Κοροναϊός : O «εφιάλτης» στα γηροκομεία επιστρέφει – Έξαρση κρουσμάτων στην Aττική, «πίεση» στη Θεσσαλονίκη
Σταθερά υψηλά παραμένουν τα κρούσματα κοροναϊού με τους ειδικούς να ανησυχούν για ακόμη μία φορά για την κατάσταση στην πρωτεύουσα αλλά και για τα περιστατικά σε δομές με ευπαθείς ομάδες.
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Σταθερά υψηλά παραμένουν τα κρούσματα κοροναϊού με τους ειδικούς να ανησυχούν για ακόμη μία φορά για την κατάσταση στην πρωτεύουσα αλλά και για τα περιστατικά σε δομές με ευπαθείς ομάδες.
Στο «μάτι» του κοροναϊού βρίσκεται ξανά η Αττική, η οποία μετράει για ακόμα μια μέρα σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 436 κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη επιστρέφει σε υψηλά νούμερα με 38 κρούσματα.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα 29 κρούσματα της Κοζάνης και τα 19 των Ιωαννίνων.
Νέο συναγερμός για τα γηροκομεία
Παράλληλα συναγερμός σήμανε ξανά την Τετάρτη για τα γηροκομεία καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται με κοροναϊό μια 87χρονη από γηροκομείο στο Μεταξουργείο, ενώ στα Ιωάννινα μπήκε σε 10ημερη καραντίνα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.
Σε καραντίνα γηροκομείο στα Ιωάννινα με εντολή Χαρδαλιά
Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά μπαίνει σε 10ημερη καραντίνα γηροκομείο στα Ιωάννινα, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας το επιδημιολογικό φορτίο στο γηροκομείο είναι υψηλό και γι΄ αυτό λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα, Τρίτη, 14 Οκτωβρίου στις 21:00 έως και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 21:00, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας: «Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στα Ιωάννινα, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Συγκεκριμένα:
Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών. Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 14-10-2020 και ώρα 21.00 έως 24-10-2020 και ώρα 21.00.
Βατόπουλος: Αν χειροτερέψει η κατάσταση μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα, αν η κατάσταση χειροτερέψει, άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Υπενθυμίζουμε ότι στο Παρίσι ξεκινάει από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, σε μια προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων. Το μέτρο θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες.
Έχουμε διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια)
Υπογράμμισε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε, όπως στα Γιάννενα, περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.
Παράλληλα, ανέφερε πως το πώς θα συμπεριφερθεί ο κοροναϊός δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.
Σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022
Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα.
Επισήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.
Αναφορικά με τα ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως όπως είναι τώρα η κατάσταση πρέπει να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν.
Δερμιτζάκης: Το lockdown δεν είναι καλή λύση
Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης (15/10) ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Αναφερόμενος στο Παρίσι και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές, ο Μανώλης Δερμιτζάκης είπε ότι υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται μερικώς στην έλευση του χειμώνα.
«Υπάρχει μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες» τόνισε στο Mega.
Θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα εξήγησε και σημείωσε:
«Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες».
Όπλο αλλά όχι πανάκεια η μάσκα
Εστιάζοντας στη χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό όπλο», ωστόσο δεν είναι πανάκεια.
Μαζί με την χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης.
Όσον αφορά το ΕΣΥ, ο καθηγητής δήλωσε πως «από την στιγμή που το σύνολο των κρουσμάτων δεν είναι τεράστιο, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο».
Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και όχι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αφού το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα κατά αυτόν τον τρόπο.
«Αν όλα τα κρούσματα που έχει η Ελλάδα βρισκόντουσαν στη Θεσσαλονίκη, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση από το να είναι διασπαρμένα όπως είναι τώρα».
Σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ
Αναφερόμενος στα καινούργια κρούσματα που προέκυψαν στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ σε ηλικιωμένους και προσωπικό.
«Έχει σημασία το πόσο συχνά γίνονται προληπτικά τεστ», τόνισε και είπε ότι ρόλο παίζει και το επίπεδο των κρουσμάτων στη χώρα, αφού όσο αυξάνονται τόσο θα προκύπτουν νέες μολύνσεις.
Το lockdown δεν είναι καλή λύση
Σχετικά με ένα νέο πιθανό lockdown, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν είναι καλή λύση, αλλά θα «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις μέσα από τις δραστηριότητές μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις