφαρμοστεί η δράση.
Είδατε προβλήματα που έχει η ζωή;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις