Κοροναϊός : Όλα ανοιχτά για «μοντέλο Κοζάνης» και στην Αττική
Σήμερα, καταγράφηκαν 207 από τα 453 κρούσματα στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, με το καμπανάκι του αυξημένου κινδύνου -δηλαδή το επίπεδο 4- να την απειλεί
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τον κοροναϊό στη χώρα, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την Αττική να αποτελεί μελανό σημείο της επιδημίας καθώς καθημερινά αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με σχεδόν τα μισά κρούσματα.
Μπορεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της Τρίτης να έκανε λόγο για σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ωστόσο το γεγονός ότι οι νεκροί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς -καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας- και η κατάσταση στα αστικά κέντρα είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην επιστημονική κοινότητα.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε πως «αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν», κάνοντας λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που ωστόσο δεν επαρκεί.
Σήμερα, καταγράφηκαν 207 από τα 453 κρούσματα στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, με το καμπανάκι του αυξημένου κινδύνου -δηλαδή το επίπεδο 4- να την απειλεί.
Το παράδειγμα, δε, της Κοζάνης όπου από αύριο επιβάλλεται lockdown δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι ενόψει μάλιστα και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται λόγω της συνύπαρξης κοροναϊού και γρίπης.
Οι σκέψεις της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί τα στοιχεία και τις προτάσεις των ειδικών και δεν θα διστάσει να επιβάλει lockdown και στην Αττική, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν ότι ακούει τους λοιμωξιολόγους, παρακολουθεί την κατάσταση κι, αν κρίνει απαραίτητο, θα θέσει σε καραντίνα και το λεκανοπέδιο.
Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται επαρκώς, κάτι που αποδίδεται στη σύνεση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών.
Πάντως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον απόηχο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Παρίσι διαμήνυσε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση και πως προσώρας δεν εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας «αλα Γαλλία».
«Αυτή την επιτυχία την πιστώνεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που τηρούν τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εφαρμόζει η κυβέρνηση» είπε.
Απεύθυνε δε, έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων, κάτι που επαναλαμβάνουν διαρκώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Δερμιτζάκης: Το lockdown δεν είναι καλή λύση
Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Αναφερόμενος στο Παρίσι και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές, ο Μανώλης Δερμιτζάκης είπε ότι υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται μερικώς στην έλευση του χειμώνα. «Υπάρχει μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες» τόνισε στο MEGA.
Θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, εξήγησε και σημείωσε: «Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες».
Εστιάζοντας στη χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό όπλο», ωστόσο δεν είναι πανάκεια. Μαζί με τη χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης.
Όσον αφορά το ΕΣΥ, ο καθηγητής δήλωσε πως «από την στιγμή που το σύνολο των κρουσμάτων δεν είναι τεράστιο, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο».
Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και όχι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αφού το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα κατά αυτόν τον τρόπο. «Αν όλα τα κρούσματα που έχει η Ελλάδα βρισκόντουσαν στη Θεσσαλονίκη, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση από το να είναι διασπαρμένα όπως είναι τώρα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις